Miercuri vor fi publicate minutele ședinței Fed din SUA din 19-20 septembrie, în cadrul căreia membrii FOMC au lăsat ratele neschimbate în intervalul 5,25-5,5%. Următoarea ședință a Fed va avea loc în perioada 31 octombrie-1 noiembrie, iar piața monetară estimează în prezent doar 16% șanse ca următoarea majorare a dobânzii indicată de Fed (cel mai recent așa-numitul "dot plot" cu așteptările individuale ale membrilor FOMC sugerează o ultimă majorare), în ciuda raportului de vineri privind piața muncii din septembrie, mai puternic decât se aștepta.

Un argument în favoarea stabilității poate fi adus și de creșterea puternică a randamentului titlului de Trezorerie al SUA pe 10 ani, care servește drept rată de referință urmărită îndeaproape, din care se obține rata de rentabilitate necesară pentru alte active. Acestea au urcat peste 4,8% în acest an, cel mai ridicat nivel din 2007 încoace.

De asemenea, dolarul american se întărește, iar incertitudinea este adusă de grevele sindicatelor din industria auto din SUA și de amenințarea cu închiderea guvernului federal la jumătatea lunii noiembrie, dacă legislatorii americani nu vor accepta să majoreze în continuare plafonul datoriei.

Joi vor fi publicate minutele ședinței Băncii Centrale Europene din 13-14 septembrie, în cadrul căreia Consiliul guvernatorilor a majorat dobânzile cu 0,25 puncte procentuale, ducând rata principală de refinanțare la 4,5%.

Potrivit Bloomberg, deși declarația BCE potrivit căreia nivelul actual al ratelor pentru o perioadă suficientă de timp ar trebui să contribuie la o revenire substanțială a inflației la țintă a indicat faptul că ciclul de majorare a ratelor s-a încheiat, scurgeri ulterioare către mass-media au sugerat că mai mulți membri "hawkish" ai consiliului (care pun mai mult accent pe inflație decât pe creșterea economică sau pe piața muncii) s-ar putea îndrepta spre încă o majorare în decembrie, dacă salariile continuă să crească și inflația este mai persistentă. Acest lucru a fost ajutat de mai multe declarații ale bancherilor centrali din statele nordice.

Ca fapt divers, săptămâna trecută a fost publicat procesul verbal al ședinței din 27 septembrie a Băncii Naționale a Cehiei. Chiar și potrivit lui Tomáš Holub, "o evoluție către rate ale dobânzii mai mici pentru restul acestui an ar avea sens", printre alte motive, deoarece așteptarea până la ședința din februarie ar putea necesita o reducere ulterioară mai drastică, ceea ce ar putea declanșa o reacție adversă în cursul de schimb.

Prețurile de consum - scădere de la o lună la alta în Cehia în septembrie?

Marți vor fi publicate prețurile de consum în Republica Cehă. În ritm anual, se așteaptă ca inflația să încetinească la 7,5%, în timp ce în ritm lunar nivelul prețurilor ar trebui să scadă cu până la 0,2%. Cifrele finale ale inflației germane pentru luna septembrie vor fi publicate miercuri.

Joi, în Statele Unite va fi publicat raportul privind IPC. De la an la an, inflația globală și cea de bază ar trebui să încetinească, dar, de la lună la lună, inflația de bază pentru a doua lună ar trebui să rămână la 0,3%, potrivit economiștilor, ceea ce implică o rată anualizată de 3-4%, mult peste ținta de 2%. Potrivit economiștilor de la Bloomberg Economics, după trei luni, prețurile de bază ale bunurilor ar trebui să crească de la o lună la alta, impulsionate de prețurile mașinilor de ocazie. În schimb, în ceea ce privește prețurile de producție din SUA, creșterea lunară de bază ar trebui să se mențină la 0,2%. Prețurile la combustibili și la transport ar trebui să continue să contribuie la creșterea PPI, deși mai puțin puternic decât în lunile anterioare, potrivit Bloomberg Economics.

Creștere anemică a prețurilor în China

Problema opusă a inflației este abordată de China, ai cărei statisticieni vor prezenta vineri un raport. Economiștii se așteaptă ca prețurile de consum (IPC) pentru luna septembrie să crească cu 0,2% de la an la an, după o creștere de 0,1% în august, iar prețurile de producție (PPI) să scadă cu 2,4%, după un declin de 3,0% în luna precedentă.

Cereri de șomaj, stocuri de gaze și petrol, încrederea consumatorilor din SUA, industria din zona euro

Cererile săptămânale de ajutor social vor fi publicate joi - se așteaptă ca noile cereri să crească de la 207k la 210k, stocurile de gaze și petrol.

De asemenea, vineri, în SUA se va publica citirea preliminară a indicelui de încredere a consumatorilor de la Universitatea din Michigan pentru luna octombrie, care se așteaptă să scadă la 67,0 puncte de la 68,1 puncte anterior.

De asemenea, va fi publicată și producția industrială din zona euro, care se așteaptă să arate o scădere de 3,4% în august, de la o scădere anuală la alta, după o scădere de 2,2% în iulie, sau o creștere de 0,1% de la o lună la alta, după o scădere de 1,1%.


Bună defalcare a datelor. Așadar, în general, aș concluziona că datele și știrile au fost destul de pozitive în ultimele zile, reducând destul de mult șansele ca Fed să crească la următoarea ședință. Așa că vom vedea, eu aș fi încă precaut, cu unele creșteri totuși? ...

personal, aș fi în continuare precaut cu Bullish.

Așa este. Pentru că Fed nici măcar nu mai trebuie să facă atât de mult, se vorbește mult despre faptul că ratele ridicate ale dobânzilor la obligațiuni vor face acest lucru pentru ea și, din istorie, asta este ceea ce a urmat întotdeauna după o recesiune, atunci când a avut loc.