S&P 500 ^GSPC
5,130.95
-0.12%
Tesla TSLA
$188.14
-7.16%
Nvidia NVDA
$852.37
+3.60%
Alphabet GOOG
$134.20
-2.81%
Apple AAPL
$175.10
-2.54%
Meta META
$498.19
-0.82%
Amazon AMZN
$177.58
-0.36%
Microsoft MSFT
$414.92
-0.14%

Berkshire Hathaway и рекордно количество пари в брой.

В събота Berkshire Hathaway отчете голям скок на оперативната печалба за третото тримесечие, а също и рекордно количество пари в брой, тъй като Уорън Бъфет е видял малко възможности за сключване на сделки.

Оперативната печалба на базирания в Омаха конгломерат, която включва печалбите от безброй изцяло притежавани предприятия като застраховане, железници и комунални услуги, достигна 10,761 млрд. долара през последното тримесечие. Това е с 40,6% повече от 7,651 млрд. долара през същото тримесечие на предходната година.

В края на септември Berkshire притежаваше рекордно количество парични средства - 157,2 млрд. долара - надхвърляйки максимума от 149,2 млрд. долара, поставен през третото тримесечие на 2021 г.

"Оракулът от Омаха" се възползва от нарастващата доходност на облигациите, като купува краткосрочни държавни облигации с доходност от поне 5%. В края на третото тримесечие конгломератът притежава такива инвестиции на стойност 126,4 млрд. долара, в сравнение с около 93 млрд. долара в края на миналата година.

Дейността по обратното изкупуване продължи да се забавя, тъй като акциите на Berkshire се покачиха до рекордни нива през тримесечието. Фирмата похарчи 1,1 млрд. долара за обратно изкупуване на акции, с което общата сума за деветмесечието достигна приблизително 7 млрд. долара.

Акциите клас А на Berkshire са се повишили с близо 14% през тази година. След като достигнаха исторически връх на 19 септември, акциите спаднаха с около 6% от пика си.

Geico, перлата в короната на застрахователната империя на Berkshire и "любимото дете" на Бъфет, отбеляза поредното си печелившо тримесечие с печалба от застрахователни договори в размер на 1,1 млрд. долара. Автомобилният застраховател е в разгара си, след като загуби пазарен дял от конкурента си Progressive.

BNSF обаче отбеляза 15% спад в печалбата, тъй като железопътното ѝ подразделение се бори с по-ниски обеми и по-високи разходи.

Инвестиционна загуба
Компанията на Бъфет отчете значителна инвестиционна загуба в размер на 24,1 млрд. долара през третото тримесечие, която до голяма степен се дължи на спада на големия й дял в Apple. Акциите на производителя на iPhone спаднаха с 11,7% през тримесечието, но оттогава се възстановиха с повече от 3%.

Както обикновено, Berkshire Hathaway помоли инвеститорите да не обръщат внимание на тримесечните колебания в портфейла й от акции.

"Размерът на инвестиционните печалби/загуби през дадено тримесечие обикновено е безсмислен и дава данни за нетния доход (загуба) на акция, които могат да бъдат много подвеждащи за инвеститорите, които слабо или изобщо не познават счетоводните правила", се казва в изявление на компанията.

Въпреки че Berkshire отбеляза значително увеличение на оперативната печалба, конгломератът призна негативното икономическо въздействие на пандемията, както и геополитическите рискове и инфлационния натиск.

"Оперативните ни дейности бяха повлияни в различна степен от действията на правителството и частния сектор за смекчаване на неблагоприятното икономическо въздействие на вируса COVID-19 и неговите разновидности, както и от развитието на геополитическите конфликти, прекъсването на веригата за доставки и действията на правителството за забавяне на инфлацията", заявиха от Berkshire. "Икономическото въздействие на тези събития в по-дългосрочен план не може да бъде разумно оценено в момента."


No comments yet