ExxonMobil se apropie de un acord pentru cumpărarea Pioneer Natural Resources

Gigantul petrolier american ExxonMobil se află la mică distanță de încheierea unui acord pentru preluarea companiei Pioneer Natural Resources într-o tranzacție în valoare de aproximativ 60 de miliarde de dolari, potrivit WSJ.

Gigantul petrolier integrat pe verticală ExxonMobil ar urma să încheie în zilele următoare un acord de cumpărare a Pioneer Natural Resources.

Wall Street Journal a relatat despre discuțiile preliminare încă din luna aprilie a acestui an, comentând că acest an ar fi ideal pentru o "frenezie" a tranzacțiilor în sectorul petrolier, având în vedere că ExxonMobil a raportat profituri record în 2022, pe care achiziția le-ar împinge și mai adânc în activitatea de producție de șisturi din vestul Texasului.

Capitalizarea de piață a Pioneer este de aproximativ 50 de miliarde de dolari, iar tranzacția ar putea fi de aproximativ 60 de miliarde de dolari, potrivit WSJ. Aceasta ar marca cea mai mare tranzacție a companiei de la "megafuziunea" din 1999, când Exxon a fuzionat cu Mobil.

Achiziția ar marca dobândirea de către ExxonMobil a unei poziții dominante în Bazinul Permian, o regiune pe care compania o consideră parte integrantă a planurilor sale de creștere.

Suprafețele de teren controlate de Pioneer în Midland Basin (partea estică a Permian Basin, situată în vestul Texasului și în New Mexico) sunt considerate unul dintre cele mai mari terenuri "arabile" pentru producția de petrol din SUA, iar analiștii spun că societatea deține cel mai mare număr de locații neexploatate potrivite pentru producție în această zonă.

Cu toate acestea, persoane familiarizate cu subiectul, potrivit WSJ, menționează că există încă o posibilitate ca tranzacția să nu se realizeze.

Acțiunile ExxonMobil și Pioneer Natural Resources

Acțiunile Exxon Mobil (XOM) sunt în creștere cu 0,01%, la 109 dolari, în tranzacțiile de dinaintea pieței, ultima tranzacție fiind de 2.497,50 dolari la bursa RM-SYSTEM, sub simbolul BAAEXMOC.

Acțiunile Pioneer Natural Resources (PXD) sunt în creștere cu 0,13%, la 215,25 dolari, în tranzacțiile de dinaintea pieței.


Vești bune și o scădere frumoasă. Aș spune că prețul petrolului nu se potrivește cu prețul acțiunilor din acest segment, s-ar putea să nu fie deloc o achiziție rea.

Sunt de acord.

Sunt acționar și, în ceea ce mă privește, consider că este o mișcare bună, chiar dacă acțiunile sunt acum în scădere. Vești bune! 👍

Asta e minunat! Cu siguranță o veste bună și pentru mine!