S&P 500 ^GSPC 5,010.6 +0.87%
Nvidia NVDA $795.18 +4.35%
Tesla TSLA $142.05 -3.40%
Amazon AMZN $177.23 +1.49%
Alphabet GOOG $157.95 +1.43%
Apple AAPL $165.84 +0.51%
Microsoft MSFT $400.96 +0.46%
Meta META $481.73 +0.14%

Бизнес предизвикателствата в Конгреса на САЩ: разговори, отложени предложения и надежди за 2024 г.

Бавно приключваме годината и сега ще се появят подобни теми с обобщения на постигнатото, непостигнатото и т.н. Почти всички тук сме инвестирали в САЩ, така че нека да разгледаме как изглеждат нещата там.

Дисфункцията на Конгреса доведе до необичайно малък брой подписани законопроекти през 2023 г. (22 законопроекта). Сравнението с предходните две години, когато бяха приети 365 нови закона, е доста смешно. Редица ключови въпроси останаха без отговор поради политическата безизходица и проблемите със законодателния процес.

Не беше извършена реформа на процесите за издаване на разрешителни в енергийния сектор. Продължителните процедури за одобрение на нови проекти, като например слънчеви електроцентрали и тръбопроводи, продължават да бъдат пречка за производителите на изкопаеми горива и чиста енергия.

При по-нататъшното финализиране на споразумението за тавана на дълга, сензорите. Джо Манчин (D-WV) и Джон Барасо (R-WY) през май обещаха да представят по-голямо двупартийно усилие това лято. Но законопроект все още не е изготвен, а вместо това Манчин обяви плановете си да напусне Сената през 2025 г.

Друг въпрос, който все още е актуален, са усилията за разрешаване на банкирането на канабис в САЩ. Марихуаната може и да е законна в много щати, но предприятията, занимаващи се с този сектор, често нямат достъп до финансови услуги поради федералните закони, които забраняват марихуаната. Потенциално решение, наречено SAFER Banking Act, е прието от сенатска комисия, но все още не е обсъдено изцяло.

Друга спряна инициатива беше свързана с мениджърите на фармацевтични ползи (PBM), които управляват лекарствата, отпускани по рецепта в рамките на здравноосигурителните планове. За тези, които искат да научат повече, ето връзка към списъка на съдържанието.😊https://www.congress.gov/bill/118th-congress/senate-bill/127

Друго предизвикателство беше пропуснатата възможност да се решат отдавна обсъжданите въпроси, свързани с неприкосновеността на личния живот на американците. Въпреки очакванията, че може да се стигне до пробив, законодателите все още не са приложили лежащия на заден план Американски закон за поверителност и защита на данните (ADPPA) от 2022 г.

Друг въпрос, който остава в дневния ред за 2024 г., са два текущи опита за регулиране на криптовалутите - един закон, насочен към структурата на криптовалутите, и друг, насочен към стабилните монети. Председателят на Комисията по финансови услуги на Камарата на представителите Патрик Макхенри посочи, че би искал да постигне нещо по отношение на криптовалутите като своеобразно наследство, преди да напусне през 2025 г.

Така че ето едно кратко четиво, което обобщава това, което не беше направено, а е доста актуален въпрос. Разбира се, сигурно може да се намери и повече. За мен, обобщавайки го от гледна точка на инвеститорите и сектора. Като оставим настрана дълга на САЩ, той все още се тласка напред и докъде може да стигне? ...Не мисля, че някой знае. 🤷‍♂️

Лично аз съм най-любопитен към енергийния сектор от този списък. Дали правителството ще се съгласи със слънчевата енергия и дали компаниите от този тип ще се издигнат отново. 😊 Що се отнася до потенциалните възможности за работа с марихуана, там възможността за финансиране от банковите къщи би могла да изстреля цената на акциите много нагоре. (Все още нямам компании от този тип в полезрението си, но съм сигурен, че ще се намерят такива) И тъй като в портфейла си имам представител на верига аптеки (CVS), ми е интересно какво би могло да направи с цената на веригите аптеки завършването на Закона за прозрачност на управлението на ползите от лекарствата 😊.

А вие как гледате на тези въпроси, може ли това да повлияе по някакъв начин на интереса ви към определени компании или да се страхувате за тяхното бъдеще?


No comments yet