Nvidia засилва господстващото си положение на пазарите на чипове.

Днес прочетох нов доклад, според който Nvidia $NVDA+1.0% и AMD $AMD+0.3% работят върху компютърни чипове, базирани на Arm. Тези Arm-базирани чипове, които се използват и за смартфони, често консумират значително по-малко енергия, което е от решаващо значение за устройствата, захранвани от батерии.

Тази новина е заплашителна за Intel $INTC+0.3%, чиито чипове за персонални компютри са базирани на архитектурата x86.

Тези новини се отразиха на днешните движения на компанията. $INTC+0.3% спадна с 3%, след като Arm поскъпна с близо 5%, а $NVDA+1.0% поскъпна с близо 4% по време на търговията.

Според Ройтерс Nvidia може да пусне PC чип, базиран на Arm, още през 2025 г. Според доклада в процес на разработка е и Arm чип от AMD. Тези чипове ще се използват в компютри, работещи с Microsoft Windows. Последната подкрепя този ход, защото не иска в бъдеще да бъде "зависима" само от един голям производител. По този начин те вървят леко по стъпките на Apple, която преди известно време напусна Intel и прави свои собствени чипове, изградени на базата на технологията ARM, благодарение на която могат да предложат по-висока производителност и по-ниска консумация на енергия.

Миналия месец Arm премина през първично публично предлагане, при което подчерта пред инвеститорите, че има дългосрочни споразумения с водещи производители на чипове за използване на нейната технология в техните чипове.

Това, което съм любопитен да ви попитам, е как гледате на цената и потенциала на Arm, новак на фондовия пазар? 😊

No comments yet