S&P 500 ^GSPC
4,971.27
-0.80%
Nvidia NVDA
$782.74
-7.56%
Meta META
$482.30
-3.89%
Amazon AMZN
$174.65
-2.55%
Tesla TSLA
$147.77
-1.44%
Alphabet GOOG
$155.59
-1.19%
Apple AAPL
$165.08
-1.17%
Microsoft MSFT
$400.05
-1.04%

Poslovni izzivi v ameriškem kongresu: pogovori, odloženi predlogi in upanje za leto 2024

Leto se počasi zaključuje in podobne teme se bodo zdaj pojavljale s povzetki o tem, kaj je bilo doseženo, kaj ne in tako naprej. Skoraj vsi tukaj smo vlagali v ZDA, zato si poglejmo, kako je videti tam.

Zaradi nedelovanja kongresa je bilo leta 2023 podpisanih nenavadno malo zakonov (22 zakonov). Primerjava s prejšnjima dvema letoma, ko je bilo sprejetih 365 novih zakonov, je precej smešna. Številna ključna vprašanja so zaradi političnega zastoja in težav z zakonodajnim postopkom ostala neodgovorjena.

V energetskem sektorju ni bila izvedena nobena reforma postopkov izdaje dovoljenj. Dolgotrajni postopki odobritve novih projektov, kot so sončne elektrarne in plinovodi, še vedno ovirajo proizvajalce fosilnih goriv in čiste energije.

V nadaljevanju zaključevanja dogovora o zgornji meji dolga sta senatorja dr. Joe Manchin (D-WV) in John Barrasso (R-WY) maja obljubila, da bosta poleti predstavila obsežnejša dvostrankarska prizadevanja. Vendar predlog zakona še ni bil pripravljen, Manchin pa je namesto tega napovedal, da namerava leta 2025 zapustiti senat.

Drugo vprašanje, ki še vedno ostaja odprto, so prizadevanja za odobritev bančništva s konopljo v ZDA. Marihuana je sicer v številnih državah zakonita, vendar podjetja, ki se ukvarjajo s tem sektorjem, pogosto nimajo dostopa do finančnih storitev zaradi zveznih zakonov, ki prepovedujejo marihuano. Morebitna rešitev, imenovana SAFER Banking Act, je bila sprejeta v senatnem odboru, vendar še ni bila v celoti obravnavana.

Druga pobuda, ki je zastala, so bila prizadevanja v zvezi z upravljavci lekarniških storitev (PBM), ki upravljajo ugodnosti za zdravila na recept v okviru načrtov zdravstvenega zavarovanja. Za vse, ki jih zanima več, je na voljo povezava na seznam vsebine.😊https://www.congress.gov/bill/118th-congress/senate-bill/127

Drug izziv je bila zamujena priložnost za obravnavo dolgo obravnavanih vprašanj v zvezi z zasebnostjo Američanov. Kljub pričakovanjem, da bi lahko prišlo do preboja, zakonodajalci še vedno niso izvedli ameriškega zakona o zasebnosti in varstvu podatkov (ADPPA) iz leta 2022, ki je ležal na cedilu.

Drugo vprašanje, ki ostaja na dnevnem redu za leto 2024, sta dve tekoči prizadevanji za ureditev kriptovalut - en zakon je osredotočen na strukturo kriptovalut, drugi pa na stablecoine. Predsednik odbora za finančne storitve predstavniškega doma Patrick McHenry je nakazal, da bi rad pred odhodom leta 2025 kot nekakšno zapuščino dosegel nekaj na področju kriptovalut.

Zato vam v nadaljevanju na kratko povzemamo, kaj ni bilo storjeno in je precej pereče vprašanje. Seveda bi se verjetno dalo najti še več. Če povzamem z vidika vlagatelja in sektorja. Če pustimo ob strani dolg ZDA, ta še vedno napreduje in kako daleč lahko gre? ...Mislim, da nihče ne ve. 🤷‍♂️

Osebno me s tega seznama najbolj zanima energetski sektor. Ali se bo vlada strinjala s sončno energijo in ali bodo tovrstna podjetja spet v vzponu. 😊 Kar zadeva potencialne priložnosti, ki se ukvarjajo z marihuano, tam bi možnost financiranja s strani bančnih hiš lahko močno izstrelila ceno delnic. (Zaenkrat še nimam na muhi nobenega tovrstnega podjetja, vendar sem prepričan, da bi se kakšno našlo.) In ker imam v svojem portfelju zastopnika lekarniške verige (CVS), me zanima, kaj bi dokončanje zakona o preglednosti za upravljavce koristi lekarn lahko naredilo s ceno lekarniških verig. 😊

Kaj pa vi, kako gledate na ta vprašanja, bi to lahko kakor koli vplivalo na vaše zanimanje za določena podjetja ali strah za njihovo prihodnost?


No comments yet