V sredo bo objavljen zapisnik zasedanja ameriške centralne banke Fed, ki je potekalo 19. in 20. septembra in na katerem so člani FOMC pustili obrestne mere nespremenjene v razponu 5,25-5,5 %. Naslednje zasedanje Fed bo potekalo od 31. oktobra do 1. novembra, denarni trg pa trenutno ocenjuje le 16-odstotno verjetnost naslednjega zvišanja obrestnih mer po napovedih Fed (zadnji t. i. točkovni graf s pričakovanji posameznih članov FOMC kaže na končno zvišanje), kljub petkovemu septembrskemu poročilu o trgu dela, ki je bilo močnejše od pričakovanega.

V prid stabilnosti lahko govori tudi močno povečanje donosa 10-letne ameriške zakladne menice, ki služi kot pozorno spremljana referenčna obrestna mera, iz katere se izračuna zahtevana stopnja donosa drugih sredstev. Ta je letos presegla 4,8 %, kar je največ po letu 2007.

Krepi se tudi ameriški dolar, negotovost pa vnašajo tudi stavke ameriških avtomobilskih sindikatov in grožnja zaprtja zvezne vlade sredi novembra, če se ameriški zakonodajalci ne bodo dogovorili o nadaljnjem dvigu zgornje meje dolga.

V četrtek bo objavljen zapisnik zasedanja Evropske centralne banke, ki je potekalo 13. in 14. septembra in na katerem je Svet ECB zvišal obrestne mere za 0,25 odstotne točke, s čimer je glavna obrestna mera refinanciranja dosegla 4,5 %.

Po poročanju agencije Bloomberg je izjava ECB, da bi morala sedanja raven obrestnih mer v zadostnem časovnem obdobju prispevati k znatni vrnitvi inflacije na ciljno raven, sicer nakazovala, da je cikel zviševanja obrestnih mer končan, vendar so poznejša uhajanja informacij v medije nakazovala, da bi se več "jastrebjih" članov sveta (ki bolj poudarjajo inflacijo kot gospodarsko rast ali trg dela) lahko decembra odločilo za še eno zvišanje, če bodo plače še naprej rasle in bo inflacija bolj vztrajna. K temu je pripomoglo več izjav centralnih bankirjev iz severnih držav.

Za nameček je bil prejšnji teden objavljen zapisnik zasedanja češke centralne banke, ki je potekalo 27. septembra. Tudi po mnenju Tomáša Holuba bi bil "premik k nižjim obrestnim meram do konca letošnjega leta smiseln," med drugim zato, ker bi čakanje do februarskega zasedanja lahko zahtevalo kasnejše drastičnejše znižanje, kar bi lahko sprožilo neugoden odziv deviznega tečaja.

Cene življenjskih potrebščin - septembrski medmesečni padec na Češkem?

V torek bodo objavljene cene življenjskih potrebščin na Češkem. Na letni ravni naj bi se inflacija upočasnila na 7,5%, na mesečni ravni pa naj bi se raven cen znižala kar za 0,2%. Končni podatki o inflaciji v Nemčiji za september bodo objavljeni v sredo.

V četrtek bo v Združenih državah Amerike objavljeno poročilo o indeksu cen življenjskih potrebščin. Na letni ravni naj bi se skupna in osnovna inflacija upočasnili, na mesečni ravni pa naj bi po mnenju ekonomistov osnovna inflacija v drugem mesecu ostala na ravni 0,3%, kar na letni ravni pomeni 3-4%, kar je precej nad ciljno vrednostjo 2%. Po mnenju ekonomistov Bloomberg Economics naj bi se po treh mesecih osnovne cene blaga na mesečni ravni zvišale, k čemur naj bi prispevale cene rabljenih avtomobilov. Nasprotno naj bi pri cenah ameriških proizvajalcev osnovna medmesečna rast ostala pri 0,2%. Cene goriva in prevoznih storitev naj bi po navedbah Bloomberg Economics še naprej prispevale k rasti indeksa cen življenjskih potrebščin, čeprav manj izrazito kot v prejšnjih mesecih.

Anemična rast cen na Kitajskem

Z nasprotno inflacijsko težavo se ukvarja Kitajska, katere statistiki bodo poročali v petek. Ekonomisti pričakujejo, da se bodo cene življenjskih potrebščin (CPI) za september medletno zvišale za 0,2 % po 0,1-odstotni rasti v avgustu, cene pri proizvajalcih (PPI) pa bodo padle za 2,4 % po 3,0-odstotnem padcu v prejšnjem mesecu.

Število prošenj za zaposlitev, zaloge plina in nafte, zaupanje potrošnikov v ZDA, industrija v euroobmočju

V četrtek bodo objavljeni tedenski zahtevki za socialno pomoč - pričakuje se, da se bodo novi zahtevki povečali z 207 tisoč na 210 tisoč, zaloge plina in nafte.

Prav tako v petek bodo ZDA objavile predhodno odčitavanje indeksa zaupanja potrošnikov Univerze Michigan za oktober, ki naj bi se po pričakovanjih znižal na 67,0 točke s predhodnih 68,1 točke.

Objavljena bo tudi industrijska proizvodnja v euroobmočju, ki naj bi po pričakovanjih avgusta na letni ravni upadla za 3,4 % po 2,2-odstotnem padcu v juliju oziroma za 0,1-odstotno rast na mesečni ravni po 1,1-odstotnem padcu.


No comments yet