Befektetők és elemzők szerint a Birkenstock szandálgyártó cégnek több klumpát és csizmát kell eladnia, valamint növelnie kell saját weboldalának és butikjainak értékesítését, mielőtt a New York-i tőzsdére való bevezetés előtt a jövő héten új vásárlókat vonzana a megélhetési válság közepette. A Birkenstock a legújabb jelentős tőzsdei belépő, amely a befektetők figyelmét a tőzsdei bevezetés piacára irányítja, amely két viszonylag csendes év után és a szeptemberi megugró aktivitás után fokozatosan újra megnyílik.

Ugyanakkor több, a közelmúltban tőzsdére lépett vállalat, köztük az Arm, az Instacart és a Kellogg's spinoff Kellan részvényeinek árfolyama csökkent.

A megélhetési válság pedig, amely miatt a fogyasztók az olyan diszkrét cikkekre, mint a cipő és a ruházat, a kiadások visszafogását az alapvető szükségleti cikkek javára, kihívást jelenthet a prémium lábbeligyártó vállalat számára.

Az Euromonitor International piackutató cég szerint a globális lábbelieladások 2022-ig várhatóan csak 2,9%-kal fognak növekedni a közelmúltbeli áremelkedések miatt. "A kérdés az, hogyan teremtjük meg a keresletet, hogy az emberek újabb pár Birkenstockot vásároljanak". mondta Mamta Valechha, a londoni Quilter Cheviot vagyonkezelő fogyasztói diszkrecionális elemzője. A szandálok szezonális termékek, ami miatt a vállalat eladásai egész évben ingadoznak - tette hozzá Valechha.

A Birkenstock márkának azonban számos más előnye is van - többek között az, hogy képes volt megőrizni népszerűségét az elmúlt évtizedekben, mióta először vált ismertté, mint a laza hippi megjelenést kiegészítő, kissé rozzant, de kényelmes szandál.


Az 1774-ben Johann Adam Birkenstock által alapított és a németországi Neustadtban székelő Birkenstock világszerte exportálta "Birkenstockjait", és először kizárólag az Egyesült Államokban, egészségügyi boltokban árulták.

Az utóbbi években a COVID-19 járvány által ösztönzött, lazább öltözködésre irányuló trend tette népszerűvé. A lábbeli párjához, a Crocshoz hasonlóan a Birkenstockoknak is sikerült lépést tartaniuk a stílusirányzatokkal, és újra divatcikké váltak, amelyet modellek és hírességek viselnek. A Margot Robbie által alakított Barbie rózsaszín Birkenstockot viselt a nyáron mozikba került azonos című film zárójelenetében. "A párhuzam a Croccsal az, hogy mindkettő nem feltétlenül arról ismert, hogy szép, igaz?" - mondta Jessica Ramirez, a Jane Hali & Associates vezető elemzője.

Mégis, az emberek továbbra is vásárolnak Birkenstockot, a márka pedig modernizálódik és egyre nagyobb lendületet vesz - mondta.

"A [Birkenstockok] nagyon jól kapcsolódnak a vásárlási szokásokban bekövetkezett erős strukturális változásokhoz: egészség, kényelem és fenntarthatóság" - mondta Siobhan Gehin, a londoni Roland Berger vezető partnere.

A Birkenstock nyilvánosságra hozta a tervét, hogy legalább 32 millió részvényt ad el darabonként 44 és 49 dollár közötti áron, ami a becslések felső határán mintegy 1,58 milliárd dollár bevételt jelentene. Az IPO-dokumentumokban azt írta, hogy a bevételt egy hitel visszafizetésére fordítaná. Thomas Hayes, a Great Hill Capital fedezeti alap elnöke azonban azt mondta, hogy a Birkenstock valószínűleg a tőzsdei bevezetésből származó tőke egy részét további terjeszkedésre fogja fordítani, és hogy az Egyesült Államokban elfoglalt erős pozíciója lehetővé teszi, hogy a költségnövekedést áthárítsa a vásárlókra.

Egy olyan időszakban, amikor a nagyobb kiskereskedelmi láncok látogatottsága csökken, a Birkenstock stabilan tartja a boltok forgalmát, de elemzők szerint tovább kell bővítenie a közvetlen fogyasztói értékesítését, hogy több vásárlót vonzzon.

Az olyan kiskereskedők, mint a Foot Locker és a Dick's Sporting Goods elkezdték csökkenteni cipőrendeléseiket, bár egyikük sem forgalmazza a Birkenstockot.

Míg a Birkenstocknak 6000 nagykereskedelmi partnere volt a 2022-es pénzügyi évben, június 30-án csak egy kis, körülbelül 45 saját butikból álló hálózatot működtetett. A Birkenstock amerikai honlapján új termékek között szerepelnek 34,95 dolláros papucsok, 250 dolláros "Cannes" bőrszandálok és 240 dolláros bőrcsizmák. A Similarweb adatai szerint a weboldalának egyedi látogatásainak száma idén 2023 augusztusáig mintegy 26,4%-kal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. Az adatok szerint az oldalára irányuló forgalom havi ugrásai 11,5% és 72,1% között mozogtak.

Ezzel szemben néhány versenytársa, köztük a Golden Goose, a Dr. Martens és az Allbirds cipőmárka, saját weboldalainak forgalma az elmúlt hónapokban csökkent az egy évvel ezelőttihez képest, derül ki a Similarweb adataiból. Az Egyesült Államokban a lábbelieladások többnyire siralmasan alakultak az óvodai szezonban.

A LEGFONTOSABB BEFEKTETŐK TÁMOGATÁSA

A Birkenstock a legutóbbi a lábbelik gyártóinak sorában, akik az elmúlt években tőzsdére léptek - legtöbbjük eddig gyenge eredményekkel. Az AllBirds, a Dr. Martens és az On Running piaci értékei mind csökkentek a 2021-es tőzsdei bevezetésük óta. Ennek ellenére a Birkenstockot a luxusszektor néhány nehézsúlyú szereplője támogatja: Alexandre Arnault, az LVMH milliárdos elnökének, Bernard Arnault-nak a fia az igazgatótanácsban fog ülni, és az LVMH által támogatott L Catterton magántőke-befektetési cég - amely jelenleg a vállalat 100%-át birtokolja - a tőzsdei bevezetés után is a Birkenstock mintegy 83%-át fogja birtokolni.

A Durable Capital Partners LP és a Norges Bank Investment Management által kezelt alapok külön-külön is kifejezték érdeklődésüket összesen 300 millió USD értékű részvények vásárlása iránt.

"Figyelemre méltó a nagy sarkalatos befektetők érdeklődésének kifejezése" - mondta Matt Oguz, a szilícium-völgyi székhelyű Iris Family Office vezérigazgatója, aki elmondta, hogy tervezi a Birkenstock részvényeinek megvásárlását. Ez a támogatás azonban nem garancia a tőzsdei sikerre. Vegyük például az Oddity fogyasztói technológiai vállalatot, amely az Il Makiage és a SpoiledChild kozmetikai márkák tulajdonosa.

Az L Catterton által támogatott Oddity júliusban 35 dolláros részvényenkénti árfolyamon ment tőzsdére, ami jóval az eredeti 27-30 dolláros árfolyam felett van, majd az első kereskedési napon 49,10 dolláron nyitott. A részvények azonban mostanra közel 45%-kal estek a kezdeti árhoz képest.

"Ha megnézzük a többi, tőzsdére lépett lábbelivállalat trendjét, az nem ad túl jó kilátásokat a Birkenstocknak" - mondta Valechha.

No comments yet