Po dolgem času smo končno začeli zeleni teden. 🍀🚀

Dovolil si bom narediti majhen povzetek, saj nas v prihodnjih dneh in tednih čaka veliko zanimivega. 😊 O sobotnem napadu na Izreal in razglasitvi vojnega stanja ne bom preveč pisal. Internet je tega poln. Razprava, kakšen vpliv bi to lahko imelo na delnice? ...tudi tukaj je lep članek o tem https://bulios.com/status/126028-ovlivni-akciove-trhy-konflikt-mezi-izraelem-a-palestinou.

Lahko pa razdelamo, moje mnenje je, da bo in se danes vidi na primer v dvigu cen nafte. Torej bo to vsekakor vplivalo na blagovni sektor. Prav tako je precej zanimiv in velik skok smo danes videli pri korporaciji Lockheed Martin.

Danes vidimo predvsem rast delnic in indeksov. Glede na dosedanja poročila analitikov bi lahko bili ti dve točki.

1, visoka raven državnih obveznic. To bi lahko bil znak, da bo Fed razmišljal o nadaljnjem zvišanju obrestnih mer, kar bi pomenilo večji pritisk na gospodarstvo, delnice. Naloga Feda naj bi bila predvsem nekako ohranjati gospodarstvo v ravnovesju, po eni strani pa imajo visoke ravni zakladnih menic negativne učinke.

Eden od učinkov, ki smo jim priča, je zmanjšanje povpraševanja po delnicah. To se seveda lahko odraža v zadevnih podjetjih, ki morda težje pridobivajo kapital z izdajami delnic in tako težje financirajo svoje poslovanje. Vlagatelji bodo morda sredstva prelili v obveznice, vendar bo to za državo pomenilo tudi, da bo plačevala več obresti na svoj dolg, to pa bo prispevalo k povečanju proračunskega primanjkljaja. Zato bi morala tudi centralna banka spremljati ta pojav in si prizadevati za uravnoteženje gospodarstva.

2, Današnje novice o okrevanju gospodarstva je vodilo dejstvo, da naj bi se indeks cen življenjskih potrebščin za september, ki bo objavljen v četrtek, 12. oktobra 2023, po pričakovanjih nekoliko znižal. To bi bila seveda odlična novica, saj se bo s tem znižalo tudi odstotno ugibanje o tem, ali bo Fed zvišal obrestne mere, kar bi lahko pomenilo, da je ta številka že dokončna.

Tako imamo današnje novice, rast in radoveden sem, kaj se bo zgodilo v nadaljevanju. Kar se mene tiče, zagotovo še ne bi veselil in čeprav tudi sam držim denar za nakup, vsekakor ne hitim in bom glede na razvoj dogodkov to postopoma sproščal na trge. Kaj pa vi, kako ste zadovoljni z razvojem? 😊

No comments yet