S&P 500 ^GSPC
5,063.88
-0.11%
Tesla TSLA
$201.25
+0.93%
Microsoft MSFT
$404.88
-0.65%
Amazon AMZN
$173.93
-0.46%
Apple AAPL
$180.58
-0.32%
Meta META
$482.86
+0.23%
Nvidia NVDA
$789.48
-0.18%
Alphabet GOOG
$138.91
+0.12%

PIB-ul SUA a crescut cu o rată anuală de 4,9% în trimestrul al treilea, mai mult decât se aștepta.

Economia americană a înregistrat o realizare remarcabilă în al treilea trimestru al acestui an, creșterea economică depășind așteptările multor economiști și analiști. Produsul intern brut (PIB), o măsură a tuturor bunurilor și serviciilor produse în SUA, a crescut mai repede decât se așteptau mulți. Această evoluție pare să fie rezultatul unui comportament puternic al consumatorilor, deși economia se confruntă în continuare cu rate ale dobânzii mai mari, presiuni inflaționiste și alte provocări.

Potrivit unui raport al Departamentului Comerțului publicat joi, PIB-ul a crescut cu o rată anualizată ajustată sezonier de 4,9% în trimestrul al treilea. Cifra reprezintă o îmbunătățire semnificativă față de al doilea trimestru, când creșterea a fost de 2,1%. Așteptările economiștilor au fost ușor depășite, în condițiile în care un sondaj Dow Jones indica o creștere a PIB-ului de 4,7%.

Creșterea puternică a fost ajutată în principal de cheltuielile de consum, de stocuri, de exporturi, de investițiile rezidențiale și de cheltuielile guvernamentale. Jeffrey Roach, economist-șef la LPL Financial, a comentat fenomenul: "Adevărata întrebare este dacă această tendință poate continua în trimestrele următoare, iar noi credem că nu."

În timp ce raportul ar putea da Rezervei Federale un impuls pentru a menține politica restrictivă, comercianții încă nu au estimat nicio șansă de majorare a ratei dobânzii la ședința băncii centrale de săptămâna viitoare, potrivit datelor CME Group. Prețurile futures au indicat doar 27% șanse de majorare la ședința din decembrie, după publicarea PIB-ului.

Matthew Ryan, șeful departamentului de strategie de piață de la Ebury, subliniază: "Concluzia pentru Rezerva Federală este că nu se întrevede nicio recesiune, iar factorii de decizie pot fi mulțumiți știind că pot menține ratele dobânzilor la un nivel mai ridicat pentru mai mult timp fără a declanșa un colaps al economiei americane".

Totuși, în ciuda evoluțiilor pozitive, există îngrijorări cu privire la viitor. Creșterea prețurilor la gaze și tensiunile geopolitice ar putea reprezenta o provocare pentru creșterea economică în lunile următoare. În general, economia americană a dat dovadă de forță în al treilea trimestru, dar mulți se așteaptă ca creșterea să încetinească în perioadele următoare.

Săptămâna aceasta, în ciuda rezultatelor bune ale marilor companii, am asistat la scăderea piețelor din cauza unor dezinvestiții semnificative. $^GSPC-0.1% $^NDX+0.0% $^DJI-0.5%

Dar voi, prieteni investitori, ce așteptați încet-încet săptămâna viitoare? 😊


Este o veste destul de pozitivă pentru SUA, teoretic ar putea avea un impact pozitiv și asupra pieței, dar după ce a scăzut Google în ultimele 5 zile... e greu de spus...

Da, așa cum am scris, situația nu este roz, dar nici eu nu aș vedea "sfârșitul lumii" așa cum scrie Fanda. Chestia asta cu Google, mă enervează și pe mine, am încercat și eu un swing pe acolo săptămâna asta și m-am ars la propriu. O greșeală, dar din nou probabil că ar fi trebuit să se aștepte când a crescut atât de mult și nu merge la nesfârșit.

Sfârșitul lumii nu se întrevede:) dar chiar azi am văzut un articol că Europa intră în recesiune, dar nu au scris și motivul :D