Vlagatelji, razčlenimo ta teden zaslužkov, ki je bil do zdaj rdeč v smislu padcev, s povzetkom izjav centralnih bankirjev, ko se približujemo srečanju Fed. 😊

Vsi vemo in pričakujemo, da bo zdaj sledil premor in da bodo obrestne mere ostale tam, kjer so. Zato ne bom več razglabljal, le tokrat bom dodal zadevne izjave, ki sem jih našel na portalu YahooFinance. Trgi napovedujejo 97-odstotno verjetnost, da se obrestne mere 1. novembra ne bodo zvišale, in 29-odstotno verjetnost, da se bodo decembra zvišale za četrt odstotne točke.

1. Predsednik filadelfijske centralne banke Fed Patrick Harker, 16. oktober: "V tem, kar vidim v podatkih in slišim od sogovornikov, ni temeljnega preobrata... Menim, da smo na točki, ko lahko obrestne mere ohranimo na sedanji ravni."

2. Predsednik centralne banke Federal Reserve Jerome Powell, 19. oktober: "Nadaljnji dokazi o vztrajno rasti nad trendom ali o tem, da se zaostrenost na trgu dela ne sprošča več, bi lahko ogrozili nadaljnji napredek na področju inflacije in upravičili nadaljnje zaostrovanje denarne politike."

Jerome Powell še enkrat. "Finančni pogoji so se v zadnjih mesecih precej zaostrili, pri čemer so bili donosi na dolgoročnejše obveznice pomemben dejavnik tega zaostrovanja. Še naprej smo pozorni na ta gibanja, saj lahko vztrajne spremembe finančnih pogojev vplivajo na usmeritev denarne politike."

3. Predsednik Fed iz Atlante Raphael Bostic, 20. oktober: "Resnično si prizadevam, da bi se ljudje osredotočili na to, kakšna je inflacija, ki je še vedno na ravni 3,7 %. Naš cilj je 2. Preden bom razmislil o kakršni koli ublažitvi našega stališča, se moramo precej približati 2 %."

4. Predsednik Fed v Minneapolisu Neel Kashkari, 10. oktober: "Vsekakor je mogoče, da lahko višji dolgoročni donosi opravijo nekaj dela namesto nas v smislu zniževanja inflacije. Toda če so ti višji dolgoročni donosi višji zato, ker so se spremenila njihova pričakovanja glede tega, kaj bomo storili, potem bomo morda dejansko morali izpolniti njihova pričakovanja, da bi ohranili te donose."

5. Predsednica Fed iz Dallasa Lorie Logan, 9. oktober: "Če dolgoročne obrestne mere ostanejo višje zaradi višjih terminskih premij, bo morda manjša potreba po zvišanju obrestne mere Fed Funds. Če pa je za zvišanjem dolgoročnih obrestnih mer moč gospodarstva, bo FOMC morda moral storiti več."

6. Christopher Waller, član Sveta guvernerjev Fed, 18. oktober: "Čeprav obstaja nekaj podlage za pričakovanje, da se bo inflacija še naprej zniževala, naj vas spomnim, kot sem že večkrat storil, da smo bili v bližnji preteklosti večkrat priča izhlapevanju številnih dobrih poročil o inflaciji. Zato bom naslednjih nekaj poročil spremljal, če bodo jasneje kazala, da je inflacija na 2-odstotni poti.

7 Predsednica bostonske centralne banke Susan Collins, 12. oktober: "Ker so obrestne mere na restriktivnem območju, pričakujem, da se bosta rast plač in gospodarska aktivnost na splošno v prihodnjih mesecih upočasnila."

No, iz tega ne razberem veliko jasnosti glede prihodnjih obetov, le to, da bi morale obrestne mere za zdaj ostati tam, kjer so. 😊No comments yet