S&P 500 ^GSPC 5,187.7 +0.13%
Tesla TSLA $177.75 -3.79%
Alphabet GOOG $172.98 +1.85%
Nvidia NVDA $905.08 -1.77%
Microsoft MSFT $409.34 -1.02%
Meta META $468.24 +0.55%
Apple AAPL $182.40 +0.38%
Amazon AMZN $188.74 +0.02%

Hezký den Investoři 🏦

Rád bych pořídil do svého portfolia i Českou společnost jako je například $CEZ.PR+2.1%, $MONET.PR+0.2%, $KOMB.PR+2.2% či dokonce $CZG.PR+0.4%.

Výkonnost například $MONET.PR+0.2% není úplně nějaká nádherná, každopádně dividendu má krásnou + i je velice podhodnocená. Společnost $CEZ.PR+2.1% je tak nějak jasná, ale je v tom furt ta vláda i když mi poslední dobou hodně lidí dokázalo, že není zase tak moc čeho se bát. 😎

Každopádně by mě zajímalo jak to máte vy ostatní s Českými akciemi. Jak moc velkou váhu ve svém portfoliu jim dáváte? Proč a popřípadě jaké? Jak jsem psal, rád bych přidal některou do svého portfolia, proto se vůbec nebojte rozepsat, moc rád se dozvím cokoliv nového. 👍🏽🍀

MONET.PR
97.5 Kč 0.2 Kč +0.21%

Zajímal by mě názor jaká by byla maximální částka akcie u ČEZU,Moneta nebo Komerční banka,kterou by jste zaplatili. Jsem začínající investor a rád bych si stanovil hranici ale je to dosti těžké ji staovit , protože v mnoha článcích a diskuích a rozhovorech se dočítám že české banky jsou podhodnocené. Můj názor je že Moneta pod 86, ČEZ pod 1000 a komerční banky pod 720. Jo je jasný že dřív  byly částky úplně jinde ale to dle mého názoru asi už nebude a jestli ano tak ne v  nejbližší době. Ale rád se poučim z vašich názorů. Díky

Osobně jsem toho názoru, že CEZ pod 1000 bych nakupoval a osobně nakupovat i budu. Každopádně tohle je jenom můj osobní názor.

Tento týden jsem zakládal účet u Fio a příští týden už plánuji něco málo nakoupit. Velice se mi líbí KB a Colt a nejvíce se mi líbí ČEZ, je pravda že je zde určité riziko, ale našel jsem si o tom co nejvíce informací a poslouchal jsem několik podcastů a nakonec to nevypadá tak strašně, takže ten ČEZ taky koupím.

Díky za názor! Má smysl kvůli nákupu Českých akcii zakládat účet u Fia? Je v tom doopravdy tak velký rozdíl? 😊

Koukal jsem na to a studoval jsem co je výhodnější. Účet pro nákup akcií a ETF mám u XTB a tam se dividenda z českých akcií daní 35% a u Fia se dividenda daní 15%. Tedy u XTB by se dividenda danila o více než půlku, což se mi moc nelíbí.

Tak u toho ČEZu co je asi problém a strach je v tom, že ono musí přijít určitý zásah státu bohužel. Mluví se sice dlouho o tom a díky politice u nás nevěřím že to v průběhu pár let se nějak pohne, ale plán, představa je, že by se zase postupně přešlo na jádra aby se postupně vypínaly uhelné elektrárny protože ty nesplňují nějaké ty limity čisté energie. I v Tušimicích kde dělám já a to není tak stará elektrárna to má jít nejpozději tak do 10 let do háje. No a ono se řeší, jak se to pak udělá, protože ve vlastnictví jaderných elektráren by měl být plně stát, ale ČEZ to provozovat. No a teď tedy, nějak podílem to udělat, nebo 2 odlišné firmy? ...no, kdo ví, každopádně ještě pár let tohle vše si myslím že nebude.

Jo takhle, tak o tomhle slyším poprvé .. Aspoň že tě tu máme. 👍🏽😄 Ne každopádně tohle by mohla být opravdu velká rána a člověk doopravdy neví, jak to bude.

Super, díky za nové informace. Pokud by to bylo tak jak píšeš, tak by to jak píšeš trvalo ještě docela dlouho a do té doby si ty akcie můžeme asi koupit a držet je :D

Osobně $KOMB.PR+2.2% a to hlavně kvůli divi. Je to stabilní banka s dobrým pozadím. Dává mi smysl ještě Erste Group. Ale i ta $MONET.PR+0.2% je zajímavá v nějakém menším % bych se jí taky nebál.

Díky za názor. 👍🏽 Naprosto souhlasím, KB je skvělá a stabilní banka a většina z těchto akcii mají krásné dividendy což je pecka. Na Erste Group se podívám, díky. 🤩

Dlouhodobě mám v portfoliu $CEZ.PR+2.1% $KOMB.PR+2.2% a $MONET.PR+0.2% , ale tento rok jsem ještě nepřikoupil.

Díky za názor! Myslíš si, že je dobrý nápad nakupovat $CEZ.PR+2.1%? 😊 Například formou DCA? 👍🏽

Já si to osobně nemyslím, jelikož nakupovat u českých brokerů není žádná levná záležitost a navíc nejsou frakce.

Stále vidím ohromné možnosti na poli US bonds a dividend stocks... ale je možné, že se k českým akciím ještě letos dostanu. 🤤

U Kofoly se může stát, že vstoupí do hry dan že sladkých nápojů. Asi bych teď volila KB nebo Monetu nebo oboje

Daň ze sladkých nápojů? O tom slyším poprvé! Díky za informace.

Zatím bych se tím nevzrušoval. Budou o tom příští rok jednat, že by zavedli vyšší speciální daň na sladké nápoje. Ani se neví, co vše do toho bude spadat.

Třeba Polsko ji má už od 2021

V $CEZ.PR+2.1% jsem byl, nakoupen kolek covidu, prodal jsem letos za 1145, nemíním riskovat tady s tím naším politickým rizikem, co naší kluci zase vymyslí. Než odkup to spíše vidím na rozdělení společnosti na oblast okolo jádra, tu převezme celou stát a přiblíží si k tomu jen to co vydělává a zbytek nechá akcionářům. $KOMB.PR+2.2% jsem prodal také letos těsně pod 700, aktuálně nějaký potencionální má, ale nyní bych nenakupoval, počkal bych na nižší ceny. Aktuálně jsme v $KOFOL.PR+0.7%, kde mi chodí pravidelně a dividenda a níž než za 300 nebudu prodávat. U ní je riziko zdanění sladkých nápojů, to by ji mohlo dost poškodit. Zajímavá je i společnost PRIMOCO UAV, ale nyní je na mne také vysoko. Mám ještě koupeno Photon Energy, je to společnost těžící že solárního boomu okolo 2010, ale nyní docela dobře roste co se týká výrobních kapacit. V Austrálii nyní spustili společně se společností RayGen (v které má photon podíl) nový druh solárních elektráren s tepelným úložištěm. Takže že slunečních paprsků získávají nejen světelný zdroj, ale i ten tepelný. Docela zajímavá technologie, která vypadá že funguje dobře a hlavně je na to následně navazana, tepelná "baterie" která je schopna následně vyrábět elektřinu, když je potřeba (když je nejvyšší cena spotu). Není to žádné doporučení jedna se o můj názor na české akcie.

Děkuji moc za naprosto skvělý názor! Moc rád si přečtu takovýhle komentáře. 🍀 👍🏽 Chápu, beru to jako tvůj názor:)

Shodou okolností také pokukuji po nákupu českých akcií, bohužel mi ta nabídka nepřijde na pro mě dobrých cenách. Obecně to teď šlo nahoru. ČEZ bych nekupoval ani náhodou kvůli vlivu politiky. Takže za investici by stála Kofola. KB je taky výše, než bych chtěl. Moneta vypadá levně, ale ta je moc malá. Rád si poslechnu názory ostatních.

Děkuji moc za názor! Osobně přemýšlím mezi ČEZ a KB. Viz. jak psal Lukáš, tak se mi velice líbí ČEZ. mají navíc krásnou dividendu dokonce. Ještě se na společnosti podívám blíže určitě, ale ten ČEZ se mi velice líbí.

Do konce roku jsem si řekl že se chci také podívat na těchto pár českých akcií. Jinak, není to investiční doporučení, ale včera jsem v práci i řešil tu otázku kolem Čezu. Pracuji totiž u nich, ale nic velkého, jsem jen pouhý pěšák, elektrotechnik na jedné z elektráren. Včera jsem ale mluvil z vedením celkem vysokým, jeden z oblastních šéfů dané elektrárny. No a dal jsem mu otázku jak to vidí kolem akcií a plánů státu odkoupit více podílů ve společnosti, znárodnit jej. No a povídal mi, že prý se není moc čeho bát, že oni u stolu moc mluví, i co se týká plánů kolem technických věci, ale nic se neděje a že si i myslí, že žádný další odkupy státu nebudou, protože to by byla obrovská darda co by musel stát zaplatit vlastně akcionářům. ...tak nevím no, nejsem v tom tolik zasvědcený, ale jistou logiku by to dávalo.

Tyjo tohle je naprosto skvělá informace .. Díky moc! Každopádně je jasné, že tohle není investiční doporučení:) 😄 Slyšel jsem hodně podobný názory kolem mě, čiže na tom asi doopravdy něco bude .. Díky moc! Musím uznat, že tahle společnost má smysl určitě.

Smysl určitě má. Jako dost lidí se toho bojí v tomto ohledu protože ten náš stát to je fakt tragické, máme hlavu prostě strčenou v prdeli EU a plno lidí například nenávidí Čez protože si myslí, že oni zdražuji, ale ten nemá vůbec vliv na cenu elektřiny, to ovlivňuje hlavně Německo. Já politice moc nerozumím, ale tohle tak trochu vím, protože pracuji u Čezu a nebýt toho zastoupení státu v něm, už dávno bych si kupoval jejich akcie, štve mě že jsem o investování nevěděl dříve ...každopádně i tak dost zvažuji nákup,