S&P 500 ^GSPC
5,137.08
+0.80%
Nvidia NVDA
$822.79
+4.00%
Meta META
$502.30
+2.48%
Alphabet GOOG
$138.10
-1.20%
Amazon AMZN
$178.22
+0.83%
Apple AAPL
$179.63
-0.62%
Microsoft MSFT
$415.50
+0.45%
Tesla TSLA
$202.64
+0.38%

Berkshire Hathaway in rekordno količino denarja.

Družba Berkshire Hathaway je v soboto poročala o velikem skoku dobička iz poslovanja v tretjem četrtletju in tudi o rekordni količini gotovine, saj je Warren Buffett videl malo priložnosti za sklepanje poslov.

Dobiček iz poslovanja konglomerata s sedežem v Omahi, ki vključuje dobiček iz številnih podjetij v popolni lasti, kot so zavarovalnice, železnice in komunalne storitve, je v zadnjem četrtletju dosegel 10,761 milijarde USD. To je za 40,6 % več kot 7,651 milijarde dolarjev v enakem četrtletju pred letom dni.

Konec septembra je imel Berkshire rekordno količino denarnih sredstev - 157,2 milijarde dolarjev -, s čimer je presegel najvišjo vrednost 149,2 milijarde dolarjev, doseženo v tretjem četrtletju leta 2021.

"Oraklja iz Omahe" izkorišča hitro rastoče donose obveznic in kupuje kratkoročne državne obveznice z najmanj 5-odstotnim donosom. Ob koncu tretjega četrtletja je imel konglomerat v lasti 126,4 milijarde dolarjev takšnih naložb, kar je več kot približno 93 milijard dolarjev ob koncu lanskega leta.

Dejavnost odkupa se je še naprej upočasnjevala, saj so se delnice družbe Berkshire v tem četrtletju povzpele na rekordno raven. Podjetje je za odkupe delnic porabilo 1,1 milijarde dolarjev, tako da je devetmesečni znesek znašal približno 7 milijard dolarjev.

Delnice razreda A družbe Berkshire so se letos povečale za skoraj 14 %. 19. septembra so dosegle najvišjo vrednost v zgodovini, vendar so od najvišje vrednosti padle za približno 6 %.

Družba Geico, kronski dragulj Berkshirjevega zavarovalniškega imperija in Buffettov "najljubši otrok", je zabeležila še eno dobičkonosno četrtletje z 1,1 milijarde dolarjev dobička iz zavarovalnih pogodb. Avtomobilska zavarovalnica je sredi preobrata, potem ko je izgubila tržni delež na račun konkurenčne družbe Progressive.

Družba BNSF pa je zabeležila 15-odstotno zmanjšanje dobička, saj se je njen železniški oddelek spopadal z manjšim obsegom in višjimi stroški.

Izguba pri naložbah
Buffettova družba je v tretjem četrtletju zabeležila znatno izgubo pri naložbah v višini 24,1 milijarde dolarjev, ki je večinoma posledica zmanjšanja njenega velikega deleža v družbi Apple. Delnice proizvajalca iPhonov so v četrtletju padle za 11,7 %, vendar so si od takrat opomogle za več kot 3 %.

Kot običajno je družba Berkshire Hathaway vlagatelje pozvala, naj se ne ozirajo na četrtletna nihanja v njenem portfelju delnic.

"Višina dobičkov/izgub naložb v določenem četrtletju je običajno brez pomena in daje podatke o čistem dobičku (izgubi) na delnico, ki so lahko zelo zavajajoči za vlagatelje, ki slabo ali sploh ne poznajo računovodskih pravil," je podjetje navedlo v izjavi.

Čeprav je Berkshire zabeležil znatno povečanje dobička iz poslovanja, je konglomerat priznal negativni gospodarski vpliv pandemije ter geopolitična tveganja in inflacijske pritiske.

"Na naše poslovanje so v različnem obsegu vplivali ukrepi vlade in zasebnega sektorja za ublažitev negativnega gospodarskega vpliva virusa COVID-19 in njegovih različic, pa tudi razvoj geopolitičnih konfliktov, motnje v dobavni verigi in vladni ukrepi za upočasnitev inflacije," je dejal Berkshire. "Dolgoročnega gospodarskega vpliva teh dogodkov trenutno ni mogoče razumno oceniti."


No comments yet