Инвеститори и анализатори твърдят, че компанията за сандали Birkenstock трябва да продава повече обувки и ботуши и да увеличи продажбите от собствения си уебсайт и бутици, преди да се листне на Нюйоркската фондова борса следващата седмица, за да привлече нови клиенти в условията на криза с разходите за живот. Birkenstock е последното голямо излизане на борсата, което привлича вниманието на инвеститорите към пазара на първични публични предлагания (IPO), който постепенно се възстановява след две сравнително спокойни години и рязко повишаване на активността през септември.

Въпреки това цените на акциите на няколко компании, включително Arm, Instacart и Kellogg's spinoff Kellan, които наскоро станаха публични, спаднаха.

А кризата с разходите за живот, която накара потребителите да намалят разходите си за дискретни артикули като обувки и дрехи в полза на стоки от първа необходимост, може да представлява предизвикателство за компанията за премиум обувки.

Според фирмата за пазарни проучвания Euromonitor International в резултат на неотдавнашните увеличения на цените се очаква глобалните продажби на обувки да нараснат само с 2,9% до 2022 г. "Въпросът е как да създадете търсене, за да могат хората да си купят още един чифт Birkenstocks?" казва Мамта Валеха, анализатор по потребителските въпроси в компанията за управление на активи Quilter Cheviot в Лондон. Сандалите са сезонен продукт, поради което продажбите на компанията варират през цялата година, допълва Валехха.

Все пак марката Birkenstock има много други предимства - включително способността си да поддържа популярността си през десетилетията, откакто за първи път стана известна като донякъде небрежен, но удобен сандал, който допълва спокойния хипи стил.


Основана през 1774 г. от Йохан Адам Биркенсток и базирана в Нойщат, Германия, Birkenstock изнася своите "Birkenstocks" по целия свят и за първи път се продава изключително в здравни магазини в САЩ.

През последните години тенденцията за по-небрежно облекло, подтикната от пандемията COVID-19, ги направи популярни. Подобно на своя аналог - обувките Crocs, "Birkenstocks" успяха да се справят с тенденциите в стила и отново се утвърдиха като моден артикул, носен от модели и знаменитости. Барби, изиграна от Марго Роби, носеше розови Birkenstocks във финалната сцена на едноименния филм, който излезе по кината това лято. "Паралелът с Crocs е, че и двете не са непременно известни с това, че са красиви, нали?", казва Джесика Рамирес, старши анализатор в Jane Hali & Associates.

Въпреки това хората продължават да купуват Birkenstocks, а марката се модернизира и набира скорост, каза тя.

"Те [Birkenstocks] се свързват много добре с много от силните структурни промени в навиците за пазаруване: здраве, удобство и устойчивост", каза Сиобан Гехин, старши партньор в Roland Berger в Лондон.

Birkenstock разкри плановете си да продаде поне 32 млн. акции на цени между 44 и 49 долара за бройка, което при най-високите оценки ще донесе около 1,58 млрд. долара. В документите си за първично публично предлагане компанията посочва, че ще използва приходите за погасяване на заем. Въпреки това Томас Хейс, председател на хедж фонда Great Hill Capital, заяви, че Birkenstock вероятно ще използва част от капитала, набран чрез IPO, за по-нататъшно разширяване и че силната му позиция в САЩ му позволява да прехвърли увеличението на разходите върху клиентите.

В момент, когато посещаемостта на големите търговци на дребно намалява, Birkenstock отбелязва стабилен трафик в магазините си, но според анализаторите трябва да продължи да разширява продажбите си директно към потребителите, за да привлече повече клиенти.

Търговци на дребно като Foot Locker и Dick's Sporting Goods започнаха да намаляват поръчките си за обувки, въпреки че нито един от тях не продава Birkenstock.

Докато през фискалната 2022 г. Birkenstock е имал 6000 партньори на едро, към 30 юни той управлява само малка мрежа от около 45 собствени бутици. Новите продукти на американския уебсайт на Birkenstock включват чехли за 34,95 USD, кожени сандали "Cannes" за 250 USD и кожени ботуши за 240 USD. Според Similarweb броят на уникалните посещения на уебсайта на компанията през тази година до август 2023 г. е нараснал с около 26,4% спрямо същия период на миналата година. Месечните скокове в трафика към сайта ѝ варират от 11,5% до 72,1%, сочат данните.

За разлика от нея някои от нейните конкуренти, включително марката за маратонки Golden Goose, Dr. Martens и Allbirds, са отбелязали спад в трафика към собствените си уебсайтове през последните месеци в сравнение с преди година, показват данните на Similarweb. В по-голямата си част продажбите на обувки в САЩ са били мрачни през предучилищния сезон.

ПОДКРЕПА ОТ КЛЮЧОВИ ИНВЕСТИТОРИ

Birkenstock е последният от поредицата производители на обувки, които излизат на борсата през последните години - повечето от тях с неубедителни резултати досега. AllBirds, Dr. Martens и On Running отбелязаха спад на пазарните си стойности след първичните си публични предлагания през 2021 г. Все пак Birkenstock има подкрепата на някои тежки играчи от луксозния сектор: Александър Арно, син на милиардера и председател на LVMH Бернар Арно, ще участва в борда на директорите, а подкрепяната от LVMH фирма за частни капиталови инвестиции L Catterton - която сега притежава 100% от компанията - ще притежава около 83% от Birkenstock и след пускането на борсата.

Фондове, управлявани от Durable Capital Partners LP и Norges Bank Investment Management, също са изразили отделно интерес към закупуване на акции на обща стойност 300 млн. щатски долара.

"Изразяването на интерес от страна на големи инвеститори е забележително", заяви Мат Огуз, главен изпълнителен директор на базирания в Силиконовата долина Iris Family Office, който заяви, че планира да закупи акции на Birkenstock. Но тази подкрепа не е гаранция за успех на фондовия пазар. Вземете Oddity, компания за потребителски технологии, която притежава козметични марки Il Makiage и SpoiledChild.

Подкрепена от L Catterton, Oddity излезе на борсата през юли на цена от 35 долара за акция, което е доста над първоначалния диапазон от 27-30 долара, преди да отвори на цена от 49,10 долара в първия ден на търговията. Въпреки това акциите на компанията вече са спаднали с близо 45% спрямо първоначалната си цена.

"Когато погледнете тенденцията на други компании за обувки, които са излезли на борсата, това не дава на Birkenstock много добри перспективи", казва Валеха.

No comments yet