Az ExxonMobil közeledik a Pioneer Natural Resources felvásárlásához

Az amerikai olajipari óriás ExxonMobil már csak egy hajszál választja el attól, hogy lezárja a Pioneer Natural Resources felvásárlását egy mintegy 60 milliárd dolláros üzlet keretében - írja a WSJ.

A vertikálisan integrált olajipari óriás ExxonMobil várhatóan a következő napokban zárja le a Pioneer Natural Resources megvásárlásáról szóló üzletet.

A Wall Street Journal még idén áprilisban számolt be az előzetes tárgyalásokról, megjegyezve, hogy az idei év ideális lenne az üzletkötési "őrületre" az olajszektorban, tekintettel arra, hogy az ExxonMobil 2022-ben rekordnyereségről számolt be, amit a felvásárlással még mélyebbre tolna a nyugat-texasi pala kitermelési üzletágban.

A Pioneer piaci kapitalizációja 50 milliárd dollár körül van, a tranzakció pedig 60 milliárd dollár körül lehet a WSJ szerint. Ez lenne a vállalat legnagyobb tranzakciója az 1999-es "mega-fúzió" óta, amikor az Exxon egyesült a Mobillal.

Az akvizícióval az ExxonMobil domináns pozíciót szerezne a Permian-medencében, egy olyan régióban, amelyet a vállalat növekedési tervei szempontjából szervesnek tart.

A Pioneer által ellenőrzött földterületeket a Midland-medencében (a Permian-medence keleti része, amely Nyugat-Texasban és Új-Mexikóban található) az Egyesült Államok egyik legnagyobb olajkitermelésre alkalmas "szántóföldjének" tartják, és elemzők szerint a vállalat rendelkezik a legnagyobb számú fejlesztetlen, kitermelésre alkalmas területtel a térségben.

Az ügyet ismerő személyek azonban a WSJ szerint megemlítik, hogy továbbra is fennáll annak a lehetősége, hogy a tranzakció nem jön létre.

Az ExxonMobil és a Pioneer Natural Resources részvényei

Az Exxon Mobil (XOM) részvényei 0,01%-kal 109 dollárra emelkedtek a kereskedés előtti kereskedésben, a legutóbbi kereskedés 2.497,50 dolláron zajlott az RM-SYSTEM tőzsdén BAAEXMOC jelöléssel.

A Pioneer Natural Resources (PXD) részvényei 0,13%-kal 215,25 dollárra emelkednek a kereskedés előtti kereskedésben.


No comments yet