Investitorii și analiștii spun că firma de sandale Birkenstock trebuie să vândă mai mulți saboți și cizme și să stimuleze vânzările de pe site-ul propriu și din buticuri înainte de listarea la bursa de la New York, săptămâna viitoare, pentru a atrage noi clienți pe fondul crizei costului vieții. Birkenstock este cea mai recentă intrare majoră la bursă care atrage atenția investitorilor asupra pieței ofertelor publice inițiale (IPO), care se redeschide treptat după doi ani relativ liniștiți și o creștere a activității în septembrie.

Cu toate acestea, mai multe companii, printre care Arm, Instacart și Kellan, divizie a Kellogg's, care au ieșit recent la bursă, și-au văzut prețurile acțiunilor în scădere.

Iar criza costului vieții, care i-a determinat pe consumatori să reducă cheltuielile pentru articole discrete, precum pantofii și hainele, în favoarea bunurilor de primă necesitate, ar putea reprezenta o provocare pentru compania de încălțăminte premium.

Potrivit firmei de cercetare de piață Euromonitor International, se așteaptă ca vânzările globale de încălțăminte să crească doar cu 2,9% până în 2022, ca urmare a recentelor creșteri de prețuri. "Întrebarea este: cum creezi cererea pentru ca oamenii să cumpere încă o pereche de Birkenstocks?". a declarat Mamta Valechha, analist de consum discreționar la managerul de active Quilter Cheviot din Londra. Sandalele sunt un produs sezonier, ceea ce face ca vânzările companiei să fluctueze de-a lungul anului, a adăugat Valechha.

Cu toate acestea, marca Birkenstock are multe alte avantaje - inclusiv capacitatea sa de a-și menține popularitatea în deceniile care au trecut de când a devenit cunoscută ca o sandală oarecum neîngrijită, dar confortabilă, care completează look-ul hippie relaxat.


Fondat în 1774 de Johann Adam Birkenstock și cu sediul în Neustadt, Germania, Birkenstock și-a exportat "Birkenstocks" în întreaga lume și au fost vândute pentru prima dată exclusiv în magazinele de sănătate din Statele Unite.

În ultimii ani, tendința de a se îmbrăca mai casual, stimulată de pandemia COVID-19, le-a făcut populare. La fel ca și omologul său de încălțăminte Crocs, Birkenstocks au reușit să țină pasul cu tendințele de stil și să se restabilească ca un articol de modă purtat de modele și celebrități. Barbie, interpretată de Margot Robbie, a purtat Birkenstocks roz în scena finală a filmului cu același nume, care a fost lansat în cinematografe în această vară. "Paralela cu Crocs este că ambele nu sunt neapărat cunoscute pentru că sunt frumoase, nu-i așa?", a declarat Jessica Ramirez, analist senior la Jane Hali & Associates.

Cu toate acestea, oamenii continuă să cumpere Birkenstocks, iar brandul se modernizează și capătă amploare, a spus ea.

"Ei [Birkenstocks] se conectează foarte bine la o mulțime de schimbări structurale puternice în obiceiurile de cumpărare: sănătate, comoditate și sustenabilitate", a declarat Siobhan Gehin, partener senior la Roland Berger din Londra.

Birkenstock a dezvăluit planurile de a vinde cel puțin 32 de milioane de acțiuni la prețuri cuprinse între 44 și 49 de dolari bucata, ceea ce, la limita superioară a estimărilor, ar permite strângerea a aproximativ 1,58 miliarde de dolari. În documentele sale de IPO, a declarat că va folosi veniturile pentru a rambursa un împrumut. Cu toate acestea, Thomas Hayes, președintele fondului de hedging Great Hill Capital, a declarat că Birkenstock va folosi probabil o parte din capitalul obținut prin IPO pentru continuarea expansiunii și că poziția sa puternică în SUA îi permite să transfere creșterile de costuri către clienți.

Într-o perioadă în care numărul de vizitatori la marii retaileri este în scădere, Birkenstock înregistrează un trafic constant în magazine, dar analiștii spun că trebuie să continue să își extindă vânzările directe către consumatori pentru a atrage mai mulți clienți.

Retaileri precum Foot Locker și Dick's Sporting Goods au început să își reducă comenzile de încălțăminte, deși niciunul dintre ei nu vinde Birkenstock.

În timp ce Birkenstock avea 6.000 de parteneri angro în anul fiscal 2022, la 30 iunie a operat doar o rețea mică de aproximativ 45 de buticuri proprii. Noile produse de pe site-ul Birkenstock din SUA includ papuci de 34,95 dolari, sandale din piele "Cannes" de 250 de dolari și cizme din piele de 240 de dolari. Potrivit Similarweb, numărul de vizite unice pe site-ul său în acest an până în august 2023 este în creștere cu aproximativ 26,4% față de aceeași perioadă a anului trecut. Saltul lunar al traficului pe site-ul său a variat între 11,5% și 72,1%, arată datele.

În schimb, unii dintre concurenții săi, inclusiv brandul de adidași Golden Goose, Dr. Martens și Allbirds, au înregistrat o scădere a traficului către propriile site-uri în ultimele luni, comparativ cu anul trecut, arată datele Similarweb. În cea mai mare parte, vânzările de încălțăminte în SUA au fost sumbre în timpul sezonului preșcolar.

SPRIJIN DIN PARTEA UNOR INVESTITORI CHEIE

Birkenstock este cel mai recent dintr-o serie de producători de încălțăminte care au ieșit la bursă în ultimii ani - cei mai mulți dintre ei cu rezultate mediocre până acum. AllBirds, Dr. Martens și On Running și-au văzut toate valorile de piață scăzând de la IPO-urile lor din 2021. Cu toate acestea, Birkenstock beneficiază de sprijinul unor grei din sectorul luxului: Alexandre Arnault, fiul miliardarului Bernard Arnault, președintele LVMH, va face parte din consiliul de administrație, iar firma de private equity L Catterton, susținută de LVMH - care deține acum 100% din companie - va deține în continuare aproximativ 83% din Birkenstock după listarea la bursă.

Fondurile administrate de Durable Capital Partners LP și Norges Bank Investment Management și-au exprimat, de asemenea, separat, interesul de a cumpăra acțiuni în valoare totală de 300 de milioane de dolari.

"Exprimarea interesului din partea unor investitori de bază importanți este remarcabilă", a declarat Matt Oguz, directorul executiv al Iris Family Office, cu sediul în Silicon Valley, care a precizat că intenționează să cumpere acțiuni ale Birkenstock. Dar acest sprijin nu reprezintă o garanție a succesului pe piața bursieră. Luați exemplul Oddity, o companie de tehnologie de consum care deține mărcile de produse cosmetice Il Makiage și SpoiledChild.

Susținută de L Catterton, Oddity a devenit publică în iulie la 35 de dolari pe acțiune, cu mult peste intervalul inițial de 27-30 de dolari, înainte de a deschide la 49,10 dolari în prima zi de tranzacționare. Cu toate acestea, acțiunile sale au scăzut acum cu aproape 45% față de prețul inițial.

"Când te uiți la tendința altor companii de încălțăminte care au devenit publice, aceasta nu oferă Birkenstock o perspectivă foarte bună", a declarat Valechha.

Acesta este un bun exemplu al modului în care LVMH strânge capital pentru noi achiziții și dezvoltarea afacerilor. Aceștia vor cumpăra compania pentru 4,8 miliarde de dolari în 2021, îi vor îmbunătăți performanțele de afaceri și apoi vor scoate la bursă o participație minoritară (evaluarea totală este estimată la 9,2 miliarde de dolari).

LVMH știe cum să o facă, și vă mulțumim mult pentru această postare și pentru exemplul minunat!