ExxonMobil е близо до сделка за закупуване на Pioneer Natural Resources

Според WSJ американският петролен гигант ExxonMobil е на крачка от сключването на сделка за придобиване на Pioneer Natural Resources на стойност около 60 млрд. щатски долара.

Очаква се вертикално интегрираният петролен гигант ExxonMobil да сключи сделка за закупуване на Pioneer Natural Resources през следващите дни.

Wall Street Journal съобщи за предварителните разговори още през април т.г., коментирайки, че тази година би била идеална за "лудост" по сделките в петролния сектор, като се има предвид, че ExxonMobil отчита рекордни печалби през 2022 г., които придобиването би тласнало още по-дълбоко в бизнеса с добив на шисти в Западен Тексас.

Пазарната капитализация на Pioneer е около 50 млрд. долара, а сделката може да бъде за около 60 млрд. долара, според WSJ. Това би означавало най-голямата сделка на компанията след "мегасливането" през 1999 г., когато Exxon се сля с Mobil.

Придобиването ще отбележи придобиването на доминираща позиция на ExxonMobil в Пермския басейн - регион, който компанията счита за неразделна част от плановете си за растеж.

Контролираните от Pioneer площи в Мидландския басейн (източната част на Пермския басейн, разположена в Западен Тексас и Ню Мексико) се считат за една от най-големите "обработваеми" земи за добив на нефт в САЩ, а според анализатори компанията разполага с най-голям брой незастроени места, подходящи за добив в района.

Въпреки това, според WSJ, запознати с въпроса споменават, че все още има вероятност сделката да не се осъществи.

Акции на ExxonMobil и Pioneer Natural Resources

Акциите на Exxon Mobil (XOM) поскъпват с 0,01% до 109 долара в предборсовата търговия, като последната сделка е на стойност 2 497,50 долара на борсата RM-SYSTEM под тикера BAAEXMOC.

Акциите на Pioneer Natural Resources (PXD) се повишиха с 0,13% до 215,25 долара в предборсовата търговия.


No comments yet