KAJ POMENI NAPAD NA IZRAEL ZA TRGE

Ta konec tedna se je nasilje močno povečalo, saj so nepričakovani napadi iz Gaze zahtevali več sto življenj, na desetine ujetnikov in na tisoče ranjenih. Ta zaskrbljujoč razvoj dogodkov je vrgel senco na tekoča mirovna pogajanja med Izraelom in Savdsko Arabijo ter sprožil vprašanja o možnosti njihovega nadaljevanja. Čeprav morebitni izraelsko-savdski sporazum prinaša oprijemljive in simbolične koristi, se zdi, da nenehni kaos zanika same temelje mirovnega procesa, ki se je začel leta 1978 s plemenitim ciljem osvoboditi regijo okovov nenehnih sporov in škode.

Takšne razmere močno vplivajo na zunanje elemente. Finančni trgi morajo na primer ta novi porast nasilja odražati v dinamiki trga in cenah. Čeprav se zdi gospodarsko trpljenje na bojiščih nesrečno, je dejstvo naslednje: trgi dajejo prednost gospodarskemu povpraševanju v povezavi z glavnimi akterji, kot je Iran, član OPEC in velik proizvajalec nafte, pred ozemlji, kot sta Izrael (28. mesto na lestvici BDP Svetovne banke za leto 2022) ali Zahodni breg in Gaza (120. mesto).

Vpletenost Irana v napade, kot poroča The Wall Street Journal, bi lahko imela pomembne mednarodne posledice. Natančneje, Združene države Amerike bi lahko razmislile o zaostritvi obstoječih sankcij, uvedenih na iranski izvoz. Po mnenju analitikov družbe Goldman Sachs so trendi pred napadom, ki so kazali na deeskalacijo napetosti v regiji, pozitivno prispevali k iranski proizvodnji nafte, ki se je v preteklem letu povečala za skoraj pol milijona sodov na dan. Ob upoštevanju teh kazalnikov ocenjujejo, da bi lahko dnevni padec iranske proizvodnje za 100.000 sodov zvišal cene nafte Brent za nekaj več kot 1 dolar na sod.

Vendar se zdi verjetnost dejanskega izraelsko-iranskega spopada trenutno majhna zaradi omejenega sodelovanja libanonskega Hezbolaha in geografskih omejitev, ki Izraelu ne bi dopuščale invazije prek Jordanije in Iraka ali prek Savdske Arabije. Glede na trenutne razmere je možnost, da bi se enote obeh držav spustile v frontalni raketni spopad, precej oddaljena.

Obstajajo pomisleki o učinkovitosti izraelske obrambe Iron Dome, če ne more prestrezati Hamasovih raket, zaradi česar se pojavljajo ugibanja o tem, kaj bi potencialno lahko dosegla napredna iranska artilerija. Po oceni Dana Alamariuja, glavnega globalnega stratega v podjetju Alpine Macro, investicijskem raziskovalnem podjetju s sedežem v Montrealu, bi izraelski napad na iranske jedrske objekte z 20-odstotno verjetnostjo povzročil dvig cen nafte nad 150 dolarjev za sodček.

Marko Papić, glavni strateg v družbi Clocktower Group, pa je v nasprotju z vsemi strašnimi napovedmi drugačnega mnenja. Z grafom ponazarja, da so spremembe cen nafte med največjimi izraelsko-palestinskimi konflikti v 21. stoletju ostale v bistvu nespremenjene. Predpostavlja, da dogodki v regiji Levanta na splošno nimajo večjega vpliva navzven, čeprav priznava možnost sprememb.

Čeprav je ta pogled omejen na to stoletje in zanemarja tako pomembne primere, kot je jomkipurska vojna pred 50 leti, je ključno opozoriti na znatne večletne finančne premike, do katerih je prišlo po panarabskem napadu na Izrael. V naslednjih sedmih letih so se cene nafte dvignile s 5 na 50 dolarjev, obrestne mere s 6,5 na 18 %, cena zlata pa se je močno povečala z 42 na 875 dolarjev. V primerjavi s tem pa je delnicam v prvem letu, ki je bilo polno nihanj, uspelo najti stabilno podlago.

Glede na naraščajoče napetosti in nestabilnost je vredno razmisliti o možnosti, da bi ti dogodki lahko bili pozitiven katalizator za delnice. Naj se zdi še tako malo verjetno, ima ta dogodek potencial, da zaustavi ali celo obrne globok padec obveznic v naslednjih nekaj mesecih.

Takojšnji odzivi na te dogodke so bili hitri in pomembni: izraelske delnice so doživele strm padec, cene nafte (CL00, 3,45 %) so se močno zvišale, terminske pogodbe na državne obveznice (TY00, 0,35 %) so se zvišale, medtem ko je bil denarni trg zaprt zaradi Kolumbovega dne, zlato (GC00, 0,98 %) se je zvišalo, terminske pogodbe na delnice (ES00, -0,63 %; NQ00, -0,81 %) pa so se znižale. Vendar so se cene nafte že začele umikati z najvišjih vrednosti.


No comments yet