S&P 500 ^GSPC 5,053.47 -0.34%
Tesla TSLA $159.87 +10.50%
Nvidia NVDA $806.15 -2.19%
Meta META $486.21 -1.99%
Amazon AMZN $176.46 -1.71%
Apple AAPL $168.72 +1.09%
Alphabet GOOG $159.60 -0.20%
Microsoft MSFT $407.38 -0.05%

Indija je prehitela Hongkong in postala sedmi največji borzni trg na svetu

Danes smo vsi usmerili pogled v ZDA in nocojšnji Powellov govor, v katerem bo Fed napovedal, kam bo šlo gospodarstvo v Ameriki. Toda v tem prispevku bom odskočil na Vzhod, saj je prav o njem letos začelo govoriti veliko ljudi, oziroma tudi o Indiji, ki ima vsekakor potencial. 😊

Indijski indeks

Vrednost indijskega borznega trga je prehitela Hongkong in postala sedma največja na svetu. Po podatkih Svetovne zveze borz je skupna tržna kapitalizacija indijske nacionalne borze konec novembra znašala 3,989 bilijona dolarjev, medtem ko je Hongkong dosegel 3,984 bilijona dolarjev. Indijski indeks se je letos povečal za 15 % in je na poti k osmi zaporedni rasti.

Hongkonški indeks

Hongkonški indeks se je znižal za manj kot 20 %. Indija, ki je najštevilčnejša država na svetu, se prihodnje leto odpravlja na splošne volitve, ki bi po mnenju analitikov lahko prinesle novo zmago vladajoči nacionalistični stranki Bharatiya Janata. Vlada pod vodstvom BJP si lahko zagotovi zmago, kar bi lahko v prvih treh do štirih mesecih leta sprožilo bikovsko serijo zaradi pričakovanj o kontinuiteti politike, menijo strategi. Dodali so, da so banke, zdravstvo in energetika sektorji, ki so v najboljšem položaju za prihodnje leto. Sektorji, kot so avtomobilski, maloprodajni, nepremičninski in telekomunikacijski, so prav tako relativno dobro pozicionirani za leto 2024, medtem ko so hitro gibljive potrošniške dobrine, komunalne storitve in kemikalije med tistimi, ki jih uvrščajo med neugodne.

Hongkonški indeks Hang Sengje pripravljen zabeležiti četrto leto upadanja in je najslabši med glavnimi azijsko-pacifiškimi delniškimi trgi. Bonitetna agencija Moody's je prejšnji teden znižala napovedi za Hongkong s stabilnih na negativne, pri čemer se je sklicevala na finančne, politične, institucionalne in gospodarske vezi mesta s celinsko Kitajsko. Do znižanja bonitetne ocene je prišlo kmalu po tem, ko je bonitetna agencija Moody's znižala obete za bonitetno oceno kitajske vlade s stabilnih na negativne.

Hongkonška vlada je sporočila, da se bo gospodarstvo leta 2023 povečalo za 3,2 %, s čimer je napoved rasti BDP znižala s 4 %, ki jih je napovedala avgusta, na 5 %. V letu 2024 jih čaka mehak pristanek, saj se bo letna realna rast BDP s 3,5 % v letu 2023 umirila na približno 2 %, so dejali ekonomisti banke DBS. Kitajska si je za leto 2023 zastavila cilj 5-odstotne rasti. Njen BDP je v tretjem četrtletju dosegel 4,9 %, kar je vzbudilo upanje, da bo drugo največje gospodarstvo na svetu izpolnilo ali preseglo pričakovanja.

Primerjava indeksov, Indija, Anglija, Japonska, Nemčija, Hongkong

Tukaj sem navedel le majhen izbor primerov za letošnje leto 2023. Primerjave ne jemljite preveč resno. Več kot pet indeksov nisem mogel vključiti v en graf. Poleg tega sem zaradi umestitve trgov, ki niso ameriški, izpustil indekse SP500, Nasdaq100 in nisem vstavil indeksa za Kitajsko. Prav tako je treba povedati, da so indeksi, tako kot v ZDA, v precejšnji meri povlečeni s svojim izborom, s čimer mislim, da S&P500, kot vemo, ne povleče vseh 500 delnic, ampak največ 7-10 najboljših podjetij. 😊

Zato bi za konec rad povedal in vprašal, kako gledajo vaši prijatelji zunaj ZDA? Ali morda vlagate na vzhodu ali na drugih delniških trgih? In nenazadnje, kaj menite o Indiji? 😊 ...spremljam ETF-je, vendar še ne vlagam in ostajam samo v ZDA ter nekaj naslovov iz Evrope.


No comments yet