S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Ahoj Lenko je to fascinující ženská za volantem v kamionu nebo pilotka ale investorka a pilná jak včelička koukám na to samostudium👍.jestli se mohu zeptat na strategii prodej a nákup nebo koupit a vysedět ...?

Díky za kompliment🙂. No nakonec mám ETF to držím stále. No a firmy nakoupím a když to vyleze k pekné ceně, tak prodám. Jsou i firmy, které asi i budu držet stále. No podle situace.

To je trochu jako traider 🤔a když prodáš a jde to pořád nahoru to by mne asi piclo ale asi zkusím i tuto techniku díky a hezký večer 👍

@byskom často ta firma pak klesne a já ji pak zase koupím. Vychází mi to třeba u supermicro, footlocker, Starbucks, Heineken. Něco jiného by bylo když bych koupila před lety nějaké topky. Ty bych držela to je jasné. 👍

@lenkakhasova Ahoj Zajímavé a lákavé si trochu pozměnim strategii ono jsem chtěl držet tři roky abych nemusel řešit daně ale tuším že do 100 000 taky nic vypisovat nemusím . Leni díky moc hezký víkend😇

@byskom jj do 100 nemusíš 😉 také pěkný víkend

Ahoj Leni, souhlas s @lukasandel jše rádi za další ženu na fóru. Klobouk dolů před tvou odvahou. Se dvěma dětmi to chtělo trochu koule všechno zrušit a úplně to celé restarovat. Sam mám jedno a podobný krok jsem udělal před krátkou dobou. K tvojí otázce, já kombinuju oba přístupy. Mám ETF portfolio, kde jedu DCA a pak skupinu akcií, kde jedu buy and hold. Pak mám skupinu volatilních a růstových akcií, které mi přijdou skvělé teď nebo na pár dalších let, ale už si nejsem jistý jak to s nimi bude za deset let. Tam posílám nějaké peníze v poklesech a zisky překlápím do první skupiny a takhle to dělám pořád dokola. Mimochodem, máš jako žena nějaký názor na akcie typu elf, Macy’s, Estée Lauder nebo Ulta Beauty? Osobně mám zainvestováno v ELF (za poslední rok to hodilo krásných 140%). Tak jestli máš třeba nějaký vhled svýma očima. Co si mysli kamarádky, povídají lidi a tak. :)

No je pravda, že žen je tady fakt málo :-D samej chlap tady je. :-D. Děkuji za názory, veškeré informace jsou užitečné. Ten přístup se mi líbí.

Děkuji za poklonu Jakube, jsem jiná než mé okolí, takže si o tom s nikým nemůžu ani povídat. Všichni kolem kdo to ví, že investuji, tiše pozorují a čekají, jak dopadnu :-D, ale to jim ujede vlak J. No ale tak každý na to nemá nervy a čas. Já ani nekoukám na televizi a veškerý volný čas trávím u knížek a na netu u investic. Jsem taková, že když se pro něco nadchnu, tak jdu do toho po hlavě, takže se nebojím změn a vím, že jsem podnikavá.

e.l.f. Beauty, Inc.- Vypadá zajímavě a krásně roste, produkty vypadají i hezky a jedou tu dnešní dobu… přírodní, veganské atd… Cenově produkty, tak nějak normálně. ROA, ROE i ROI má hezké. Takže za mě fajn společnost, hned si ji ukládám, ta se mi moc líbí a budu pozorovat.

Ulta Beauty, Inc.- Má ještě daleko lepší hodnoty, na které koukám. Ta se mi také moc líbí.

Estée Lauder- Tyto produkty jsou strašně drahý a společnost nemá takové pěkné hodnoty, třeba jako Ultra Beauty. Nevím proč, ale moc se mi nelíbí :-D

Macy’s jsem měla od května a většinu jsem teď prodávala, až klesne, zase ráda koupím. Asi extra teď už neporoste.

Hlavně mě berte s rezervou, píši, co cítím, ale ani neumím propočítat společnost. Porovnávám podle hodnot, kterých se snažím sama držet. Teprve se vše učím.

Jo, to jsem přesně chtěl. ELF je taková moje cash cow. :) Ulta beauty bych rád, ale na trochu lepší ceně. Teď je to drahé, i když společnost je kvalitní. Macy’s jsem bohužel zaspal. :) No a Estée lauder se mi jako společnost nelíbí a tak jsi mi tak nějak potvrdila názor. Jak jsi dopadla s tou Ultou? :)

Teda Jakube ta společnost Ulta beauty mi nedá spát, podívej na ROA, ROE, ROI a EPS. To je moc pěkný.

Já vím. Je to moc hezký. :)

@jakubhuta ahoj Jakube. Klesla Ulta😃 koupil jsi? Nedalo mi to a koupila jsem malou pozici dnes😁

@lenkakhasova Ahoj Leni! :) Nekupoval jsem. Jedu teď ELF. To je jedna z mých oblíbených akcií. :)Dělá to ULTA radost? Mimochodem, nemáš Twitter (Xko)? Je tam spousta skvělých kanálů a dalo by se dobře pokecat. :)

@jakubhuta no Ulta jde zatím do strany ale radost bude dělat 😁 nemám  Twitter ani Instagram. Stačil mi do teď jen mess. Na další aplikaci jsem se ještě nedostala😁

@lenkakhasova velice doporučuji založit Xko a sosat. :) Jsou tam opravdu skvělí odborníci. A co @lukasandel? Je na X?

@jakubhuta ahoj, jsem tu nebyl týden teď, omlouvám se za neaktivitu, nebyl jsem úplně ve své kůži. No Xko mám, neboli Twitter. Ač teda hodně neaktivní, je těch sítích tolik že to moc nestíhám. 🙈

@lukasandel doporučuji! Jsou tam skvělé finanční kanály. Kdyžtak: Digi_guy

Já všechny pozice držím a budu držet dlouhodobě, ovšem mohou přijít nějaké výjimky a některé akcie třeba prodám dříve, nebo začnu na některých ne tak stabilních akciích vybírat zisky.

No a když vidíte, že ta firma už moc neporoste, nemáte potřebu to prodat a vložit to někam, kde to asi poroste?

Pár takových akcií v portfoliu mám, ovšem pokud mám společnost zanalyzovanou, vím co dělá a vidím tam pořád pro růst, tak držím dál :)

Ahoj Leni, za prvé, skvělé že další žena co se zajímá o investice. 😊 Jinak za mě, já to mám tak 70% long term a 30% trade. Určitě se buduji portfolio na život jak se říká a chci si pomalu vytvářet aby bylo silné dividendové. Na druhou stranu, chci i poznávat trade a učit se jej, jen je to zatím časově náročné. Takže když je den, tak si třeba zkusím udělat nějaký obchod, scalp třeba i swing na pár dní. Ono je to asi dle preferencí co kdo chce. Určitě ale první si myslím, že by měl mít člověk zainvestováno dlouhodobě a třeba s nějakým menším zbytkem si hrát. 😊

No je fakt, že žen je tady velmi málo. Já už pár let si odkládala peníze do Consequ a Rentiéra a penzijka. S dvěma dětma to moc dobře nešlo ale zvládla jsem 250tisíc. Akcií jsem se bála a pak jsem si jen tak jednou z nudy udělala registraci na T212 a od té doby jedu i akcie. Fondy i penzijko jsem zrušila a vše vložila do akcií. Přišla jsem o celkem dost peněz za poplatky a přišla o tu jejich úžasnou státní podporu :-D, ještě mi to pěkně zdanili :-D no i tak se mi to vrací postupně a jsem ráda, že si rozhoduji sama. Firmám co vydělávají na lidech a státu již nevěřím. Nakonec jsem si založila i účet u Degira a mám tam dvě ETF. Něco málo dávám i do zlata.

Naprosto souhlasím s Lukášem. Polatky a daně bolí člověk se nerad dívá jak mu mizí peníze, ovšem věřím že pokud budete investovat správně, tak se vám ty peníze určitě vrátí a na konci investování budete mít mnohonásobně více peněz než jste ztratila na poplatcích, daních a nebo kolik byste měla na konci na tom penzijku.

Pecka, super Leni. Doufám, že se nezlobíte že tykám. Snažíme se zde tvořit přijemné prostředí, partu a se i lépe baví s tykáním. 😊 S dvěma dětmi to jsou krásné peníze co jsi dala bokem. Bohužel ano, znám lidi co pak taky pochopili, že stát rozhodně nemyslím na lidi, hodně zdaní, vezme na poplatcích a i ty soukromě firmy, máte vstupní, roční, výstupní poplatek a to zhodnocení ...ale nechci to pomlouvat, někdo prostě není na to, aby si sám kupoval akcie nebo ETF i přesto, že dneska je to už velice snadné. Takže je velmi dobře že jsi udělal ten krok a spravuješ si to sama. 👍 Stačí ETF klidně, když je čas a člověk si udělá analýzu, tak klidně koupit si jednotlivě něco, to už pak je na každém. 😊

Mým cílem je držet dlouhodobě, nicméně se může stát, že objevím nějakou lepší příležitost, takže  je-li to vhodné či nutné, tak holt prodám. Případně také prodávám nevýkonné firmy, nebo takové které jsem špatně odhadnul. Holt chybama se člověk učí a není to levné :-D

Prodáte firmu i když jste u ní v mínusu? Nečekáte aspoň na plus?

Teď už prodávám i v mínusu. Ono je to si jedno jestli mi tu ztrátu dokáže zpět vydělat tato firma nebo jiná. Navíc pokud ta původní firma má problémy, je dost možné, že se do plusu už nemusí dostat nikdy.

Já jsem od dubna 2020, kdy jsem si založil konto na eToro neprodal žádné akcie 😁 jen kus BTC co jsem vlastnil. Už mám 61 otevřených pozic. A doufám, že za 10-15 let, až budu potřebovat peníze na důchod. bude co prodávat.

Prý největší investoři nejvíc litovali že prodali a pak ty akcie šly nahoru 😁

Nemáte málo těch pozic? :-D :-D To je celkem mazec

Bohužel na důchod jich mám pořád málo 😁 Když jsou volné peníze a nějaký pěkný dip, otevřu další.

Jakože 61 pozic u kolika akcií? Předpokládám že to asi nemáte 61 akcií v portfoliu nebo jo ? 😃

4 (tesla - 55, amd - 1, coin - 1, csrp -1) + 2 ETF (arkg - 2 a arkx - 1) 😎

Já spíš dlouhodobe držím. Jen párkrát jsem držela střednědobe, par měsíců a pak prodala.

To záleží... Já praktikuji dlouhodobě horizont 20r+ ETF a střednědobé stockpicking začínajících, předziskových, disruption technology 🚀/⚰️ horizont 3r+ (každá musí mít čas aby se s definitivní platností ukázalo co z nich bude) Kratší obchody jen z donucení😂

Na to asi není uspokojivá odpověď "A nebo B". Já se za ty roky kloním k tomu, že každá situace/příležitost chce ve výsledku trochu jiný přístup. Rozhodně není nic špatně na buy&hold přístupu za předpokladu, že člověk kupuje kvalitní, finančně zdravé společnosti, které jako byznys rostou, za rozumné nebo i výborné valuace, nebo úplně neřeší a cpe to jenom do různých ETF. Stejně tak se ale v některých situacích hodí občas i nakoupit-prodat v kratším horizontu (měsíce, rok apod.). I když fakt nejsem fanoušek toho točit 80% portfolia co kvartál, tak jak to dělá např. Michael Burry :)

Když to ilustruju na příkladu ze svého portfolia:
$GOOGL-0.8% - pro mě ukázkový buy&hold, kde se mi podařil vstup na konci 2022 za zpětně viděno super valuaci
$NIO-4.9% - když se vyšplhá na 14-15$ tak nemám problém s klidným srdcem prodat 

V investování prostě není jen jedna "správná" cesta.

Hezky napsáno, díky i za příklady :-) toto dává smysl

Moc hezky napsáno, souhlasím s tebou.

Ja som čistý nákupca už 3 roky. Iba minimálne predaje pri úprave portfólia.

To bych nezvládla nic neprodat :-D

Ja mám problém nekúpiť, ak mám voľný cash a potom mi utekajú niektoré prepady 🤦🏼‍♀️