S&P 500 ^GSPC
5,137.08
+0.80%
Nvidia NVDA
$822.79
+4.00%
Meta META
$502.30
+2.48%
Alphabet GOOG
$138.10
-1.20%
Amazon AMZN
$178.22
+0.83%
Apple AAPL
$179.63
-0.62%
Microsoft MSFT
$415.50
+0.45%
Tesla TSLA
$202.64
+0.38%

Powell poziva ekonomiste Feda k prožnosti

Jerome Powell - danes in jutri bo imel več govorov in pripomb na stoletni konferenci Oddelka za raziskave in statistiko v Washingtonu.

"Intelektualno strogost je treba združiti s prilagodljivostjo in agilnostjo," je dejal Powell v uvodnem govoru na konferenci ob 100. obletnici Oddelka za raziskave in statistiko pri Svetu guvernerjev Fed. Jerome Powell je dejal, da mora biti centralna banka pripravljena razmišljati širše od zapletenih matematičnih simulacij, ki jih je tradicionalno uporabljala za napovedovanje gospodarstva. Zato je ekonomiste Fed pozval, naj bodo pri metodah napovedovanja prožni.

"Celo z najbolj izpopolnjenimi modeli in celo v razmeroma mirnih časih nas gospodarstvo pogosto preseneti," je dejal Powell. "Toda naše gospodarstvo je prožno in dinamično ter včasih podvrženo nepredvidljivim šokom, kot sta svetovna finančna kriza ali pandemija. Takrat morajo napovedovalci razmišljati zunaj modelov."

Predsednik Fed v svojem govoru ni komentiral obetov za denarno politiko ali gospodarstvo. ...klasično, kako drugače pustiti trge napete... 😂

Nadalje je bilo govora o tem, da so napovedi za Fed v postpandemičnem gospodarstvu težka naloga.

Zaposleni v Fed so izbruh inflacije še naprej označevali kot "prehoden", in sicer večji del leta 2021, nato pa se je v letu 2022 še pospešila in junija istega leta dosegla najvišjo letno stopnjo 7,1 %.

Po vrsti bančnih bankrotov marca 2023 osebje napoveduje "blago recesijo ", ki se bo začela pozneje v tem letu, nato pa nekaj mesecev pozneje to napoved zavrne. Gospodarstvo je v drugem četrtletju raslo po 2,1-odstotni letni stopnji okrog svojega dolgoročnega trenda, nato pa je v tretjem četrtletju raslo po 4,9-odstotni stopnji.

Napovedovalci Fed "opravljajo to delo na največjem odru in z najvišjimi vložki, saj vedo, da nas gospodarstvo zelo pogosto preseneča," je dejal Powell in dodal, da to delo zahteva "velike odmerke poguma in ponižnosti".

Uradniki se bodo naslednjič sestali 12. in 13. decembra, pred zasedanjem pa si bodo ogledali sveža poročila o prodaji na drobno, zaposlovanju in inflaciji. Terminski trgi skorajda nimajo možnosti za zvišanje obrestnih mer in napovedujejo, da bo trenutna raven referenčnih obrestnih mer Fed - 5,25 % do 5,5 % - pomenila vrh cikla zaostrovanja.

Indeksi $^GSPC+0.8% $^NDX+1.4% so po tem ukrepu danes mirni. 😊


No comments yet