Az Amazon.com $AMZN+0.4% egy "Project Nessie" kódnevű algoritmust használt arra, hogy tesztelje, mennyivel emelheti az árakat, hogy a versenytársak kövessék a példáját - derül ki a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság által a vállalat ellen indított monopóliumper szerkesztett részeiből.

A panaszban szereplő állításokat ismerő személyek szerint az algoritmus segített az Amazonnak növelni a bevásárlási kategóriák termékeinek nyereségét, és - tekintettel a vállalat e-kereskedelemben betöltött szerepére - arra késztette a versenytársakat, hogy emeljék az árakat és többet számítsanak fel a vásárlóknak. Azokban az esetekben, amikor a versenytársak nem emelték áraikat az Amazon szintjére, az algoritmus - amelyet már nem használnak - automatikusan visszaállította az árucikket a szokásos árra.

A vállalat a Nessie-t az alkalmazottak által akciós spirálnak tekintett esetekre is használta, amikor az Amazon megfelelt egy versenytárs, például a Target.com kedvezményes árának, és más versenytársak követték a példáját, és csökkentették az áraikat. Amikor a Target befejezte az akciót, az Amazon és más versenytársak az alacsony áron maradtak, mert folyamatosan megfeleltek egymásnak - állítják az algoritmus és az árképzés csapatában dolgozó korábbi alkalmazottak.

Az algoritmus segített az Amazonnak visszanyerni a pénzt és növelni az árrést. Az FTC keresete szerkesztőségi becslést ad arról az összegről, amelyet a gyakorlat állítólag "kivett az amerikai háztartásokból", és azt is mondja, hogy segített a vállalatnak szerkesztőségi becsléssel meghatározott mennyiségű "túlzott nyereséget" termelni. Egy, az ügyet ismerő személy szerint az Amazon több mint 1 milliárd dollár bevételt generált az algoritmus használatával.

"Az FTC állításai durván félremagyarázzák az eszközt" - mondta az Amazon szóvivője. "A Project Nessie egy olyan projekt volt, amelynek egyszerű célja volt: megpróbáltuk megakadályozni, hogy az árösszehasonlításaink olyan szokatlan eredményekhez vezessenek, ahol az árak olyan alacsonyak lettek, hogy az már fenntarthatatlan. A projekt néhány évig futott a termékek egy részhalmazán, de nem úgy működött, ahogyan azt terveztük, ezért néhány éve leállítottuk."A Nessie-projekt egyike azon ügyeknek, amelyekben az FTC panasza szerint az Amazon monopolhelyzete széleskörűen hatott a fogyasztói árak kiskereskedelmi árának emelésére.

Az FTC nem kívánta kommentálni a panaszban szereplő szerkesztett anyagokat, de szóvivője, Douglas Farrar elmondta: "Ismételten felszólítjuk az Amazont, hogy haladéktalanul távolítsa el a szerkesztéseket, és tegye lehetővé, hogy az amerikai nyilvánosság teljes mértékben megismerhesse a szerintünk jogellenes monopolhelyzetben lévő gyakorlatát".

David Zapolsky, az Amazon vezető ügyvédje egy múlt heti nyilatkozatában azt mondta, hogy az FTC félreérti, hogyan működik az árképzés és a verseny az interneten.

"Ha sikerrel járna a per, az eredmény verseny- és fogyasztóellenes lenne, mert sok olyan dolgot kellene abbahagynunk, amit azért teszünk, hogy alacsony árakat kínáljunk és hangsúlyozzuk - ami közvetlen ellentétben állna a trösztellenes törvények céljaival" - mondta Zapolsky.

Az FTC fő érve az, hogy az Amazon hatalma a weboldalán található harmadik fél eladók felett magasabb árakhoz vezet a fogyasztók számára, még azok számára is, akik versenytársaktól vásárolnak árut.

Lényegében az eladók úgy gondolják, hogy nem tehetnek mást, mint hogy az Amazonhoz fordulnak, mert annak elérhetősége, fogyasztói bázisa és logisztikai képességei miatt, de a vállalat megtiltja nekik, hogy termékeiket alacsonyabb áron kínálják az Amazonon kívüli eladókon, ahol az összes amerikai e-kereskedelem közel 40%-a zajlik - állítja az FTC. Ha máshol alacsonyabb árat kínálnak, az FTC szerint az Amazon "megbünteti" őket azzal, hogy visszaminősíti ajánlatukat, hogy a vásárlók ne lássák azt.

Az FTC azzal érvel, hogy mivel az Amazon egy eladásra jutó költsége a díjak miatt magasabb, mint más platformokon, ez a kiskereskedelmi ágazatban magasabb áruköltséget eredményez, mivel az eladóknak az Amazon árát kell alapul venniük.

Az Amazon eladókra kivetett díjak és illetékek az elmúlt években az egekbe szöktek, és a vállalat ma már minden egyes eladás után, amelyet egy harmadik fél a platformon bonyolít, közel a fele összeget szed be.

Az Institute for Local Self-Reliance, egy kutató- és érdekvédelmi csoport új jelentése szerint 2014 és 2023 között az Amazon részesedése a harmadik féltől származó eladásokból 19%-ról 45%-ra fog nőni. A jelentés tartalmazza az Amazon által a platformon történő értékesítéssel, a platformon történő reklámozással és a megrendelések teljesítésével kapcsolatos díjakat. Az Amazon kiskereskedelmi értékesítésének több mint 60%-a harmadik féltől származó eladótól származik.

Az FTC azt állítja, hogy az eladók kénytelenek az Amazon logisztikai programját használni, hogy megfeleljenek az Amazon Prime programba való bekerülés feltételeinek, és hirdetéseket vásárolnak az Amazon.com-on, hogy biztosítsák, hogy hatalmas számú vásárlót érjenek el.

Az Amazon közleményében azt írta, hogy eladók millióinak megbízható partnere, mert "a leghatékonyabb szolgáltatáscsomagot nyújtja a virágzó és sikeres vállalkozások létrehozásához", és dollármilliárdokat fektetett be az eladók megsegítésére. Azt is elmondta, hogy választási lehetőséget biztosít eladóinak, és az eladók a vállalat hirdetési vagy logisztikai szolgáltatásainak igénybevétele nélkül is sikeresek lehetnek.

AMZN
$146.74 $0.65 +0.44%
1 Day
+0.44%
5 Days
-2.27%
1 Month
-4.17%
6 Months
+45.69%
1 Year
+5.26%
YTD
+58.81%
5 Years
+39.65%
Max.
+139,094.42%
No comments yet