S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

FED kontra befektetők

Egy újabb hét véget ér, és 2023. december 1-jét is elkezdjük, az év utolsó hónapját (eddig növekedés), a magas kamatok ellenére. Azért vettem a bátorságot, hogy ezt a főcímet válasszam, mert a helyzet most így néz ki számomra. Egyrészt a befektetők, akik optimizmussal árasztják el a piacot, és velük szemben a Fed, amely még mindig próbálja az asztalon tartani az opciót, hogy "vigyázz, még emelhetünk".

Jerome Powell, a Federal Reserve vezetője újabb figyelmeztetést adott azoknak a befektetőknek, akik úgy vélik, hogy a Fed befejezte a kamatemelést, és hamarosan a kamatcsökkentésre fog áttérni, mondván, hogy a központi banknak több bizonyítékot kell látnia arra, hogy az infláció visszatér a Fed 2%-os céljához.

"Korai lenne magabiztosan arra következtetni, hogy elértük a kellően korlátozó álláspontot, vagy spekulálni arról, hogy mikor enyhülhet a politika" - mondta Powell pénteken az atlantai Spelman College-ban tartott előkészített beszédében.

Bár elismerte, hogy a monetáris politika "jócskán a restriktív területre lépett", további kamatemeléseket hagyott nyitva. "Készen állunk arra, hogy szükség esetén tovább szigorítsuk a politikát" - tette hozzá.

A Core PCE októberben 3,5% volt, ami a szeptemberi 3,7%-hoz képest csökkenést jelent, és a júniusi 4,3%-hoz képest folytatódik a csökkenő tendencia. A Core PCE az egyik olyan inflációs mutató, amelyet a Fed a legszorosabban követ. A befektetők a közelmúltban ismét megemelték a becsléseket, hogy a Fed befejezte a kamatemelést. Egyesek még 2024 első felében is csökkentést jósolnak.

A Fed idén utoljára december 12-13-án ülésezik. Powell hangsúlyozta: "Bár az elmúlt hónapok alacsonyabb inflációs adatai üdvözlendőek, ennek a fejlődésnek folytatódnia kell, ha el akarjuk érni a 2%-os célunkat". Megismételte azt is, hogy a gazdaság kilátásai szokatlanul bizonytalanok, és hogy a Fed "óvatosan jár el", és az üléseken hoz döntéseket.

John Williams, a New York-i Fed elnöke például azt mondta, hogy az infláció továbbra is "túl magas", és a Fed munkája "még közel sem ért véget". Mary Daly, a San Franciscó-i Fed elnöke egy német lapban megjelent interjúban azt mondta, hogy a kamatlábak "nagyon jó helyen" vannak, de korai még arról beszélni, hogy véget érnek-e a kamatemelések, vagy mikor kezdődhetnek a csökkentések.

Általánosságban Powell és kollégái arra számítanak, hogy a növekedés és a fogyasztói kiadások a következő egy évben lassulni fognak, ahogy a világjárvány hatása elmúlik, és a magasabb kamatlábak lassítják a növekedést. A Fed agresszív kamatemeléseinek teljes hatása valószínűleg még nem érezhető - mondta. $^GSPC+0.0% $SPY+0.0% $^NDX+0.3%

És ti, befektetők mit gondoltok erről? ...Én személy szerint úgy gondolom, hogy a Fed egyelőre lemaradásban van a képzeletbeli "háborúban", annak ellenére, hogy tervei szerint továbbra is korlátozó álláspontot képvisel, a befektetők pozitív hangulatot tartanak, és november hónapban szép növekedést láthattunk. 😊🍀 Szóval tartsuk meg ezt az előttünk álló hónapban is. 🚀

No comments yet