S&P 500 ^GSPC 5,054.63 -0.31%
Tesla TSLA $159.07 +9.95%
Nvidia NVDA $806.82 -2.11%
Amazon AMZN $176.63 -1.62%
Meta META $490.00 -1.23%
Apple AAPL $168.65 +1.05%
Alphabet GOOG $159.37 -0.34%

ФЕД срещу ИНВЕСТИТОРИТЕ

Още една седмица приключва и започваме 1 декември 2023 г., последния месец от годината (досегашен растеж), въпреки високите лихвени проценти. Позволих си да избера това заглавие, защото ситуацията ми изглежда така в момента. От една страна, инвеститорите, които заливат пазара с оптимизъм, и срещу тях Фед, който все още се опитва да държи на масата опцията "внимавайте, все още можем да повишим".

Ръководителят на Федералния резерв Джером Пауъл отправи ново предупреждение към инвеститорите, които смятат, че Фед е приключил с повишаването на лихвите и скоро ще премине към намаляване, като заяви, че централната банка трябва да види повече доказателства, че инфлацията е на път да се върне към целта на Фед от 2%.

"Би било прибързано да заключим с увереност, че сме достигнали достатъчно рестриктивна позиция, или да спекулираме кога политиката може да отслабне", заяви Пауъл в петък в подготвени бележки в колежа "Спелман" в Атланта.

Макар да признава, че паричната политика е "доста навлязла в рестриктивна територия", той остави на дневен ред по-нататъшни увеличения на лихвените проценти. "Готови сме да затегнем политиката допълнително, ако е необходимо", добави той.

Базовият индекс на потребителските цени (Core PCE) достигна 3,5% за октомври, което е спад спрямо 3,7% през септември и продължава тенденцията на понижение спрямо 4,3% през юни. Core PCE е един от показателите за инфлацията, които ФЕД следи най-внимателно. Наскоро инвеститорите отново повишиха оценките, че Фед е приключил с повишаването на инфлацията. Някои от тях дори прогнозират намаляване на лихвените проценти през първата половина на 2024 г.

Фед ще проведе последната си среща за тази година на 12-13 декември. Пауъл подчерта: "Макар че по-ниските стойности на инфлацията през последните няколко месеца са добре дошли, този напредък трябва да продължи, ако искаме да постигнем целта си от 2%". Той също така повтори, че перспективите пред икономиката са необичайно несигурни и че Фед "действа предпазливо" и взема решения на заседания.

Президентът на Фед за Ню Йорк Джон Уилямс например заяви, че инфлацията остава "твърде висока" и работата на Фед "не е почти свършена". Президентът на Фед на Сан Франциско Мери Дейли в интервю, публикувано от германски вестник, заяви, че лихвите са на "много добро място", но че е твърде рано да се говори за това дали повишенията ще приключат или кога може да започне намаляване на лихвите.

Като цяло Пауъл и колегите му очакват растежът и потребителските разходи да се забавят през следващата година, тъй като въздействието на пандемията отшумява, а по-високите лихви забавят растежа. Според него е малко вероятно все още да се усети пълният ефект от агресивното повишаване на лихвите от страна на Фед. $^GSPC-0.3% $SPY-0.3% $^NDX+0.0%

А вие, инвеститорите, как гледате на това? ...Аз лично смятам, че Фед ни изостава във въображаемата "война" Засега, въпреки плана си да запази рестриктивната си позиция, инвеститорите запазват положително настроение и през ноември наблюдавахме хубав растеж. 😊🍀 Така че нека да продължим така и през следващия месец. 🚀

No comments yet