S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Investoři, vkládáte důvěru pořád do klasické velké 5ky tech. akcií, nebo si myslíte, že tyto giganty v následující dekádě předběhnou jiní, noví hráči na trhu?

Prakticky se ptám na to, zda market i v dalších letech budou ovládat nám všem známé velké tech. společnosti, nebo se objeví nové společnosti na trhu. Já sázím na to, že 5ka vydrží i například v nastupujícím AI trendu, a pokud se objeví konkurence, tak ji jednoduše koupí.


Já těmto společnostem věřím.

Jsme dva.

Super!

Já věřím že big tech. 5tka tady bude pořád a pokud by se zde objevila nějaká společnost, která by tyto společnosti chtěla předehnat, nebo by jim chtěla aspoň trochu konkurovat, tak jim to bude trvat několik let, spíše desítek let.

I tak... by je velikost big 5ky mohla jednoduše sežrat.

Přesně tak :)

Skvěle popsáno Filipem, takže jen nebudu psát další dlouhý názor, protože byl dobře vystižen. AI je samozřejmě pokrok a uvidíme zajímavé změny, ale také si myslím, že zůstanou v rukou současných gigantů. Dle mě ten velký zlom byl někde kolem dot.com bubliny, tam kde tyhle společnosti vznikly, jako Microsoft, Google, Amazon, Apple ... a překonat je bude velmi náročné, nevím ani co by se mělo stát aby tak bylo.

Souhlasím s tebou i s Filipem.

Absolutně. Není důvod si myslet něco jiného. Big tech ovládá většinu našich životů, to jen tak nezmizí. Navíc ten moat je i ve velikosti těch firem, vybudovat od základů nový Microsoft/Google/Apple není otázka roků ale dekád a hodně věcí se musí povést. 

A co se týká AI tak tam si taky nemyslím, že je někdo zásadně ohrozí. Ty důvody jsou 2 - 1) AI není nic centralizovaného, ta roztříštěnost je poměrně velká, každý projekt má "svojí" AI, která umí něco (vytvářet obrázky/grafiku, převádět slovní pokyny do kódu atd.) což vede k 2) nejkvalitnější/nejkomplexnější AI budou mít ti co jí můžou trénovat na největším datasetu = Google, Microsoft, Amazon, Tesla a podobně. OpenAI by s ChatGPT imho nebyla tam kde je, kdyby do ní nevstoupil Microsoft a nepustil jí ke svým datům.

Kdo mi ale přijde, že musí teď hodně zabrat a s něčím přijít tak je Apple. O AI veřejně vlastně vůbec nekomunikuje, což sice nemusí znamenat že na něčem interně nepracují, nicméně pokud by si firma typu Apple nechala tenhle vlak ujet se svým obrovským datasetem z operačních systémů, aplikací, ze Siri atd. tak to pro ní může znamenat docela průšvih.

S tím Applem docela souhlasím, i když na stranu druhou, potřebuje to výrobvce zařízení jako je AAPL? Do jisté míry určitě, ale rozhodně méně než např. GOOGL nebo  TSLA.