S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Nike znižuje napovedi. Delnice danes pred odprtjem trga občutno padejo.

Nike $NKE+0.7% mi ni treba predstavljati, morda imamo vsi doma kaj od njih. Danes niso preveč razveselili svojih delničarjev in pred odprtjem trga odpisujejo kar 12 % vrednosti.

S to napovedjo padajo tudi druga podjetja s področja športnih oblačil, potem ko je šibka potrošniška poraba prisilila proizvajalca čevljev Air Jordan 1, da je znižal letno napoved prodaje in nakazal spremembo strategije, v kateri je dobiček večji od prodaje. Delnice konkurenčnih podjetij Adidas in Puma so se znižale vsaka za približno 5 %, delnice podjetja Lululemon za 2 %, delnice podjetja Under Armour pa za približno 6 %.

Podjetje je v četrtek predstavilo tudi 2 milijardi dolarjev vreden načrt za zmanjšanje stroškov in sporočilo, da pri načrtovanju do konca leta uvaja "bolj previden pristop", pri čemer je za znižanje napovedi krivo šibko spletno poslovanje in večje število promocijskih akcij.

Nekateri analitiki so dejali, da bi lahko Nike $NKE+0.7% zaostajal tudi na področju inovacij in izgubil delež zaradi drugih blagovnih znamk, kot sta Lululemon in Hoka podjetja Deckers Outdoor.

NKE

Nike

NKE
$94.64 $0.62 +0.66%

"Nike potrebuje večje in boljše naložbe v trženje, medtem ko se Hoka, On in Lululemon še naprej širijo s povečanim pridobivanjem in ohranjanjem strank," so dejali analitiki TD Cowen, potem ko so znižali oceno delnice s "outperform" na "market perform".

Nike je razkril tudi načrte za poenostavitev ponudbe izdelkov, povečanje avtomatizacije in uvedbo bolj svežih stilov, da bi pritegnil potrošnike.

"Čeprav menimo, da je ta (načrt varčevanja) pozitiven premik, bo trajalo nekaj časa, da bomo videli širjenje novih izdelkov in inovacij, medtem pa bo mehki makro še naprej pritiskal na rezultate," je dejala Abbie Zvejnieks iz podjetja Piper Sandler. Posrednik je znižal ciljno ceno s 112 na 107 dolarjev.

To podjetje imam v svojem portfelju že odkar vlagam, vendar doslej vedno le za kratek čas, približno nekaj tednov, zato sem ga vzel kot nekakšno "daljšo" trgovino. Postopoma želim oblikovati dividendni portfelj, zato to podjetje vanj ne sodi tako zelo, vendar pa se mi lahko splača izbirati te situacije, padce in iti v rast. Osebno zaupam tej blagovni znamki, čeprav jih je na trgu veliko. 😊 Kaj pa vi?


No comments yet