S&P 500 ^GSPC 5,010.6 +0.87%
Nvidia NVDA $795.18 +4.35%
Tesla TSLA $142.05 -3.40%
Amazon AMZN $177.23 +1.49%
Alphabet GOOG $157.95 +1.43%
Apple AAPL $165.84 +0.51%
Microsoft MSFT $400.96 +0.46%
Meta META $481.73 +0.14%

Časté chyby neznalých či začínajících investorů

Mnoho investorů velmi slepě naslouchá různým investičním poradcům, kteří ale zdaleka ne vždy dobře radí. Zmíním se o dvou pochybných mýtech, které jsou podle mne neobhajitelné. 

Začínající investoři často dělají chyby.

Prvním z nich je výběr brokera. Zde je třeba říci, že mnozí tzv. poradci jsou některými brokery zvýhodňováni či dokonce placeni. Používejte ale vlastní hlavu, vlastní mozek. Řeči typu tento broker neúčtuje žádné poplatky vám jsou zcela k ničemu, když vám takový broker neumožní obchodovat všechny produkty na všech burzách. Poplatky za obchod jsou opravdu velmi malé (zpravidla kolem 5 USD), zcela zanedbatelné, argument výhody investic bez poplatků je tedy zcela scestný, protože tito brokeři mají jen velmi omezenou nabídku možností investic, nenabízejí to nejlepší, pak mi investoři píší, že jejich broker např. nenabízí uzavřené fondy a také jiné produkty.

Druhou často vtloukanou věcí do hlav jsou tzv. náklady fondů (ať už ETF či CEF). Opět zcela chybná úvaha. Na těchto nákladech až tak nezáleží, nás musí zajímat, jaký nám vybraný fond přinese výnos - zisk. A raději budu investovat do fondu vyplácejícího 15% dividendu (i když třeba s náklady 2%), než do fondu s výnosem 8% a nákladem 0,4%. To si snad dokáže každý spočítat, pokud se nad investicí opravdu zamyslí a neposlouchá jen hloupé rady některých tzv. investičních poradců.

To jsou jen jedny ze dvou velmi častých chyb, kterým nezkušení investoři podléhají na nátlak svých poradců. 

Já osobně používám brokera, který mi umožňuje přístup na více než 150 burz ve 33 zemích, který mi umožňuje obchodovat akcie, opce, forex, komodity, vkladové certifikáty, warranty, otevřené i uzavřené fondy a další produkty. Mám přístup ke všem možným investicím. Kromě toho mi můj broker poskytuje zdarma i kvalitní technickou analýzu produktů. Tak si představuji výborného brokera a směšné poplatky za obchody mne opravdu vůbec netrápí... Zkuste se nad tím zamyslet...

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @standasoc má karmu -1 a je členem této komunity od 30/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Presne right

Zdravím Vás @standasocha, jsem rád, že jsem kdysi mohl a nyní zase mohu číst Vaše úvahy. Poznal jsem Vás na Warengo. 

Nicméně mě překvapil Váš generalizující a jednoznačně odsuzující článek. Nevím, které konkrétně invest. poradce máte na mysli nebo které brokery. 

Řekl bych, že volba brokera by měla především korelovat s investičními potřebami a investiční strategii. Já se rozhodl pro relativně snadné dlouhodobé investování do akumulačních akcií přes ETF metodou DCA. Používám k tomu brokera Degiro a jsem maximálně spokojený. Jediný provozní náklad představuje poplatek 2,5 EUR/rok/burza. Jinak mám vše pro své nevelké potřeby zdarma, přehledně a na několika platformách. O prosperitu brokera strach nemám, nejsem jeho jediný klient. 

Svůj volný čas věnuji rodině, dobrovolnické činnosti a jako koníček dalším studiem investování. Nejsem ještě zdaleka žádný investiční matador jako Vy (což před Vámi smekám), ale stále více se přesvědčuji, že táto mnou zvolená strategie je dobrou strategii. Zase nemohu generalizovat, takže je dobrou strategii pro mě.

Domnívám se, že tento způsob investování by byl vhodný pro většinu populace v ČR a i toto málo, pro mě nyní v tuto chvíli už triviální, není schopno z vícero důvodu zvládnout velká část obyvatelstva.

Pokud bych o investování teprve přemýšlel nebo byl úplný začátečník, Váš článek, jak mi vyzněl, by mi pořádně zamotal hlavu, protože hovořil jenom o tom, že je to jednoznačně špatně a nehovořil o tom, že to pro některé může být opravdu dobrý způsob.

Vy investujete jinak, ve větších částkách a proto se výše poplatků pro Vás stává nepodstatná a pokud byste pouze podle výše poplatku vybíral brokera, pochopitelně by jste se ve Vašem případě zbytečně omezil. Takže úvaze rozumím, že Vám dává smysl a ve Vašem případě mi to také tak dává smysl, souhlasím. Jsou však i jiné případy, viz třeba můj, kde mi broker zdarma a levné nebo žádné poplatky absolutně vyhovují a zároveň postačují.

Děkuji za pochopení.

Já s vámi ve všem souhlasím - existují mnohé strategie investování a žádná není zcela špatná. Někdo investuje do růstových akcií, jiný do příjmových. Někdo investuje přímo do akcií jednotlivých společností, jiný do ETF (ať už indexových nebo oborových), já investuji metodou DRIP do CEF (kvůli velmi vysokým měsíčním dividendám), která maximálně těží ze složeného úročení (12x do roka), a protože nejsem bohužel již žádný investiční 25 letý mladík a je mi 60 let, investuji naprosto bezpečně na jisto, ztráty si nemohu dovolit. Tím neříkám, že ostatní metody nemohou vydělávat peníze. Pokud někdo investuje pouze do indexových ETF, pak mu zřejmě vyhoví každý broker, do uzavřených fondů (CEF) vás ale zdaleka každý broker nepustí. A chápu i argument, že u malých vkladů je lepší poplatky neplatit, já ale investuji každý měsíc přes 50.000 Kč, takže mi poplatek 110 Kč za obchod rozhodně žíly netrhá, naopak chci velmi kvalitního brokera, který mi pomáhá, který mi dává něco navíc (např. skvělé technické analýzy) a plnou českou podporu. Pokud se tedy investor kvalitativně posune na vyšší level, rychle pochopí, v čem mám pravdu...

Tiež investujem cez Lynx ale vadia mi 2 veci. Pri držbe nad 50tis euro keš na učte platíte poplatok a ked presunuli správcovskú banku z Anglicka do írska je ochrana vkladu 50tis.euro. V eu je 100tis.euro.

Peníze mají vydělávat, ne se válet na účtu, pokud je nechcete investovat, tak je vyberte...

poplatky bych rozhodně nepodceňoval. Mají potom výrazný vliv na performance celého portfolia

Až jednou budete obchodovat ve větších objemech, přijdete na to, že jsou úplně nepodstatné...

I při větších objemech mi stále bude záležet na poplatcích...

A přes jakého brokera tedy investujet vy?

Používám LYNX, což je v podstatě česká verze International Brokers...

Děkuji za váš pohled, každý jsme si tímto prošli 🙏

Me jako zacatecnika nemusi vubec zajimat jako velkou paletu derivatu broker nabizi, kdyz bych se jim mel obloukem vyhybat. Co me naopak zajima je, jake naklady si uctuje za obchod a poskytovani sluzeb (5 usd za nakup je prilis vysoka suma s ohledem napriklad na investici 3000-5000 CZK mesicne)  dale musi spravne danit dividendy a poskytnout me prehledny vypis pro danove ucely. K cemu mi je technicka analyza, kdyz si chci koupit nizkonakladove ETF na index a pak se v takove platforme treba ani nevyznam protoze nema dobre UI/UX, nema kvalitni support atp.

Vy si volíte vlastní cestu investování, je to vaše věc. Jednou to pochopíte.

Přesně tak. Naprosto souhlasím s @standasoc , že poslední co bych chtěl je, aby můj broker nevydělával. Když má vyšší poplatky nebo spread, tak to pro mě znamená vyšší bezpečnost a menší riziko, že broker zkrachuje atd. Na druhou stranu taky naprosto nechápu, proč by mi měl poskytovat možnosti nákupu uzavřených fondů, akcie někde z exotických zemí, kde absolutně nerozumím trhu atd.

Investuji pouze do amerických uzavřených fondů a ty své práci opravdu výborně rozumí...

To znám, já začal investovat přes Revolut, pak jsem zjistil, že to není ta správná cesta.