Levi Strauss $LEVI+0.6%, znani prodajalec kavbojk, je po slabih četrtletnih poslovnih rezultatih, ki niso izpolnili pričakovanj Wall Streeta, ponovno znižal napoved celoletne prodaje. Delnice podjetja so v podaljšanem trgovanju nekoliko padle, saj so nakupovalni trendi v veleblagovnicah in večjih maloprodajnih verigah v ZDA oslabili.

Levi's je pričakoval, da bo čista prodaja v tretjem fiskalnem četrtletju ostala nespremenjena in se bo na letni ravni povečala za 1 %, kar je pod prejšnjo napovedjo rasti med 1,5 % in 2,5 %. Ta znižana napoved se je pojavila tri mesece po tem, ko je podjetje Levi's že znižalo svoje celoletne napovedi dobička. Podjetje pričakuje, da bo prilagojeni dobiček na delnico na spodnji meji predhodno napovedanega razpona od 1,10 do 1,20 USD.

Na podlagi ankete analitikov, ki jo je izvedla družba LSEG, prej znana kot Refinitiv, si lahko ogledate, kako se je prodajalec kavbojk odrezal v tretjem fiskalnem četrtletju v primerjavi s pričakovanji Wall Streeta:


Prihodki: 1,51 milijarde dolarjev v primerjavi s pričakovanimi 1,54 milijarde dolarjev.

Čisti dobiček v trimesečnem obdobju, ki se je končalo 27. avgusta, je znašal 10 milijonov dolarjev ali 2 centa na delnico, medtem ko je leto prej znašal 173 milijonov dolarjev ali 43 centov na delnico. Prilagojeni dobiček na delnico je znašal 28 centov.

Izvršni direktor Chip Bergh te težave pripisuje kupcem, ki čutijo posledice inflacije, naraščajočih hipotekarnih obrestnih mer in cen bencina, zaradi česar so zmanjšali nakupe pri trgovcih na drobno, ki dobavljajo Levijeva oblačila. Harmit Singh, glavni finančni direktor in direktor za rast v podjetju Levi's, je opozoril, da je podjetje sprejelo konzervativen pristop k svojim napovedim, kljub stalnemu zagonu prodaje neposredno potrošnikom in boljšim trendom v veleprodaji v prvem delu četrtega poslovnega četrtletja.

Poleg tega so trgovci na drobno pod pritiskom zaradi zahtevnejšega prodajnega okolja v ZDA. Verige, kot so Macy's, Kohl's in Target, so del številnih maloprodajnih trgovin, ki imajo na zalogi blagovne znamke Levi's. Ker so se te maloprodajne trgovine, ki pri Levi's kupujejo blago na debelo za prodajo v svojih trgovinah in na svojih spletnih straneh, soočile s slabšo diskrecijsko prodajo, je vpliv kupcev pustil pomemben odtis na Levi'sovo poslovanje.

Izdelki iz njenih cenovno ugodnih linij džinsa, vključno s Signature by Levi Strauss in Denizen, ki jih prodajata Walmart in Target, so oslabili, prodaja teh blagovnih znamk pa je v tretjem četrtletju padla za dvomestno število. Ta trend upadanja kaže, da je cenovni segment pod hudim finančnim pritiskom.

Kljub tem izzivom sta Levijeva neposredna prodaja in mednarodna prodaja videti bolj obetavni. Ker skuša podobno kot Nike nadzorovati svojo usodo, se je Levi osredotočil na povečanje prodaje neposredno v svojih trgovinah in na spletni strani. V tretjem fiskalnem četrtletju se je Levijeva čista prodaja iz neposredne prodaje potrošnikom povečala za 14 % na letni ravni, medtem ko se je prodaja v e-trgovini povečala za 19 % na letni ravni.

Ta rast prodaje neposredno potrošnikom, ki v tretjem fiskalnem četrtletju predstavlja 40 % vseh Levijevih čistih prihodkov, naj bi do fiskalnega leta 2027 dosegla 55 %. Vendar pa se je čista prodaja na debelo zmanjšala za 8 % na letni ravni, saj rast prodaje v Aziji in Latinski Ameriki ni nadomestila padcev v Severni Ameriki in Evropi.

Kljub temu podjetje še vedno upa na svoje prihodnje možnosti za rast. Michelle Gass, nova izvršna direktorica podjetja Levi's, je opozorila, da blagovna znamka podjetja odmeva pri mladih potrošnikih po vsem svetu in da bi lahko pridobila večji tržni delež v državah, kot sta Mehika, kjer se je prodaja v primerjavi z obdobjem pred pandemijo povečala za skoraj 40 %, in Indija.

Levi's želi izkoristiti svoj močan modni ugled s prodajo raznolike palete izdelkov, kot so hlačniki, topi in vrhnja oblačila. Bergh je omenil, da je upad veleprodajnih trendov morda posledica nenavadno toplega vremena v ZDA in Evropi. Vendar so Levijeve lastne trgovine uspešno privabile stranke z višjimi dohodki, ki so pripravljene porabiti več za vrhunske kavbojke.

LEVI
$15.48 $0.09 +0.58%
1 Day
+0.58%
5 Days
+0.4%
1 Month
-3.43%
6 Months
-18.49%
1 Year
-19.98%
YTD
-10.31%
5 Years
-37.73%
Max.
-37.73%

Podjetje se je za izboljšanje prodaje celo zateklo k znižanju cen za pol ducata cenovno občutljivih izdelkov, ki jih prodajajo drugi trgovci na drobno, pri čemer je znižanje cen pozitivno vplivalo na prodajne trende. Bergh pričakuje, da se bo prodaja podjetja Levi's v praznični sezoni povečala zaradi čistejših zalog pri vseh trgovcih na drobno, in predvideva "nekoliko manj promocijsko okolje" v primerjavi z letom prej.

Kljub tem pozitivnim napovedim pa so delnice Levija letos padle za približno 14 %, kar je manj od 11-odstotne rasti indeksa S&P 500, in so v četrtek zaključile skoraj 2 % nižje pri 13,21 USD.

No comments yet