CE ÎNSEAMNĂ ATACAREA ISRAELULUI PENTRU PIEȚE

În acest sfârșit de săptămână a avut loc o escaladare semnificativă a violenței, deoarece atacurile surpriză din Gaza au făcut sute de victime, zeci de prizonieri și mii de răniți. Această evoluție îngrijorătoare a aruncat o umbră asupra discuțiilor de pace în curs de desfășurare între Israel și Arabia Saudită și a ridicat semne de întrebare cu privire la posibilitatea continuării acestora. Deși un potențial acord israeliano-saudit aduce beneficii tangibile și simbolice, haosul continuu pare să anuleze însăși fundamentele procesului de pace inițiat în 1978 cu scopul nobil de a elibera regiunea de lanțurile conflictului constant și de daune.

Elementele externe sunt foarte afectate de o astfel de situație. De exemplu, piețele financiare se văd nevoite să reflecte acest nou val de violență în dinamica pieței și în prețuri. Deși suferințele economice de pe câmpurile de luptă pot părea nefericite, realitatea rămâne aceeași: piețele acordă prioritate cererii economice în raport cu actori importanți precum Iranul, membru OPEC și mare producător de petrol, mai degrabă decât cu teritorii precum Israelul (locul 28 în clasamentul PIB-ului pe 2022 al Băncii Mondiale) sau Cisiordania și Gaza (locul 120).

Implicarea Iranului în aceste atacuri, așa cum a relatat The Wall Street Journal, ar putea avea implicații internaționale semnificative. Mai exact, Statele Unite ar putea lua în considerare înăsprirea sancțiunilor existente impuse asupra exporturilor iraniene. Potrivit analiștilor de la Goldman Sachs, tendințele anterioare atacului care sugerau o detensionare a tensiunilor din regiune au contribuit în mod pozitiv la producția de petrol iraniană, care a înregistrat o creștere de aproape o jumătate de milion de barili pe zi în anul precedent. Luând în considerare acești indicatori, ei estimează că o scădere zilnică de 100.000 de barili a producției iraniene ar putea crește prețul țițeiului Brent cu puțin peste 1 dolar pe baril.

Cu toate acestea, probabilitatea unui conflict real israeliano-iranian pare scăzută în prezent, având în vedere implicarea limitată a Hezbollahului libanez și constrângerile geografice care nu ar permite Israelului să lanseze o invazie prin Iordania și Irak sau prin Arabia Saudită. Așa cum stau lucrurile, potențialul ca trupele din ambele țări să intre într-o luptă frontală cu rachete este mai degrabă improbabil.

Există îngrijorări cu privire la eficiența apărării Iron Dome a Israelului dacă nu poate intercepta rachetele Hamas, ceea ce duce la speculații cu privire la ceea ce ar putea realiza artileria avansată a Iranului. Potrivit unei estimări a lui Dan Alamariu, strateg șef global la Alpine Macro, o firmă de cercetare în domeniul investițiilor cu sediul la Montreal, un atac israelian asupra instalațiilor nucleare iraniene ar avea o probabilitate de 20% de a provoca o creștere a prețului petrolului peste 150 de dolari pe baril.

Contrar întregii agitații din jurul previziunilor sumbre, Marko Papic, strateg șef la Clocktower Group, prezintă un punct de vedere diferit. Printr-un grafic, el ilustrează faptul că modificările prețului petrolului în timpul marilor conflicte israeliano-palestiniene din secolul XXI au rămas practic neschimbate. El pornește de la premisa că evenimentele din regiunea Levantului nu au, în general, un impact semnificativ asupra exteriorului, deși recunoaște posibilitatea unor schimbări.

Deși acest punct de vedere se limitează la acest secol și neglijează cazuri importante precum Războiul de Yom Kippur de acum 50 de ani, este esențial să se remarce schimbările financiare substanțiale de mai mulți ani care au avut loc după atacul pan-arab asupra Israelului. În următorii șapte ani, prețul petrolului a crescut de la 5 la 50 de dolari, ratele dobânzilor au crescut de la 6,5% la 18%, iar prețul aurului a crescut brusc de la 42 la 875 de dolari. În comparație, însă, acțiunile au reușit să găsească un teren stabil în primul an, care a fost plin de fluctuații.

Având în vedere tensiunile și instabilitatea în creștere, merită luată în considerare posibilitatea ca aceste evenimente să fie un catalizator pozitiv pentru acțiuni. Oricât de improbabil ar părea, acest eveniment are potențialul de a opri sau chiar de a inversa declinul profund al obligațiunilor în următoarele câteva luni.

Reacțiile imediate la aceste evenimente au fost rapide și semnificative: acțiunile israeliene au înregistrat o scădere bruscă, prețul petrolului (CL00, 3,45%) a înregistrat o creștere bruscă, contractele futures pe obligațiuni de trezorerie (TY00, 0,35%) au crescut în timp ce piața de numerar a fost închisă pentru Columbus Day, aurul (GC00, 0,98%) a înregistrat o creștere, iar contractele futures pe acțiuni (ES00, -0,63%; NQ00, -0,81%) au înregistrat o scădere. Cu toate acestea, prețurile petrolului au început deja să se retragă de la maximele înregistrate.


Minunat, nu am ore de timp liber să mă uit la știrile de la televizor așa că vă mulțumesc mult pentru acest articol pe care am avut câteva minute să-l citesc și am aflat informațiile pe care trebuia să le știu :D

Super mulțumiri :)

👍👍👍👍 Pentru o abordare apolitică.

Încerc să păstrez politica cât mai puțin posibil, cu excepția lui Chu, vă mulțumesc foarte mult! :)