S&P 500 ^GSPC 5,073.31 +0.05%
Tesla TSLA $162.07 +12.02%
Nvidia NVDA $796.80 -3.33%
Apple AAPL $169.19 +1.37%
Amazon AMZN $177.18 -1.31%
Alphabet GOOG $161.28 +0.85%
Microsoft MSFT $409.00 +0.35%
Meta META $495.62 -0.10%

FED vs INVESTITORII

Încă o săptămână se încheie și începem și noi 1 decembrie 2023, ultima lună a anului (până acum creștere), în ciuda ratelor ridicate ale dobânzilor. Mi-am permis să aleg acest titlu pentru că situația mi se pare că așa arată acum. Pe de o parte, investitorii care inundă piața cu optimism, iar împotriva lor, Fed, care încearcă încă să mențină pe masă opțiunea: "atenție, încă mai putem crește".

Șeful Rezervei Federale, Jerome Powell, a dat un nou avertisment investitorilor care cred că Fed a terminat cu majorarea ratelor și va trece în curând la o reducere, spunând că banca centrală trebuie să vadă mai multe dovezi că inflația este pe cale să revină la ținta de 2% a Fed.

"Ar fi prematur să concluzionăm cu încredere că am ajuns la o poziție suficient de restrictivă sau să speculăm cu privire la momentul în care politica ar putea fi relaxată", a declarat Powell vineri, în remarcile pregătite la Spelman College din Atlanta.

Deși a recunoscut că politica monetară se află "bine în teritoriul restrictiv", el a lăsat pe masă noi creșteri ale ratei dobânzii. "Suntem pregătiți să înăsprim și mai mult politica dacă este cazul", a adăugat el.

Core PCE s-a situat la 3,5% pentru luna octombrie, în scădere de la 3,7% în septembrie și continuând o tendință de scădere de la 4,3% în iunie. Core PCE este unul dintre indicatorii de inflație pe care Fed îi urmărește cel mai atent. Investitorii au crescut recent din nou estimările conform cărora Fed a terminat cu majorările. Unii prezic chiar o reducere în prima jumătate a anului 2024.

Fed se va reuni pentru ultima dată în acest an pe 12-13 decembrie. Powell a subliniat: "În timp ce valorile mai scăzute ale inflației din ultimele luni sunt binevenite, acest progres trebuie să continue dacă vrem să atingem ținta noastră de 2%". De asemenea, el a reiterat că perspectivele economiei sunt neobișnuit de incerte și că Fed "procedează cu prudență" și ia decizii în cadrul reuniunilor.

Președintele New York Fed, John Williams, de exemplu, a declarat că inflația rămâne "prea ridicată" și că sarcina Fed "nu este nici pe departe încheiată". Președintele Fed din San Francisco, Mary Daly, într-un interviu publicat de un ziar german, a declarat că ratele se află într-un "loc foarte bun", dar că este prea devreme pentru a vorbi dacă se vor încheia creșterile sau când ar putea începe reducerile.

În general, Powell și colegii săi se așteaptă ca creșterea economică și cheltuielile de consum să încetinească în următorul an, pe măsură ce impactul pandemiei se estompează, iar ratele mai mari încetinesc creșterea. Este puțin probabil ca efectele depline ale majorărilor agresive de rate ale Fed să fie încă resimțite, a spus el. $^GSPC+0.1% $SPY+0.0% $^NDX+0.3%

Și voi, investitorii, ce părere aveți despre asta? ...Personal, cred că Fed este în urma noastră în "războiul" imaginar până acum, în ciuda planului său de a menține o poziție restrictivă, investitorii păstrează o stare de spirit pozitivă și am văzut o creștere frumoasă în luna noiembrie. 😊🍀 Așa că haideți să continuăm așa și în luna următoare. 🚀

Nu prevăd că Fed va majora din nou ratele. Pentru luna noiembrie, acțiunile și ETF-urile precum SPY și NDX au crescut foarte bine, așa că aș spune că majoritatea investitorilor sunt într-o dispoziție pozitivă care va rămâne cu siguranță și pentru restul anului.

Sunt de acord, nu cred că vom majora ratele încă, cred că Fed o folosește ca o sperietoare pentru a împiedica piețele să crească atât de mult, suntem destul de departe de ATH, ceea ce nu știu dacă este corect. Da, decembrie cred că va rămâne bun, ca și noiembrie probabil că nu, dar cred în plus ceva.

Sunt de acord👍😁