Az USA GDP-je a harmadik negyedévben éves szinten 4,9%-kal nőtt, ami jobb a vártnál.

Az amerikai gazdaság figyelemre méltó teljesítményt ért el az idei harmadik negyedévben, a növekedés meghaladta számos közgazdász és elemző várakozását. A bruttó hazai termék (GDP), amely az Egyesült Államokban előállított összes áru és szolgáltatás mérőszáma, gyorsabban nőtt, mint sokan várták. Úgy tűnik, hogy ez a fejlemény az erős fogyasztói magatartás eredménye, bár a gazdaságnak még mindig szembe kell néznie a magasabb kamatlábakkal, az inflációs nyomással és más kihívásokkal.

A Kereskedelmi Minisztérium csütörtökön közzétett jelentése szerint a GDP szezonálisan kiigazított éves szinten 4,9%-kal nőtt a harmadik negyedévben. Ez az adat jelentős javulást jelent a második negyedévhez képest, amikor a növekedés 2,1% volt. A közgazdászok várakozásait némileg felülmúlták, mivel a Dow Jones felmérése 4,7%-os GDP-növekedést jelzett.

Az erőteljes növekedést elsősorban a fogyasztói kiadások, a készletek, az export, a lakossági beruházások és a kormányzati kiadások segítették. Jeffrey Roach, az LPL Financial vezető közgazdásza így kommentálta a jelenséget: "Az igazi kérdés az, hogy ez a trend folytatódhat-e a következő negyedévekben, és szerintünk nem".

Bár a jelentés adhat némi lendületet a Federal Reserve-nek a politika szigorítására, a kereskedők a CME Group adatai szerint továbbra sem árazták be a jövő heti jegybanki ülésen történő kamatemelés esélyét. A határidős árfolyamok a GDP-közleményt követően csak 27%-os esélyt mutattak arra, hogy a decemberi ülésen emelésre kerül sor.

Matthew Ryan, az Ebury piaci stratégiáért felelős vezetője rámutat: "A lényeg a Federal Reserve számára az, hogy nincs recesszió a láthatáron, és a döntéshozók elégedettek lehetnek azzal a tudattal, hogy hosszabb ideig tarthatják magasabb szinten a kamatlábakat anélkül, hogy az amerikai gazdaság összeomlását váltanák ki".

A pozitív fejlemények ellenére azonban vannak aggodalmak a jövővel kapcsolatban. A megemelkedett gázárak és a geopolitikai feszültségek kihívások elé állíthatják a gazdasági növekedést az elkövetkező hónapokban. Összességében az amerikai gazdaság erőt mutatott a harmadik negyedévben, de sokan arra számítanak, hogy a növekedés lassulni fog a következő időszakokban.

Ezen a héten a nagyvállalatok jó eredményei ellenére jelentős értékesítések miatt csökkenést láthattunk a piacokon. $^GSPC-0.2% $^NDX-0.1% $^DJI-0.2%

Mi a helyzet veletek, befektető barátaim, ti mit vártok lassan a jövő héten? 😊

No comments yet