S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

FED proti vlagateljem

Končuje se še en teden in začenjamo tudi 1. december 2023, zadnji mesec v letu (doslej rast), kljub visokim obrestnim meram. Dovolil sem si izbrati ta naslov, ker se mi zdaj situacija zdi takšna. Na eni strani vlagatelji, ki trg preplavljajo z optimizmom, in proti njim Fed, ki še vedno poskuša obdržati na mizi opcijo "pazite, še vedno lahko zvišujemo".

Vodja centralne banke Federal Reserve Jerome Powell je dal novo opozorilo vlagateljem, ki menijo, da je Fed končal z dvigovanjem obrestnih mer in bo kmalu prešel na znižanje, češ da mora centralna banka videti več dokazov, da je inflacija na poti nazaj k Fedovemu 2-odstotnemu cilju.

"Prezgodaj bi bilo z gotovostjo sklepati, da smo dosegli dovolj restriktivno držo, ali ugibati, kdaj bi se politika lahko umirila," je Powell dejal v petek v pripravljenih pripombah na Spelman College v Atlanti.

Čeprav je priznal, da je denarna politika "že precej na restriktivnem območju", je nadaljnje zvišanje obrestnih mer pustil na mizi. "Pripravljeni smo dodatno zaostriti politiko, če bo to primerno," je dodal.

Osnovni indeks PCE je oktobra znašal 3,5 %, kar je manj kot septembra, ko je znašal 3,7 %, in nadaljuje trend upadanja z junijskih 4,3 %. Core PCE je eden od kazalnikov inflacije, ki jih Fed najbolj pozorno spremlja. Vlagatelji so pred kratkim ponovno zvišali ocene, da je Fed končal z zviševanjem inflacije. Nekateri celo napovedujejo znižanje v prvi polovici leta 2024.

Fed se bo zadnjič letos sestal 12. in 13. decembra. Powell je poudaril: "Čeprav so nižji odčitki inflacije v zadnjih nekaj mesecih dobrodošli, se mora ta napredek nadaljevati, če želimo doseči naš 2-odstotni cilj." Ponovil je tudi, da so obeti za gospodarstvo nenavadno negotovi ter da Fed "ravna previdno" in odločitve sprejema na zasedanjih.

Predsednik newyorške centralne banke Fed John Williams je na primer dejal, da je inflacija še vedno "previsoka" in da delo Fed "še ni skoraj končano". Predsednica Fed iz San Francisca Mary Daly je v intervjuju, ki ga je objavil nemški časopis, dejala, da so obrestne mere na "zelo dobrem mestu", vendar da je prezgodaj govoriti o tem, ali se bo dvigovanje obrestnih mer končalo ali kdaj se bo morda začelo njihovo zniževanje.

Na splošno Powell in njegovi sodelavci pričakujejo, da se bosta rast in potrošniška poraba v naslednjem letu upočasnila, saj bo učinek pandemije popustil, višje obrestne mere pa bodo upočasnile rast. Po njegovih besedah je malo verjetno, da se bodo učinki agresivnega zviševanja obrestnih mer s strani Fed v celoti še čutili. $^GSPC+0.0% $SPY+0.0% $^NDX+0.3%

Kaj menite o tem vi, vlagatelji? ... Osebno menim, da nam Fed v namišljeni "vojni" zaenkrat kljub načrtu, da bo ohranil restriktivno držo, zaostaja, vlagatelji so pozitivno razpoloženi in v mesecu novembru smo bili priča lepi rasti. 😊🍀 Zato naj se to nadaljuje tudi v prihodnjem mesecu. 🚀

No comments yet