Инвеститори, нека да прекъснем тази седмица на приходите, която досега беше червена по отношение на спадовете, с обобщение на изявленията на централните банкери, тъй като наближава срещата на Фед. 😊

Всички знаем и очакваме сега да има пауза и лихвените проценти да останат там, където са. Така че няма да се разпростирам повече, само този път ще добавя въпросните изказвания, които намерих в YahooFinance. Пазарите прогнозират 97% вероятност да няма повишение на лихвите на 1 ноември и 29% вероятност за повишение с четвърт процентен пункт през декември.

1. президентът на Фед на Филаделфия Патрик Харкър, 16 октомври: "Няма фундаментален обрат в това, което виждам в данните и чувам от контактите... Вярвам, че сме на етап, в който можем да запазим лихвените проценти там, където са."

2. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл, 19 октомври: "По-нататъшни доказателства за трайно надхвърлящ тенденцията растеж или за това, че напрежението на пазара на труда вече не се облекчава, биха могли да застрашат по-нататъшния напредък по отношение на инфлацията и да оправдаят по-нататъшно затягане на паричната политика."

Джером Пауъл отново. "Финансовите условия се затегнаха значително през последните месеци, а доходността на по-дългосрочните облигации беше важен фактор за това затягане. Продължаваме да следим тези развития, тъй като трайните промени във финансовите условия могат да имат отражение върху посоката на паричната политика."

3. Президентът на ФЕД Атланта Рафаел Бостик, 20 октомври: "Наистина се опитвам да накарам хората да се съсредоточат върху това каква е инфлацията, която все още е 3,7%. Нашата цел е 2. Трябва да се доближим много до 2%, преди да обмисля каквото и да било облекчаване на позицията ни."

4. Президентът на ФЕД Минеаполис Нийл Кашкари, 10 октомври: "Със сигурност е възможно по-високата дългосрочна доходност да свърши част от работата вместо нас по отношение на понижаването на инфлацията. Но ако тази по-висока дългосрочна доходност е по-висока, защото очакванията им за това какво ще правим са се променили, тогава всъщност може да се наложи да отговорим на техните очаквания, за да поддържаме тази доходност."

5. Президентът на ФЕД Далас Лори Логан, 9 октомври: "Ако дългосрочните лихвени проценти останат високи поради по-високите срочни премии, може да има по-малка необходимост от повишаване на лихвения процент по федералните фондове. Доколкото обаче зад повишаването на дългосрочните лихвени проценти стои силата на икономиката, може да се наложи FOMC да направи повече."

6. член на Управителния съвет на ФЕД, Кристофър Уолър, 18 октомври: "Макар че има известно основание да се очаква инфлацията да продължи да спада, нека ви напомня, както съм правил многократно, че в близкото минало няколко пъти сме били свидетели на изпаряване на редица добри доклади за инфлацията. Така че ще наблюдавам следващите няколко доклада за по-ясни индикации, че инфлацията е на траекторията от 2%.

7 Президентът на ФЕД на Бостън Сюзън Колинс, 12 октомври: "При положение че лихвените проценти са на рестриктивна територия, очаквам растежът на заплатите и икономическата активност като цяло да се забавят през следващите месеци."

Е, от това не получавам особена яснота относно бъдещите перспективи, а само това, че засега лихвите трябва да останат там, където са. 😊No comments yet