S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Tech giganti si začínají vyrábět vlastní čipy a opomíjejí standartní výrobce

Některé z největších světových technologických firem se nespokojují se standardními čipy, po kterých je vysoká poptávka, a vyvíjejí vlastní polovodiče. Podle oznámení společností a zpráv v médiích se Apple $AAPL+1.3%, Amazon $AMZN-1.6%, Facebook $FB+0.5%, Tesla $TSLA+12.1% a Baidu $BIDU+1.0% vyhýbají zavedeným firmám vyrábějícím čipy a přenášejí některé aspekty vývoje čipů do vlastních rukou. Než se ale pustíme do problematiky výroby vlastních čipů, podívejme se na pár názorů odborníků a světových špiček z tohoto odvětví 👉

 

 

"Tyto společnosti chtějí stále častěji vyrábět čipy na míru, které odpovídají specifickým požadavkům jejich aplikací, místo aby používaly stejné generické čipy jako jejich konkurenti," uvedl Syed Alam, globální vedoucí pracovník pro polovodiče ve společnosti Accenture.

 

"To jim dává větší kontrolu nad integrací softwaru a hardwaru a zároveň je odlišuje od konkurence," dodal Alam.

 

Russ Shaw, bývalý ředitel britské společnosti Dialog Semiconductor, řekl, že čipy navržené na míru mohou být nakonec dokonce výkonnější a levnější.

 

"Tyto speciálně navržené čipy mohou pomoci snížit spotřebu energie u zařízení a produktů konkrétní technologické společnosti, ať už se to týká chytrých telefonů nebo cloudových služeb," řekl Shaw.

 

Pokračující celosvětový nedostatek čipů je dalším důvodem, proč si velké technologické firmy dvakrát rozmýšlejí, odkud budou své čipy odebírat, řekl pro změnu Glenn O'Donnell, ředitel výzkumu v analytické společnosti Forrester.

 

 "Pandemie hodila do těchto dodavatelských řetězců velkou ránu, což urychlilo snahy o výrobu vlastních čipů. Mnozí se již cítili omezeni v tempu inovací, protože byli vázáni na časové plány výrobců čipů," řekl O'Donnell.

 

AI Čipy a další 

V současné době neuplyne téměř měsíc, aby některá z velkých technologických společností neoznámila nový čipový projekt.

 

Asi nejvýznamnější příklad přišel v listopadu 2020, kdy společnost Apple $AAPL+1.3% oznámila, že se odklání od architektury x86 společnosti Intel a vyrábí vlastní procesor M1, který je nyní součástí jejích nových počítačů iMac a iPadů.

 

Nedávno společnost Tesla $TSLA+12.1% oznámila, že vyrábí čip "Dojo" pro trénování sítí umělé inteligence v datových centrech. Automobilka v roce 2019 začala vyrábět automobily se svými vlastními čipy s umělou inteligencí, které pomáhají palubnímu softwaru rozhodovat v reakci na dění na silnici.

 

Společnost Baidu $BIDU+1.0% minulý měsíc uvedla na trh čip AI, který má pomoci zařízením zpracovávat obrovské množství dat a zvýšit výpočetní výkon. Společnost Baidu uvedla, že čip "Kunlun 2" lze použít v oblastech, jako je autonomní řízení, a že se ji6 dostal do sériové výroby.


Někteří technologičtí giganti se rozhodli držet některé polovodičové projekty pod pokličkou. Google $GOOG+0.7% se údajně blíží k zavedení vlastních centrálních procesorů neboli CPU pro své notebooky Chromebook. Podle zprávy Nikkei Asia z 1. září plánuje tento vyhledávací gigant používat své procesory v Chromeboocích a tabletech, které poběží na firemním operačním systému Chrome, přibližně od roku 2023.

 

Společnost Amazon $AMZN-1.6%, která provozuje největší cloudovou službu na světě, vyvíjí vlastní síťový čip pro napájení hardwarových přepínačů, které přesouvají data v sítích. Pokud se to podaří, sníží to závislost Amazonu na Broadcomu. 

 

Hlavní vědecký pracovník společnosti Facebook $FB+0.5% pro umělou inteligenci v roce 2019 řekl agentuře Bloomberg, že společnost pracuje na nové třídě polovodičů, které by fungovaly "zcela jinak" než většina stávajících návrhů. 

 

Takže jsou to nakonec snad všechny technologické společnosti, které se rozhodly zaměřit se na vývoj vlastních čipů a adaptaci těchto čipů na jejich dnešní, či budoucí projekty. Ale jak je to s výrobou?

 

Navrhování, ale ne výroba

V této fázi se žádný z technologických gigantů nechystá provádět veškerý vývoj čipů sám. To by bylo prozatím šílené 😅. Založení vyspělé továrny na čipy neboli slévárny, jako je továrna TSMC na Tchaj-wanu, stojí kolem 10 miliard dolarů a trvá několik let. Dokonce i Google a Apple se zdráhají je vybudovat. Raději půjdou vyrábět své čipy do TSMC nebo dokonce do Intelu, než aby zatím plýtvali prostředky na jejich výrobu. V Silicon Valley je nedostatek lidí s dovednostmi potřebnými k návrhu špičkových procesorů. Silicon Valley kladlo v posledních několika desetiletích takový důraz na software, že hardwarové inženýrství bylo považováno tak trochu za anachronismus. Dělat hardware se jednoduše stalo uncool...

 

zdroj 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

👍