S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

$PBR-0.8% akcie, kterou tady mnoho investorů má v lásce a nás ostatní určitě minimálně fascinuje ta gigantická dividenda.

Osobně se v této společnosti tolik neorientuji a rád bych slyšel vaše názory na to, jak moc je tato akcie schopna si stávající dividendu udržet a případně, zda je to vůbec rozumné tuto akcii držet v portfoliu. Jaké jsou argumenty pro a proti u této velmi zajímavé akcie dle vás?

PBR
$17.08 -$0.14 -0.81%

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Hezky napsané od Filipa! Já osobně měl také akcii v portfoliu, cca 9 měsíců, ale nákup byl kolem 10$ a prodej na cca 13$, plus posbírané dividendy. Líbí se mi těžařské společnosti, ale zde jak to napsal Filip, v budoucnu tam vidím spíše pokles i kvůli právě snížení dividendy, nebo její momentální neudržení. Nedokážu odhadnout kdy a proto jsem prodal, protože si myslím, že jsme teď někde cca u vrcholu ceny.

Rozumím a díky za odpověď, díky vám si člověk vždy dokáže udělat konstruktivnější názor. :)

Mám to stejně, proto i když někdy to nestíhám denně, ale rád sem chodím, vracím se a jsem komunikativní, protože za těch pár měsíců už si troufnu říci, že jsem zde poznal, ač virtuálně, super lidi a samozřejmě, každý je pak zodpovědný za své činy na burze, ale rád též to s lidma probírám a čtu si jejich názory, pohledy. 😊

Jako u každého energy/mining stocku záleží na fázi cyklu a vývoji cen komodit, ekonomice provozu, politice, mimořádným událostem (války, zastavení produkce apod.) atd.. Ten super vysoký divi yield mi přijde, že v sobě kombinuje několik věcí - mimořádné zisky díky vystřelení cen komodit v posledních letech (COVID, válka na UA, chování OPEC atd.), cca 30% firmy drží brazilský stát takže je to logicky dojná kráva na látání děr v rozpočtu, 83% cashflow co firma vygeneruje jde momentálně do dividendy tzn. zas tolik cashe na horší časy ve firmě nezůstává, ve forecastech co mám možnost vidět na SimplyWallSt. (bohužel nejde do komentů dávat screeny) by do roku 2025 měla roční divi vyklesat na nějakých 70 centů/akcie s předpokládaným yieldem 10,8% (což by implikovalo cenu 7,56$ tzn. 47% down ze současných úrovní). Osobně bych si to nekoupil.

Osobně souhlasím s fakty Vámi uvedenými. Pěkně jste to shrnul. Politická rizika jsou poměrně vysoká, akcie nejen kvůli nim poměrně volatilní (viz. volby Bolsonaro vs. Silva). Valuace akcie mi nyní přijde příliš vysoko vzhledem k výhledu a přihlášení o budoucím payoutu. Já firmu historicky měl a vyplatila se. Kupoval jsem však v pásmu 9 - 10. Při podobné valuaci bych o opětovném nákupu na long uvažoval. 10 - 11% divi je vzhledem k sektoru pořád hodně nadprůměr.

Super doplnění!

Díky za názor, perfektní vidět tvůj pohled na tuto akcii.