Levi Strauss $LEVI-3.2%, известният търговец на дънки на дребно, отново намали прогнозата си за продажбите за цялата година след лошите резултати от тримесечните печалби, които не оправдаха очакванията на Уолстрийт. Акциите на компанията леко се понижиха в продължителната търговия, тъй като тенденциите в пазаруването в универсалните магазини и големите търговски вериги в САЩ отслабнаха.

Levi's очакваше нетните продажби за третото фискално тримесечие да бъдат без промяна, като нараснат с 1% на годишна база, което е под предишната прогноза за ръст между 1,5% и 2,5%. Тази понижена прогноза дойде три месеца след като Levi's вече беше понижил прогнозата си за целогодишните приходи. Компанията очаква коригираната печалба на акция да бъде в долния край на предварително прогнозирания диапазон от 1,10 до 1,20 USD.

Въз основа на проучване сред анализатори, проведено от LSEG, известна преди като Refinitiv, можете да видите как се е представил търговецът на дънки на дребно през фискалното си трето тримесечие в сравнение с очакванията на Уолстрийт:


Приходи: 1,51 млрд. долара при очаквани 1,54 млрд. долара.

Нетната печалба за тримесечния период, приключил на 27 август, е 10 млн. долара, или 2 цента на акция, в сравнение със 173 млн. долара, или 43 цента на акция, година по-рано. На коригирана база печалбата на акция е 28 цента.

Главният изпълнителен директор Чип Бърг обяснява тези неуспехи с това, че клиентите са почувствали тежестта на инфлацията, повишаването на лихвите по ипотечните кредити и цените на бензина, което е довело до намаляване на покупките в търговците на дребно, доставящи облекло на Levi's. Хармит Сингх, главен директор по финансите и растежа в Levi's, отбеляза, че компанията е възприела консервативен подход към прогнозите си, въпреки продължаващата динамика в продажбите директно на потребителите и по-добрите тенденции в търговията на едро през първата част на четвъртото фискално тримесечие.

Освен това търговците на дребно са подложени на натиск поради по-предизвикателната среда за продажби в САЩ. Вериги като Macy's, Kohl's и Target са част от редица магазини за търговия на дребно, в които се предлагат марките на Levi's. Тъй като тези магазини за търговия на дребно, които купуват на едро стоки от Levi's за продажба в своите магазини и на своите уебсайтове, са изпитали по-слаби дискреционни продажби, въздействието на купувачите е оставило значителен отпечатък върху бизнеса на Levi's.

Артикулите от нейните ценови линии деним, включително Signature by Levi Strauss и Denizen, продавани от Walmart и Target, отслабнаха и продажбите на тези марки спаднаха с двуцифрени числа през третото тримесечие. Тази низходяща тенденция показва, че сегментът на стойностните облекла е подложен на сериозен финансов натиск.

Въпреки тези предизвикателства директните продажби и международните продажби на Levi изглеждат по-обещаващи. Стремейки се да контролира съдбата си подобно на Nike, Levi се фокусира върху увеличаване на продажбите директно от своите магазини и уебсайт. През третото фискално тримесечие нетните продажби на Levi от директни продажби на потребителите нараснаха с 14 % на годишна база, докато продажбите в електронната търговия се увеличиха с 19 % на годишна база.

Този ръст на продажбите директно на потребителите, които сега представляват 40% от общите нетни приходи на Levi през третото фискално тримесечие, се очаква да достигне 55% до фискалната 2027 г. Нетните продажби на едро обаче намаляват с 8% на годишна база, тъй като ръстът на продажбите в Азия и Латинска Америка не успява да компенсира спада в Северна Америка и Европа.

Въпреки това компанията остава обнадеждена относно бъдещите си перспективи за растеж. Мишел Гас, бъдещият главен изпълнителен директор на Levi's, отбеляза, че марката на компанията резонира с младите потребители по целия свят и може да спечели по-голям пазарен дял в страни като Мексико, където продажбите са се увеличили с близо 40% в сравнение с нивата преди пандемията, и Индия.

Levi's се стреми да се възползва от силната си модна репутация, като продава разнообразна гама от продукти, като чино, топове и връхни дрехи. Берг споменава, че спадът в тенденциите при търговията на едро може да се дължи на необичайно топлото време в САЩ и Европа. Собствените магазини на Levi's обаче са успели да привлекат клиенти с по-високи доходи, които са готови да харчат повече за първокласни дънки.

LEVI
$15.19 -$0.50 -3.19%
1 Day
-3.19%
5 Days
+0.4%
1 Month
-3.43%
6 Months
-18.49%
1 Year
-19.98%
YTD
-10.31%
5 Years
-37.73%
Max.
-37.73%

Компанията дори прибягна до намаляване на цените на половин дузина чувствителни към цените артикули, продавани от други търговци на дребно, за да подобри продажбите, като намаляването на цените показа положителен ефект върху тенденциите в продажбите. Берг очаква продажбите на Levi's да се увеличат по време на празничния сезон поради по-чистите запаси в търговската мрежа и очаква "малко по-слаба промоционална среда" в сравнение с предишната година.

Въпреки тези положителни прогнози обаче акциите на Levi's са поевтинели с около 14% през тази година, което е по-слабо от 11% ръст на индекса S&P 500, и в четвъртък затвориха с близо 2% по-ниско на 13,21 USD.

No comments yet