S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Touto 3-kombináciou si môžeme vytvoriť dokonale diverzifikované portfólio

Investori môžu z tohto diverzifikovaného koša odomknúť rôzne investičné možnosti. Každá z týchto spoločností je lídrom svojho odvetvia a sila ich modelu ostáva nedotknutá. Pokiaľ chcete mať super vybalancované portfólio tak táto kombinácia by vám to mohla zabezpečiť. 

Diverzifikácia portfólia je veľmi dôležitá, je chyba staviť na "1 kartu".

Počas výpredajov na trhu môže byť niekedy ťažké rozhodnúť sa, do čoho investovať. Kupujete rastové akcie vo výpredaji? Možno chcete dividendovú akciu, s ktorou sa môžete spoľahnúť na pasívny príjem. Alebo možno dokonca môžete otestovať vody kryptomien. Našťastie, dnešná doba nízkonákladových alebo dokonca voľných obchodov uľahčuje ako kedykoľvek predtým investovať do čohokoľvek, kedy chcete, a s tak malým alebo toľko peňazí, koľko chcete. Toto sú 3 smery, ktoré vám určite vytvoria kvalitné portfólio.

1. Rastová hra

Automobilový priemysel je pod veľkým tlakom v dôsledku rastúcej inflácie a pretrvávajúcich prekážok v globálnych dodávateľských reťazcoch. Dlhodobý rast odvetvia elektrických vozidiel (EV) je aj tak stále presvedčivý. Tesla $TSLA-2.2% je jedným z najefektívnejších výrobcov automobilov v tomto odvetví, pričom bežne dosahuje prevádzkové marže a rast, ktoré sú na čele odvetvia. Má tiež najviac skúseností s EV. Znamená to, že ak bude Tesla napadnutá, pravdepodobne to znamená, že zvyšok odvetvia má ešte ťažšie časy. 

Zápasy výrobcov elektromobilov v mnohých ohľadoch posilňujú tézu o investíciách pre ChargePoint $CHPT – jednu z najväčších spoločností v oblasti nabíjacej infraštruktúry pre elektromobily v Severnej Amerike (a významného hráča v Európe). ChargePoint nezarába peniaze predajom EV alebo dokonca predajom elektriny na ich nabíjanie. Skôr zarába peniaze od podnikov, obyvateľov a flotíl, ktoré chcú nainštalovať jeho nabíjacie porty. V tomto zmysle je ChargePoint stávkou na dlhodobé prijatie EV

Spoločnosť ChargePoint zvýšila príjmy o 65 % vo fiškálnom roku 2022. Vo fiškálnom roku 2023 očakáva nárast príjmov o 96 %. Vzhľadom na rýchlosť rastu a rýchlo sa rozširujúci okruh zákazníkov môže byť ChargePoint práve teraz tým najjednoduchším a najlepším spôsobom, ako investovať do odvetvia elektrických vozidiel.

2. Dividendová hra

Akcie Starbucks $SBUX-0.1% klesli asi o 35 % zo svojho maxima a pohybujú sa okolo 52-týždňového minima. Výpredaj bol brutálny, ale je do istej miery pochopiteľný. Starbucks si len začína nachádzať základy po spomalení rastu vyvolanom COVID-19. Ako mnohé spoločnosti, aj Starbucks čelí inflačným tlakom, ktoré by mohli ovplyvniť jej marže. Starbucks zaviedol niekoľko zvýšení cien, ale ešte sa uvidí, či zákazníci akceptujú tieto zvýšenia, ak inflácia zostane na takýchto úrovniach. Bývalý generálny riaditeľ Howard Schultz nastúpil 4. apríla ako dočasný generálny riaditeľ Starbucks a okamžite pozastavil program spätného odkupu akcií spoločnosti. Starbucks plánoval minúť 20 miliárd dolárov na dividendy a spätné odkúpenia v priebehu nasledujúcich troch rokov, z čoho približne 13 miliárd dolárov by sa pravdepodobne použilo na spätné odkúpenie. Stojí za zmienku, že Starbucks nenaznačil , že by znížil dividendu alebo zastavil zvyšovanie dividend. Starbucks začal vyplácať štvrťročnú dividendu v roku 2010 a od roku 2011 ju každoročne zvyšuje.

Schultzov dôvod na pozastavenie spätného odkúpenia je ten, že chce, aby Starbucks rozvíjal svoje hlavné podnikanie a zlepšoval svoju kultúru. Vzhľadom na výpredaj akcií Starbucks niektorí investori mohli uprednostniť spätné odkúpenie akcií Starbucks za znížené ceny. Ak však dokáže zvýšiť marže a vrátiť sa k rastu, malo by to byť pre spoločnosť čisté pozitívum. Medzitým má Starbucks dividendový výnos 2,4 %, čo z neho robí atraktívny zdroj pasívneho príjmu

3. Krypto hra

Tak ako je ChargePoint jedným z jednoduchších spôsobov investovania do rastu EV, tak aj Ethereum $ETHUSD-1.0% je jedným z najjednoduchších spôsobov investovania do kryptomien. Ethereum kleslo o viac ako tretinu zo svojho maxima z niekoľkých dôvodov. Pre začiatok, hodnota Etherea explodovala v rokoch 2020 a 2021. Aj teraz je Ethereum za posledný rok o 55 % vyššie a – počkajte – o 2 140 % za posledné dva roky, čo je stále nádherný nárast. Inovácia Ethereum 2.0 by mala urobiť Ethereum rýchlejšie, bezpečnejšie a škálovateľnejšie. Ak to sieť zvládne, dalo by to Ethereu väčšiu šancu odraziť konkurenciu ako Cardano alebo Solana . V súvislosti s aktualizáciou je však veľa neistoty – keďže sa o nič podobné ešte nikdy nepokúsili. Väčšine investorov by pravdepodobne najlepšie poslúžilo, keby jednoducho počkali, kým sa ubezpečia, že upgrade prebehne hladko. Ale iní, ktorí veria v dlhodobú tézu Etherea, aj keď má upgrade nejaké otázniky, by teraz mohli zvážiť otvorenie štartovacej pozície v Ethereu.

Investovanie do spoločností alebo projektov so silnými základmi je vždy dôležité. Ale v časoch zvýšenej volatility sa hodnoty aktív môžu v krátkom období výrazne meniť. Nákupom akcií alebo kryptomien s presvedčivou dlhodobou tézou môže investor obmedziť vplyv tejto neistoty – menej sa zaujíma o daný štvrťrok alebo rok a viac o to, kde bude niečo o päť alebo 10 rokov.

V tomto smere má ChargePoint dobrú pozíciu, aby mohol profitovať z prechodu od spaľovacieho motora k elektromotoru. Starbucks je neuveriteľne silná značka a lacná akcia. A Ethereum je jediným najdôležitejším pilierom decentralizovaných financií. Na akciovom trhu neexistujú žiadne záruky. Vzhľadom na tieto profily však ChargePoint, Starbucks a Ethereum teraz vyzerajú ako dobrá kúpa podľa môjho názoru. Ja sám mám niečo v Ethereu a ten Chargepoint ma dosť zaujal, pretože všetci sa bijú o pozíciu a firmy vyrábajúce EV a toto mi príde ako silná spoločnosť v pozadí :) Ja osobne som stále najviac naklonený kryptomenám ale čoraz viac si uvedomujem dôležitosť diverzifikácie portfólia. Samozrejme je to len môj názor a nie investičná rada.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Vyhledavam kvalitni spolecnosti, jejichz cinnosti rozumim, a ktere se zrovna obchoduji za “value ceny”. K tomu mam nastaveny tydeni autoinvest do nekolika krypt v urcitem pomeru (bitcoin, ethereum, solana, avalanche, polkadot, luna a litecoin). A obcas se mi zavari mozek a koupim 5 milionu virtualni meny s obrazkem pejska a nebo si najdu pritelkyni…

Hahahah vynimka potvrdzuje pravidlo

v portfoliu mám jak růstové akcie, tak ty dividendové. Jen krypto trošku zaostává :d

haha to sme na tom opačne ja hlavne to crypto...

mně u kryptoměn vadí, že člověk neví, zdali platí moc nebo málo. Jednoduše zde není moc možnost, jak kryptoměnu ocenit na rozdíl od akcií.

Tak čo kto somnou suhlasi? @pb2205 @halasz13 @milan @spritely22

určite je dobre diverzifikovať len sa čoraz viac ukazuje ta korelacia medzi krypto a akciovym trhom

tak ale stále lepšie ako staviť len na jeden trh

ano bolo by dobre keby si to krypto išlo vlastnú hru, no ukazuje sa, že asi to nepojde...

Určitá diverzifikace je potřeba, může si namítat každý, co chce. Nikdo z nás není Warren Buffett, aby tvrdil, že je k ničemu😄 Mé portfolio je založeno na růstových akciích, dividendových, pár defenzivních mám taktéž a nakonec nejmenší pozici mám v kryptu, jelikož je to z mého pohledu prostě jen sázka, která přinese větší zisky a nebo ztratí vše.

suhlasim snazim sa pretransformovať moj risk mindset z krypta aj do nejakých rastových a dividendových spoločnosti