През третото тримесечие БВП на САЩ нарасна с годишен темп от 4,9%, което е по-добре от очакваното.

През третото тримесечие на тази година американската икономика отбеляза забележително постижение, като растежът надхвърли очакванията на много икономисти и анализатори. Брутният вътрешен продукт (БВП) - измерител на всички стоки и услуги, произведени в САЩ - нарасна по-бързо, отколкото мнозина очакваха. Това развитие изглежда е резултат от силното потребителско поведение, въпреки че икономиката все още е изправена пред по-високи лихвени проценти, инфлационен натиск и други предизвикателства.

Според доклад на Министерството на търговията, публикуван в четвъртък, през третото тримесечие БВП нараства със сезонно изгладен годишен темп от 4,9%. Цифрата е значително по-добра в сравнение с второто тримесечие, когато растежът беше 2,1%. Очакванията на икономистите бяха леко надхвърлени, тъй като анкетата на Дау Джоунс посочваше очакван растеж на БВП от 4,7%.

За силния растеж допринесоха главно потребителските разходи, запасите, износът, жилищните инвестиции и държавните разходи. Джефри Роуч, главен икономист в LPL Financial, коментира явлението така: "Истинският въпрос е дали тази тенденция може да продължи и през следващите тримесечия, а ние смятаме, че не".

Макар че докладът може да даде на Федералния резерв известен стимул да запази политиката на затягане, според данни на CME Group трейдърите все още не са оценили шансовете за повишаване на лихвените проценти на срещата на централната банка следващата седмица. Цените на фючърсите сочеха само 27% вероятност за повишение на срещата през декември след публикуването на БВП.

Матю Райън, ръководител на пазарната стратегия в Ebury, посочва: "Най-важното за Федералния резерв е, че не се вижда рецесия и политиците могат да бъдат доволни, знаейки, че могат да задържат лихвените проценти по-високи за по-дълго време, без да предизвикат срив на американската икономика."

Въпреки положителните развития обаче има и опасения за бъдещето. Повишените цени на природния газ и геополитическото напрежение могат да поставят предизвикателства пред икономическия растеж през следващите месеци. Като цяло американската икономика показа сила през третото тримесечие, но мнозина очакват растежът да се забави през следващите периоди.

Тази седмица въпреки добрите резултати на големите компании видяхме спад на пазарите поради значителни продажби. $^GSPC+0.6% $^NDX+0.3% $^DJI+0.8%

Какво ще кажете вие, приятели инвеститори, какво бавно очаквате следващата седмица? 😊

No comments yet