Amazon.com $AMZN+0.0% a folosit un algoritm cu numele de cod "Project Nessie" pentru a testa cât de mult ar putea crește prețurile astfel încât concurenții să-i urmeze exemplul, potrivit unor părți redactate din procesul de monopol intentat de Comisia Federală pentru Comerț împotriva companiei.

Potrivit unor persoane familiarizate cu acuzațiile din plângere, algoritmul a ajutat Amazon să crească profiturile la articolele din toate categoriile de cumpărături și, având în vedere puterea companiei în domeniul comerțului electronic, a determinat concurenții să crească prețurile și să ceară mai mult de la clienți. În cazurile în care concurenții nu și-au majorat prețurile la nivelul celor de la Amazon, algoritmul - care nu mai este utilizat - a readus automat articolul la prețul obișnuit.

De asemenea, compania a folosit Nessie pentru ceea ce angajații considerau o spirală promoțională, în care Amazon egala prețul redus al unui concurent, cum ar fi Target.com, iar alți concurenți îi urmau exemplul și își scădeau prețurile. Atunci când Target a pus capăt vânzării, Amazon și alți concurenți au rămas blocați la prețul scăzut, deoarece au continuat să se potrivească între ei, potrivit foștilor angajați care au lucrat în echipa de algoritmi și prețuri.

Algoritmul a ajutat Amazon să recupereze bani și să crească marjele. Procesul intentat de FTC oferă o estimare editorială a sumei pe care practica ar fi "extras-o din gospodăriile americane" și, de asemenea, spune că a ajutat compania să genereze o sumă editorială de "profituri excesive". Potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune, Amazon a generat venituri de peste 1 miliard de dolari prin utilizarea algoritmului.

"Acuzațiile FTC denaturează în mod grosolan acest instrument", a declarat un purtător de cuvânt al Amazon. "Proiectul Nessie a fost un proiect cu un scop simplu - să încercăm să împiedicăm ca comparațiile noastre de prețuri să ducă la rezultate neobișnuite, în care prețurile deveneau atât de scăzute încât deveneau nesustenabile. Proiectul a funcționat timp de câțiva ani pe un subset de produse, dar nu a funcționat așa cum s-a dorit, așa că l-am anulat în urmă cu câțiva ani."Proiectul Nessie este unul dintre numeroasele cazuri în care plângerea FTC susține că poziția de monopol a Amazon a avut un impact larg asupra creșterii prețurilor de consum la vânzare cu amănuntul.

FTC a refuzat să comenteze materialele redactate din plângere, dar purtătorul său de cuvânt, Douglas Farrar, a declarat: "Îndemnăm din nou Amazon să elimine prompt redacțiile și să permită publicului american să vadă întreaga amploare a ceea ce noi considerăm a fi practicile sale ilegale de monopol".

David Zapolsky, avocatul principal al Amazon, a declarat săptămâna trecută, într-o declarație, că FTC înțelege greșit modul în care funcționează prețurile și concurența pe internet.

"În cazul în care acest proces ar avea succes, rezultatul ar fi anticoncurențial și anti-consumator, deoarece ar trebui să oprim multe dintre lucrurile pe care le facem pentru a oferi și a sublinia prețurile mici - ceea ce ar fi în conflict direct cu obiectivele legilor antitrust", a declarat Zapolsky.

Argumentul principal al FTC este că puterea pe care Amazon o are asupra vânzătorilor terți de pe site-ul său duce la prețuri mai mari pentru consumatori, chiar și pentru cei care cumpără bunuri de la concurenți.

În esență, vânzătorii cred că nu au altă opțiune decât să folosească Amazon datorită razei de acțiune, bazei de consumatori și capacităților logistice, dar compania le interzice să își ofere produsele la un preț mai mic pe alți vânzători decât Amazon, unde se desfășoară aproape 40% din comerțul electronic din SUA, susține FTC. Dacă aceștia oferă prețuri mai mici în altă parte, FTC spune că Amazon îi "pedepsește" prin retrogradarea ofertelor lor astfel încât clienții să nu le vadă.

FTC susține că, deoarece costul pe vânzare al Amazon este mai mare decât cel al altor platforme din cauza comisioanelor sale, acest lucru creează un cost mai mare al bunurilor în întreaga industrie de vânzare cu amănuntul, deoarece vânzătorii trebuie să folosească prețul Amazon ca pe un nivel minim.

Taxele și impozitele pentru vânzătorii Amazon au crescut vertiginos în ultimii ani, iar compania colectează în prezent aproape jumătate din sumă pentru fiecare vânzare pe care o terță parte o face pe platformă.

Cota Amazon din vânzările terților va crește de la 19% la 45% între 2014 și 2023, potrivit unui nou raport realizat de Institute for Local Self-Reliance, un grup de cercetare și advocacy. Raportul include taxele Amazon asociate vânzării pe platformă, publicității pe aceasta și îndeplinirii comenzilor. Mai mult de 60% din vânzările cu amănuntul ale Amazon provin de la vânzători terți.

FTC susține că vânzătorii se simt obligați să utilizeze programul logistic al Amazon pentru a se califica pentru includerea în programul Amazon Prime și să cumpere publicitate pe Amazon.com pentru a se asigura că ajung la un număr mare de clienți.

Amazon a precizat într-un comunicat că este un partener de încredere pentru milioane de vânzători, deoarece oferă "cel mai eficient set de servicii pentru crearea unor afaceri prospere și de succes" și a investit miliarde de dolari pentru a ajuta vânzătorii. De asemenea, a precizat că le oferă vânzătorilor săi posibilitatea de a alege și că aceștia pot avea succes și fără a utiliza serviciile de publicitate sau de logistică ale companiei.

AMZN
$145.99 -$0.10 -0.07%
1 Day
+0%
5 Days
-2.27%
1 Month
-4.17%
6 Months
+45.69%
1 Year
+5.26%
YTD
+58.81%
5 Years
+39.65%
Max.
+139,094.42%

Uau, un instrument la îndemână... Cel puțin pentru Amazon. 😁

Pentru Amazon, cu siguranță! :D