S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

3 důvody, proč doporučuji nahradit akcie Netflixu za akcie Disney

Destruktivní pád společnosti Netflix $NFLX-1.0%, který činí 37% je doprovázen jednou špatnou zprávou za druhou. Na jedné straně máme mizerné čtvrtletní výsledky, na druhé je pak velice mizivá vidina zlepšení do dalšího čtvrtletí. Dnes vám představím důvody, proč bych raději přesunul peníze z Netflixu do Disney $DIS+1.1%.

Porovnání dvou velkých konkurentů.

Čtvrtletní uzávěrka byla obřím zklamáním pro řadu investorů, nicméně se to dalo s přehledem očekávat. Ptáte se proč? Napíšu vám vyjádření společnosti pro tento propad a naprosto se s tímto názorem ztotožňuji už delší dobu: Vysoké ztráty uživatelů a finančních prostředků je zapříčiněno úpadkem covidu, ale hlavně tím, že si uživatelé půjčují ve velkém účty, kde sdílí například 5 lidí pouze 1 účet (tím jsou zapříčiněny ztráty).

  • Dále pak hraje roli úbytek uživatelů skrz malé a málo obnovující se nabídce filmů a seriálů na platformě.

Co očekávat dál od $NFLX-1.0%?

Neskutečný pád za jeden jediný den.

Pro začátek řeknu jedinou věc: Tento drastický propad určitě nebude dlouhodobý, očekávám mírné zlepšení v průběhu týdnů, reakce trhu mi přijde přehnaná.

Co se týká dlouhodobých vyhlídek:

Společnost očekává, že další čtvrtletí budou tržby růst pouze 2,4%, což je opravdu nedostačující pro investory. Provozní výnosy zaznamenávají taktéž malinkatý přírůstek (ze čtvrtletí na čtvrtletí), tento trend by taktéž neměl utichat (tedy nízké výnosy).

  • Výsledky nám naznačují i přetrvávající pokles provozních marží.
  • Čistý příjem meziročně klesnul o téměř 100 milionů dolarů, tento trend se taktéž jen tak nezmění. Dále zde máme EPS, které kleslo až o 8%, což je poměrně dost pro investory a zároveň to slouží jako varovný signál.
  • Placených členství ubylo až 200 000.

Tyto fakta a do toho silná konkurence, která pomalu expanduje víc do světa budou dle mého názoru zkázou pro $NFLX-1.0%. Rozhodně bych si teď netroufnul říct, že se situace vylepší a v brzké době uvidíme opět 500-600$ za akcii. 

Zároveň $NFLX-1.0% nevykazuje známky progresu a nebo nějakých inovací, které by měli získat konkurenční výhodu. Tento fakt podporuje i úbytek uživatelů a ''výmluva'' Netflixu, že si domácnosti dělí své účty a tak přichází o peníze. Jediné kladné zprávy jsou možné reklamy, které mohou platformu o něco posunout.

  • Dokonce samotný Netflix věří a ve zprávě tvrdí, že předpokládá další úbytek předplatitelů a uživatelů, což je samo o sobě varovný signál. Já osobně bych si netroufnul v nejbližší době držet podíl a možná jsem i rád, že jsem prodal zavčasu na hodnotách okolo 500$ za akcii.

Přikládám video odkud jsem čerpal ohledně novinek ze strany Netflixu: (94) NETFLIX STOCK IS CRASHING - BUY OR SELL NOW? - YouTube

Proč jsem prodal a zároveň vyměnil akcie Netflixu za Disney?

Disney je veliký hráč do budoucna nezaměřen jen na streamovací platformu

Akcie je aktuálně o 36% od svých ATH, což nám vytváří skvělé vstupní podmínky.

Začněme tím, že uvedu příklady, proč je $DIS+1.1% lepší a lépe diverzifikována oproti $NFLX-1.0%.

Čím se Disney zabývá?

  1. Streamovací platforma, která pomalu expanduje do světa. Vysoký průlom hlásí společnost v Evropě, kde přibývají předplatitelé, ale hlavně se chystají ovládnou trh v Indii, kde sice není prozatím velké množství sledujících, ale z kapacit 1 miliardy lidí (aktuálně víc, píšu orientačně) se určitě nějací předplatitelé najdou. Indický trh je totiž poměrně málo ''zasažen'' jakoukoli streamovací platformou.
  2. Zábavní parky - Kdo by neznal Disneyland, který těžil z obrovské podpory a obliby před pandemiíí. Pokud budeme moci považovat covid za uzavřenou kapitolu, tak nevidím žádný problém v prosperování zábavních parků.
  3. Možná to nevíte, ale nějakou dobu zpátky jsem o Disney psal jako o potencionálním hráči ve světě metaverse, kde činí úspěšné kroky, které budou v budoucnu doprovázet zisky.

Článek o Disney a metaverse naleznete zde: Disney začíná formovat stretegii pro využítí metaverse | Bulios

Za předpokladu úspěšné expanze streamovací platformy Disney+ se předpokládá jen z tohoto odvětví pravidelný roční růst i přes 20%.

  • Společnost každým rokem navyšuje svá aktiva a snižuje svůj dluh.
  • Do budoucna můžeme očekávat zpětné odkupy akcií a možné zavedení pravidelnější dividendy, které půjde ruku v ruce se zisky.

Jedná se pouze o zlomek toho, co můžeme od společnosti očekávat. $DIS+1.1% sleduji již delší dobu a dlouhodobě této společnosti věřím i přes značnou streamovací konkurenci.

Pokud vás zajímá, co víc mě láká na investici do Disney, tak mi napište do komentáře a mohu vám udělat samostatný článek na téma analýza společnosti Disney.

  • Jaké máte predikce do budoucna vy? Netflix bude růst/klesat?
  • Bude a může mít Disney lepší postavení pro úspěch na trhu?

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Partner

Mně $NFLX-1.0% přijde šíleně pomalej s inovacema. Ten brand je top a potenciál taktéž, ale mám pocit, jako by spali. I s tím výběrem filmů mám občas problém a kdyby můj účet nepoužívala celá rodina, už jsem ho zrušil 😅 Ale pořád se nemůžu zbavit dojmu, že kdyby vedení dělalo správně kroky, takhle firma bude úplně někde jinde.

Oni dosť vytazili na covid situácii a potom sme si už na to nejak zvykli 😀😅

Partner

Mnoho let nemám TV a Netflix by pro mě byl super náhrada. Ale museli by fakt zamakat na obsahu a inovovat. To se neděje, bohužel.

Jen jeden bod navíc: Nezatracuji Netflix, jen v něm nevidím nadále takový potenciál pro růst, kdežto u Disney ten potenciál vidím.

Jediné, co mě u Netflixu aktuálně láká je akorát ta cena, ale jinak celkem mazec pád.

Cena je velice lákavá, možná se aktuálně oplatí nakoupit. Jen se silným růstem v této chvíli nepočítám.

Len aby za par dni týždňov nebola cena ešte lákavejšia

Možné je víceméně vše, ale myslím si, že pád byl dost drastický takže by se cena měla spíše mírně zvedat...

Disney by mohla v budoucnu dobře prosperovat. Ikdyž je Netflix velký a zaběhlý, tak stále nevidím kroky pro změnu tohoto sestupného trendu...