S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Ключът към успеха през 2024 г. ще бъде отбранителността и тези 5 акции, смята опитен портфолио мениджър

Vladimir Mihaylov
21. 12. 2023
1 min read

Каква борсова стратегия да изберем за 2024 г.? Джей Уелс, опитен портфолио мениджър на фонда Manning & Napier, вярва, че трябва да бъдем предпазливи и по-скоро дефанзивни. И добавя своите 5 избора на акции, които могат да помогнат на инвеститорите да се представят добре през 2024 г.

"През 2024 г. това е игра на запазване на капитала и защита", каза Уелс в неотдавнашно интервю за CNBC. "Това е особено оправдано, особено като се има предвид натрупването на прекалено позитивни настроения през последните няколко месеца".

Джей Уелс очевидно е прав по този въпрос; през последните няколко месеца акциите се покачват, сякаш инвеститорите са спрели да възприемат рисковете, които все още се крият на пазарите. Индустриалният индекс Дау Джоунс достигна рекорден връх тази седмица, преминавайки за първи път границата от 37 000 пункта. Индексът S&P 500 също е на по-малко от 2% от АТН.

Но Уелс смята, че пазарът в момента е стегнат, като добавя, че инвеститорите не са взели предвид възможността за рецесия, тъй като очакванията за меко приземяване от страна на Фед се увеличават. Но Уелс не смята тази възможност за сигурна, както правят много други.

Уелс е мениджър на фонда Manning & Napier Equity Series Class S (EXEYX), който е оценен с три звезди от Morningstar, има активи за 64 млн. долара и е постигнал годишна възвръщаемост от над 8% през последните три години, което го нарежда на 26-о място сред фондовете в категорията на американските акции.

5 акции за 2024 г.

Уелс заяви, че търси компании с атрактивни фундаментални показатели и някакъв вид "изместена" оценка. Една от акциите, които отговарят на изискванията, е химическата компания FMC $FMC-0.4%.

Според Уелс FMC има силен капацитет за научноизследователска и развойна дейност и силно диференцирано портфолио с "феноменален набор от нови продукти", който включва бързо развиващата се област на биологичните и естествените решения за културите.

Акциите на FMC са се сринали с 52% тази година, което ги поставя на пътя към най-лошата година в историята.

За FMC: FMC Corporation е американска химическа компания, фокусирана върху изследователската и развойната дейност в областта на селскостопанските науки, растителната защита и екологичните технологии. Основана през 1883 г., компанията първоначално се специализира в производството на пестициди и хербициди и постепенно разширява дейността си, за да включи по-широка гама агрохимически продукти. Това, което прави FMC интересна, е силният й фокус върху иновациите и устойчивостта в селското стопанство. Компанията инвестира в разработването на нови технологии и продукти, които помагат на земеделските стопани да подобрят добивите и ефективността, като същевременно набляга на екологичната устойчивост и безопасност.

FMC
$58.40 -$0.25 -0.43%

Друго име, което Уелс харесва, е Progressive $PGR-0.9%, застрахователна компания

"Това е компания с конкурентни предимства и нарастващ пазарен дял, така че има предимства по отношение на разходите поради мащаба си и добре установените канали за дистрибуция", казва Уелс. Това я прави добра покупка както в дългосрочен, така и в краткосрочен план, като Уелс очаква маржовете да се подобрят след пандемията.

Акциите на Progressive поскъпват с близо 18% през 2023 г. От дъното през юли досега ръстът е 36%.

За Progressive: Progressive Corporation е американска застрахователна компания, която е специализирана предимно в автомобилното застраховане. Основана е през 1937 г. и оттогава се е превърнала в един от най-големите доставчици на автомобилни застраховки в САЩ. Това, което прави Progressive интересна, е нейният иновативен подход към бизнес модела и маркетинга. Тя е една от първите в бранша, която предлага отстъпки, зависещи от поведението на водача, като например отстъпки за безопасно шофиране, а също така прилага моделите за ценообразуване на Progressive, основани на рисковия профил на клиента.

PGR
$212.20 -$1.82 -0.85%

Две други имена, които Уелс харесва, са Intercontinental Exchange $ICE+0.2% и Masco $MAS-4.5%.

Той казва, че неотдавнашните придобивания на Ellie Mae и Black Knight от Intercontinental Exchange са увеличили експозицията ѝ към ипотечни кредити. И Уелс очаква да се увеличи броят на ипотечните кредити, след като лихвите по тях започнат да падат.

В същото време Masco ще се възползва от по-големия оборот на жилища в резултат на спадащите ипотечни лихви, казва мениджърът на фонда.

Акциите на Intercontinental Exchange са се повишили с 19% от началото на годината. Акциите на Masco са нараснали с 47% през тази година. През октомври акциите за кратко паднаха до близо до годишното си дъно, но оттогава почти се възстановиха до исторически връх.

За Интерконтиненталната борса: Основана през 2000 г., Интерконтиненталната борса е голяма американска компания, която управлява световни борси и клирингови къщи, включително известната Нюйоркска фондова борса (NYSE). ICE се отличава с иновативен подход към финансовите пазари, като се фокусира върху усъвършенствани технологии и анализ на данни за ефективна и прозрачна търговия с различни финансови продукти като акции, деривати и стоки.

ICE
$132.57 $0.24 +0.18%

За Masco: Masco Corporation е американска компания, специализирана в производството и продажбата на продукти за строителството и дома. Основана през 1929 г., Masco е най-известна с портфолиото си от марки, насочени към бани и кухни, включително смесители, душ арматура, шкафове и други свързани продукти. Това, което прави Masco интересна, е нейната способност да въвежда иновации и да се адаптира към променящите се тенденции в жилищното строителство и дизайна. Компанията е силно фокусирана върху качеството и дизайна, както в традиционен, така и в съвременен стил.

MAS
$69.74 -$3.27 -4.48%

Последният избор на акции на Уелс е компанията за софтуерни инженерни услуги Epam Systems $EPAM-1.1%, която вече има доказан опит в органичния растеж от около 20%. Уелс вярва, че EPAM може да запази този темп на растеж през следващите години, тъй като компанията печели пазарен дял в изключително уязвими области.

Акциите на Epam изпитват затруднения през тази година, като са загубили 11,4 %.

За EPAM Systems: Основана през 1993 г., EPAM Systems е глобален доставчик на софтуерни инженерни и консултантски услуги в областта на информационните технологии, който от първоначален фокус върху източноевропейските пазари се превърна в глобален играч. EPAM е специализирана в цялостно разработване на софтуер, цифрова трансформация и услуги за оптимизиране на бизнес процесите в различни индустрии. EPAM се характеризира с интегриране на техническа експертиза с иновативен подход към решаването на бизнес предизвикателства, което им позволява да създават индивидуални решения за специфичните нужди на клиентите.

EPAM
$245.00 -$2.80 -1.13%

▪️◾◼️◾▪️

В Булиос ще намерите много вдъхновение, но окончателният избор на акции и изграждането на портфейл, разбира се, зависи от вас, затова винаги извършвайте задълбочен самоанализ. Практическите инструменти в рамките на членството в Bulios Black са винаги на ваше разположение.

Данни Bulios, AI, Yahoo Finance, CNBC, Bloomberg


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.