S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Индия изпревари Хонконг и стана седмият по големина фондов пазар в света

Днес всички насочваме погледите си към САЩ и речта на Пауъл тази вечер, в която ФЕД прогнозира накъде ще тръгне икономиката на Америка. Но в тази публикация ще отскоча до Изтока, защото именно за него започнаха да говорят много хора тази година, или също за Индия, и той определено има потенциал. 😊

Индийски индекс

Стойността на индийската фондова борса изпревари Хонконг и стана седмата по големина в света. По данни на Световната федерация на борсите общата пазарна капитализация на индийската национална фондова борса към края на ноември възлиза на 3,989 трилиона долара, в сравнение с 3,984 трилиона долара в Хонконг. Досега индийският индекс е отбелязал 15% ръст през тази година и е на път да отбележи осми пореден ръст.

Индекс на Хонконг

Докато индексът на Хонконг е спаднал с по-малко от 20%. Най-многолюдната страна в света, Индия, също така се насочва към общи избори през следващата година, които според анализаторите могат да бъдат поредна победа за управляващата националистическа партия Бхаратия Джаната. Воденото от БДП правителство може да постигне победа, което би могло да предизвика бичи ръст през първите три-четири месеца на годината поради очакванията за приемственост на политиката, смятат стратезите. Те добавиха, че банките, здравеопазването и енергетиката са секторите с най-добри позиции за следващата година. Сектори като автомобилостроенето, търговията на дребно, недвижимите имоти и телекомуникациите също са сравнително добре позиционирани за 2024 г., докато бързооборотните стоки, комуналните услуги и химикалите са сред тези, които те категоризират като неблагоприятни.

Хонконгският индекс Hang Sengje е на път да регистрира четвърта година на спад и е най-зле представящият се сред основните азиатско-тихоокеански фондови пазари. Миналата седмица Moody's намали перспективата си за Хонконг от стабилна на негативна, позовавайки се на финансовите, политическите, институционалните и икономическите връзки на града с континентален Китай. Понижаването на рейтинга дойде скоро след като Moody's намали перспективата си за кредитния рейтинг на китайското правителство от отрицателна на стабилна.

Правителството на Хонконг заяви, че икономиката ще нарасне с 3,2 % през 2023 г., понижавайки прогнозата си за растежа на БВП до 5 % от прогнозираните през август 4 %. Те са готови за меко приземяване през 2024 г., тъй като годишният растеж на реалния БВП ще се забави до около 2% от 3,5% през 2023 г., заявиха икономисти от DBS. Китай си е поставил за цел растеж от 5% за 2023 г. Нейният БВП достигна 4,9% през третото тримесечие, което породи надежди, че втората по големина икономика в света ще изпълни или надхвърли очакванията.

Сравнение на индексите, Индия, Англия, Япония, Германия, Хонконг

Тук съм дал само малък подбор от примери за тази година, 2023 г. Не приемайте сравнението твърде сериозно. Не можах да поставя повече от 5 индекса в една графика. Освен това, за да се впиша в пазари, различни от САЩ, пропуснах SP500, Nasdaq100 и не поставих индекс за Китай. Това, което също трябва да се каже, е, че подобно на САЩ, индексите до голяма степен са повлечени от тяхната селекция, като имам предвид, че S&P500, както знаем, не повлича всички 500 акции, а максимум 7-10 водещи компании. 😊

Така че в заключение искам да кажа и да попитам, как изглеждат вашите приятели извън САЩ? Инвестирате ли може би на източните или на други фондови пазари? И накрая, но не на последно място, какво мислите за Индия? 😊 ...Аз следя ETF-ите, но все още не инвестирам и оставам само в САЩ, плюс няколко заглавия от Европа.


No comments yet