S&P 500 ^GSPC
5,069.53
-0.38%
Alphabet GOOG
$138.75
-4.50%
Tesla TSLA
$199.40
+3.87%
Apple AAPL
$181.16
-0.75%
Microsoft MSFT
$407.54
-0.68%
Meta META
$481.74
-0.47%
Nvidia NVDA
$790.92
+0.35%
Amazon AMZN
$174.73
-0.15%

Пауъл призовава икономистите на Фед да бъдат гъвкави

Джером Пауъл - ще изнесе няколко речи, забележки днес и утре на Стогодишната конференция на Отдела за изследвания и статистика във Вашингтон, окръг Колумбия.

"Интелектуалната строгост трябва да бъде съчетана с гъвкавост и ловкост" - каза Пауъл в началото на конференцията по случай 100-годишнината на Отдела за изследвания и статистика на Управителния съвет на Фед. Джером Пауъл заяви, че централната банка трябва да е готова да мисли отвъд сложните математически симулации, които традиционно използва за прогнозиране на икономиката. Затова той призова икономистите на Фед да бъдат гъвкави по отношение на методите за прогнозиране.

"Дори и с най-сложните модели и дори в относително спокойни времена икономиката често ни изненадва", каза Пауъл. "Но нашата икономика е гъвкава и динамична и понякога е подложена на непредсказуеми сътресения, като например глобална финансова криза или пандемия. В такива моменти прогнозите трябва да се правят извън моделите."

В изказването си председателят на Фед не коментира перспективите пред паричната политика или икономиката. ...класически, как иначе да оставим пазарите напрегнати... 😂

По-нататък се говореше, че прогнозите са трудно упражнение за Фед в условията на икономика след пандемията.

През по-голямата част от 2021 г. служителите на ФЕД продължиха да определят избухването на инфлацията като "преходно", преди да се ускори допълнително през 2022 г., достигайки максимален годишен темп от 7,1% през юни същата година.

След поредица от банкови фалити през март 2023 г. служителите предвиждат "лека рецесия ", която започва по-късно през годината, преди да отхвърлят този призив няколко месеца по-късно. През второто тримесечие икономиката нарасна с годишен темп от 2,1% около дългосрочната си тенденция, а след това през третото тримесечие нарасна с 4,9%.

Прогнозите на ФЕД "вършат тази работа на най-голямата сцена и с най-големи залози, защото знаят, че икономиката ни изненадва много често", каза Пауъл, като добави, че работата изисква "големи дози смелост и смирение".

Следващото заседание на длъжностните лица ще се проведе на 12-13 декември, като преди него ще бъдат представени нови доклади за продажбите на дребно, наемането на служители и инфлацията. Фючърсните пазари почти нямат шансове за повишение на лихвите и прогнозират, че сегашното равнище на референтната лихва на Фед - 5,25-5,5 % - ще отбележи върха на цикъла на затягане.

След това действие индексите $^GSPC+0.0% $^NDX+0.0% остават спокойни днес. 😊


No comments yet