S&P 500 ^GSPC
5,123.41
-1.46%
Nvidia NVDA
$881.95
-2.67%
Meta META
$511.90
-2.15%
Tesla TSLA
$171.05
-2.03%
Amazon AMZN
$186.13
-1.54%
Microsoft MSFT
$421.90
-1.41%
Alphabet GOOG
$159.19
-1.00%
Apple AAPL
$176.55
+0.86%

India megelőzte Hongkongot és a világ 7. legnagyobb tőzsdéje lett

Ma mindannyian az Egyesült Államokra és Powell ma esti beszédére figyelünk, a Fed előzetese arra vonatkozóan, hogy merre fog haladni a gazdaság Amerikában. Ebben a bejegyzésben azonban keletre ugrunk, mert idén sokan erről, illetve Indiáról is elkezdtek beszélni, és határozottan van benne potenciál. 😊

Indiai index

Az indiai tőzsde értéke megelőzte Hongkongot és a világ hetedik legnagyobb tőzsdéje lett. A World Federation of Exchanges adatai szerint az indiai nemzeti tőzsde teljes piaci kapitalizációja november végén 3,989 billió dollár volt, szemben a hongkongi 3,984 billió dollárral. Az indiai index idén eddig 15%-os emelkedést ért el, és a nyolcadik egymást követő évben is növekedési pályára áll.

Hongkongi index

Míg a hongkongi index kevesebb, mint 20%-kal csökkent. A világ legnépesebb országa, India is a jövő évi általános választások előtt áll, amely elemzők szerint a kormányzó nacionalista Bharatiya Janata Párt újabb győzelmét hozhatja. A BJP vezette kormány győzelmet arathat, ami az év első három-négy hónapjában a politika folytonosságára vonatkozó várakozások miatt bikafutást indíthat el - mondták stratégák. Hozzátették, hogy a bankok, az egészségügy és az energiaipar a legjobban pozícionált ágazatok a következő évben. Az olyan ágazatok, mint az autóipar, a kiskereskedelem, az ingatlan és a távközlés szintén viszonylag jó helyzetben vannak 2024-re, míg a gyorsan forgó fogyasztási cikkek, a közművek és a vegyipar az általuk kedvezőtlennek minősített ágazatok közé tartoznak.

A hongkongi Hang Sengje index negyedik éve csökkenésre készül, és a legrosszabbul teljesít a főbb ázsiai-csendes-óceáni részvénypiacok közül. A múlt héten a Moody's stabilról negatívra csökkentette Hongkong kilátását, a város pénzügyi, politikai, intézményi és gazdasági kapcsolataira hivatkozva. A leminősítés nem sokkal azután történt, hogy a Moody's a kínai kormány hitelminősítésének kilátását negatívról stabilra csökkentette.

A hongkongi kormány közölte, hogy a gazdaság 2023-ban 3,2%-kal fog növekedni, ezzel a GDP-növekedési kilátásokat 5%-ra csökkentette az augusztusi 4%-os előrejelzésről. A DBS közgazdászai szerint 2024-ben puha leszállásra számítanak, mivel az éves reál-GDP-növekedés a 2023-as 3,5%-ról 2% körülire mérséklődik. Kína 5%-os növekedési célt tűzött ki 2023-ra. GDP-je a harmadik negyedévben elérte a 4,9%-ot, ami felcsillantotta a reményt, hogy a világ második legnagyobb gazdasága teljesíti vagy meghaladja a várakozásokat.

Index összehasonlítás, India, Anglia, Japán, Németország, Hongkong

Itt csak egy kis válogatást adtam példákból erre az évre, 2023-ra. Ne vegye túl komolyan az összehasonlítást. Nem tudtam 5 indexnél többet egy grafikonba tenni. Továbbá, hogy az USA-n kívüli piacokat is beillesszem, kihagytam az SP500-at, a Nasdaq100-at, és nem tettem indexet Kínára. Amit még el kell mondani, hogy az USA-hoz hasonlóan az indexeket is eléggé húzza a kiválasztásuk, ez alatt azt értem, hogy az S&P500 mint tudjuk nem húzza mind az 500 részvényt, hanem max 7-10 top céget. 😊

Szóval zárásként azt akarom mondani és kérdezni, hogy ti az USA-n kívüli barátaitok hogy néznek ki? Befektetnek esetleg keletre vagy más tőzsdéken? És végül, de nem utolsósorban, mit gondolsz Indiáról? 😊 ...Én követem az ETF-eket, de még nem fektetek be, és csak az USA-ban maradok, plusz néhány címletet Európából.


No comments yet