S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Šance recese kvantifikována: Goldman Sachs přichází s konkrétní pravděpodobní ekonomické katastrofy

Celý investiční svět se poslední dny upírá svou pozornost k jediné věci: Indikátory a náznaky recese. Protože to je něco, čeho se bojí snad úplně všichni. Zásadně by to totiž ovlivnilo naše životy. I já jsem dnes již sdílel svůj názor a souhrn informací z internetu, ve kterém jsem psal, že svitla naděje v podobě zvratu výnosové křivky zpět do normálu. Známá společnost Goldman Sachs však právě teď přišla s konkrétním číslem pravděpodobnosti, se kterou prý recese přijde. Pojďme se podívat na jejich názor.

Známá Goldman Sachs Tower. Zdroj


Vzhledem k tomu, že na Wall Street sílí hlasy o recesi, protože Federální rezervní systém se letos chystá až na osm zvýšení úrokových sazeb, Goldman Sachs $GS+1.6% už nechce zůstat stranou rostoucího davu.

"Naše analýza historických epizod v zemích G10 naznačuje, že ačkoli silná ekonomická dynamika omezuje riziko v krátkodobém horizontu, očekávané zpřísnění politiky zvyšuje pravděpodobnost recese. V důsledku toho nyní vidíme pravděpodobnost recese zhruba na 15 % v příštích 12 měsících a 35 % v příštích 24 měsících," uvedl Jan Hatzius, hlavní ekonom Goldman Sachs, v novém sdělení klientům. Takto konkrétní zpráva takto zkušených a informovaných lidí je rozhodně něco, na co by měl rozhodně investor brát zřetel.

Po jedenácti ze čtrnácti cyklů zpřísňování od druhé světové války následovala do dvou let recese, varuje Hatzius.

Hatzius dodává: "Tyto historické vzorce naznačují, že Fed čeká tvrdá cesta k měkkému přistání, protože se snaží překlenout rozdíl mezi zaměstnaností a zaměstnanci a přiblížit inflaci zpět ke svému 2% cíli." Což jak víme, je od aktuálních hodnot sakra daleko...

Začátkem tohoto měsíce se Matthew Luzzetti z Deutsche Bank $DB+1.6% stal prvním ekonomem z významné firmy na Wall Street, který předpověděl recesi v USA. Od té doby se k němu přidaly i další banky. Tato varování přicházejí v nejisté době pro americkou ekonomiku.

Inflace se stále zvyšuje, protože ekonomika se vzpamatovává z pandemie COVID-19 a potýká se s prudkým růstem cen energií. Index cen výrobců (PPI) za březen nedávno vykázal znepokojivý nárůst o 11,2 % za posledních 12 měsíců.

Mezitím ceny akcií maloobchodních prodejců zaměřených na hodnotu, jako jsou Walmart $WMT-1.7% a Costco $COST+1.0%, v posledních několika týdnech silně rostly v důsledku obav ze zpomalení spotřebitelských výdajů. Zatímco hlavní akciové indexy stále nepočítají s recesí, profesionálové se začínají připravovat na to, že k ní brzy dojde.

"Takže tu máme dostatečné zpřísnění ze strany Federálního rezervního systému, aby se adekvátně vypořádal s inflací, a to je pro trhy a ekonomiku příliš velké zpřísnění. Takže Fed bude za rok ve velmi obtížné situaci, protože inflace stále zůstává vysoká a začíná štípat trhy i ekonomiku," uvedl v rozhovoru legendární Ray Dalio. "Myslím, že s největší pravděpodobností nás čeká období stagflace. A pak musíte pochopit, jak vytvořit portfolio, které bude vyvážené pro takové prostředí."

No... jak jsem psal ve svém ranním příspěvku - naděje v podobě zklidnění výnosové křivky svitla. Bohužel je nutné trochu poodstoupit a podívat se na situaci z celkového pohledu. Katastrofa může, ale nemusí být zažehnána. Názor odborníků je bohužel ale celkem jednotný 😕

Disclaimer: Toto není investiční doporučení. Nejsem profesionál, ale pouze amatér sdílející své názory na základě dat z internetu, v tomto případě pak souhrnu Briana Sozziho.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @trollbringer má karmu 356 a je členem této komunity od 14/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Nice

No a podobně jako jsem psal ráno - když to přijde, tak nic nenadělám a můžu být maximálně připravený to přečkat. Ideálně prostě věřit tomu, že když jsme se z toho historicky vždycky dostali, tak to tak bude znova 🤷

Jojo, ráno to bylo spíš zaměřený na to konkrétní otočení křivky. Pak jsem tam na okraj psal, že z celkového pohledu tomu pořád hodně lidí přikládá větší pravděpodobnost, tak mi to nedalo a napsal jsem k tomu kousek z toho celkového pohledu. Ta zpráva o tom, že to Goldmani kvantifikovali mi do toho hezky zapadla :)

Jojo, nic nenamítám. Hezký článek. Koneckonců máme asi i dost podobný názor 🤘😁