Vlagatelji in analitiki pravijo, da mora podjetje Birkenstock, ki izdeluje sandale, pred uvrstitvijo na newyorško borzo naslednji teden prodati več copat in škornjev ter povečati prodajo na svoji spletni strani in v butikih, da bi pritegnilo nove stranke v času krize življenjskih stroškov. Birkenstock je zadnji večji vstop na borzo, ki je pritegnil pozornost vlagateljev na trg prvih javnih ponudb (IPO), ki se po dveh razmeroma mirnih letih in septembrskem porastu dejavnosti postopoma ponovno odpira.

Vendar pa so cene delnic več podjetij, vključno z Armom, Instacartom in Kelloggovim odcepljenim podjetjem Kellan, ki so pred kratkim vstopila na borzo, padle.

Kriza življenjskih stroškov, zaradi katere so potrošniki zmanjšali izdatke za diskretne predmete, kot so čevlji in oblačila, v korist osnovnih potrebščin, bi lahko predstavljala izziv za podjetje, ki proizvaja vrhunsko obutev.

Po podatkih podjetja za tržne raziskave Euromonitor International naj bi se svetovna prodaja obutve do leta 2022 zaradi nedavnega zvišanja cen povečala le za 2,9 %. "Vprašanje je, kako ustvariti povpraševanje, da bodo ljudje kupili še en par Birkenstockov?" je dejala Mamta Valechha, analitičarka za potrošniške storitve pri upravljalcu premoženja Quilter Cheviot v Londonu. Sandali so sezonski izdelek, zato prodaja podjetja med letom niha, je dodala Valechha.

Kljub temu ima blagovna znamka Birkenstock še veliko drugih prednosti - med drugim je sposobna ohraniti priljubljenost v desetletjih, odkar je prvič postala znana kot nekoliko razcapan, a udoben sandal, ki dopolnjuje sproščen hipijevski videz.


Podjetje Birkenstock, ki ga je leta 1774 ustanovil Johann Adam Birkenstock s sedežem v Neustadtu v Nemčiji, je svoje "Birkenstoke" izvažalo po vsem svetu, v ZDA pa so jih najprej prodajali izključno v trgovinah z zdravili.

V zadnjih letih so postali priljubljeni zaradi trenda bolj vsakdanjega oblačenja, ki ga je spodbudila pandemija COVID-19. Tako kot obutvi Crocs je tudi Birkenstocks uspelo slediti stilskim trendom in se ponovno uveljaviti kot modni kos, ki ga nosijo manekenke in zvezdniki. Barbie, ki jo igra Margot Robbie, je v zadnjem prizoru istoimenskega filma, ki je v kinematografe prišel letos poleti, nosila rožnate Birkenstocks. "Vzporednica s Crocsi je v tem, da oboji niso nujno znani po tem, da so lepi, kajne?" je dejala Jessica Ramirez, višja analitičarka pri Jane Hali & Associates.

Kljub temu ljudje še naprej kupujejo Birkenstocks, blagovna znamka pa se posodablja in pridobiva zagon, je dejala.

"Birkenstocks" se zelo dobro povezujejo s številnimi močnimi strukturnimi spremembami v nakupovalnih navadah: zdravje, udobje in trajnost," je dejala Siobhan Gehin, višja partnerica pri podjetju Roland Berger v Londonu.

Birkenstock je razkril načrte za prodajo vsaj 32 milijonov delnic po cenah med 44 in 49 dolarji za kos, kar bi po najvišjih ocenah prineslo približno 1,58 milijarde dolarjev. V svojih dokumentih za IPO je navedel, da bo izkupiček uporabil za odplačilo posojila. Thomas Hayes, predsednik hedge sklada Great Hill Capital, pa je dejal, da bo Birkenstock del kapitala, zbranega z IPO, verjetno uporabil za nadaljnjo širitev in da mu močan položaj v ZDA omogoča, da povišanje stroškov prenese na stranke.

V času, ko obisk v večjih maloprodajnih trgovinah upada, Birkenstock beleži stalen promet v trgovinah, vendar analitiki pravijo, da mora še naprej širiti svojo prodajo neposredno potrošnikom, da bi pritegnil več kupcev.

Trgovci na drobno, kot sta Foot Locker in Dick's Sporting Goods, so začeli zmanjševati naročila čevljev, čeprav nobeden od njiju ne prodaja Birkenstocka.

Medtem ko je imel Birkenstock v poslovnem letu 2022 6 000 partnerjev na debelo, je imel 30. junija le majhno mrežo približno 45 lastnih butikov. Novi izdelki na Birkenstockovi spletni strani v ZDA vključujejo copate za 34,95 dolarja, usnjene sandale "Cannes" za 250 dolarjev in usnjene škornje za 240 dolarjev. Po podatkih podjetja Similarweb se je število edinstvenih obiskov na njegovem spletnem mestu letos do avgusta 2023 v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo za približno 26,4 %. Mesečni skoki prometa na njenem spletnem mestu so se gibali od 11,5 % do 72,1 %, kažejo podatki.

Nasprotno pa so nekateri njegovi konkurenti, vključno z blagovno znamko superg Golden Goose, Dr. Martens in Allbirds, v zadnjih mesecih zabeležili upad prometa na svojih spletnih mestih v primerjavi z letom prej, kažejo podatki Similarweb. Prodaja obutve v ZDA je bila v predšolski sezoni večinoma slaba.

PODPORA KLJUČNIH VLAGATELJEV

Birkenstock je zadnji v vrsti proizvajalcev obutve, ki so v zadnjih letih vstopili na borzo - večina od njih doslej z neugodnimi rezultati. Vrednost vseh podjetij AllBirds, Dr. Martens in On Running je od njihove prve javne ponudbe delnic leta 2021 padla. Kljub temu ima Birkenstock podporo nekaterih težakov luksuznega sektorja: Alexandre Arnault, sin milijarderja in predsednika LVMH Bernarda Arnaulta, bo sedel v njegovem upravnem odboru, podjetje zasebnega kapitala L Catterton s podporo LVMH - ki ima zdaj v lasti 100 % podjetja - pa bo po vstopu na borzo še vedno imelo približno 83 % družbe Birkenstock.

Tudi sklada, ki ju upravljata Durable Capital Partners LP in Norges Bank Investment Management, sta ločeno izrazila interes za nakup delnic v skupni vrednosti 300 milijonov USD.

"Izraz zanimanja glavnih vlagateljev je izjemen," je dejal Matt Oguz, izvršni direktor podjetja Iris Family Office s sedežem v Silicijevi dolini, ki namerava kupiti delnice družbe Birkenstock. Vendar ta podpora ni zagotovilo za uspeh na borzi. Vzemimo Oddity, podjetje za potrošniško tehnologijo, ki ima v lasti kozmetični znamki Il Makiage in SpoiledChild.

Podjetje Oddity, ki ga je podprl L. Catterton, je julija vstopilo na borzo po ceni 35 dolarjev za delnico, kar je precej nad prvotnim razponom 27-30 dolarjev, in prvi dan trgovanja doseglo 49,10 dolarja. Vendar so se delnice podjetja zdaj pocenile za skoraj 45 % glede na začetno ceno.

"Če pogledamo gibanje drugih obutvenih podjetij, ki so vstopila na borzo, se podjetju Birkenstock ne obetajo prav dobri obeti," je dejal Valechha.

No comments yet