S&P 500 ^GSPC 5,215.04 +0.02%
Tesla TSLA $168.33 -2.12%
Alphabet GOOG $169.38 -1.28%
Amazon AMZN $187.27 -1.18%
Apple AAPL $182.32 -1.09%
Nvidia NVDA $894.96 +0.84%
Meta META $473.63 -0.38%
Microsoft MSFT $413.70 +0.33%

Ahoj

Rad bych investoval do ceskych akcii, ale chtel bych znat vas nazor.

Moneta $MONET.PR-0.7%  se mi zda pomerne nadhodnocena. Tam vidim cenu kolem 80CZK/akcie. CEZ $CEZ.PR-1.2%  - tady opravdu netusim, protoze zde muze politik neco kvaknout a akcie poleti dolu jak namydleny blesk, nebo i opacne.

Pak jsou tam dve banky. CS a Komercka $KOMB.PR-0.2%

Sporka se mi zda jiz na maximu ale Komercka se mi zda pomerne OK.

Jeste je tam Colt. O teto spolecnosti take uvazuji.

Chci investovat dlouhodobe a do akcii s dividendou. Horizont minimalne 10 let s pravidelnymi kvartalnimi nakupy. Predem diky za vase nazory

Milos


Já bych se zestátnění ČEZu v tomto volebním období už spíš nebál, nejspíš to vyšumělo a čas, za který by to potenciálně provedli, se krátí. Co mi ale dělá vrásky je teoretický návrat Babiše ke kormidlu a to, co s ČEZem zamýšlí on (prezentace je samozřejmě taková, že prodej ČEZu je naprosto jasný - jestli je to jen prázdný populismus?). Taky ČEZ držím pouze kvůli dividendě, a upřímně nechci (jsem spíše začínající investor) riskovat nějaký strmý pád.

U bank v horizontu 10 let by jsem asi moc nekoukal na cenu a jel dca. Ideálně by jsem šel po množství klientů a dividendě. Ale jestli české banky kopíruj portfolio Renáty kellnerový 😁. Ale to je jen můj názor. Osobně jdu po čezu protože jsem v tomhle trochu hazardér

Souhlasím s vámi, aktuálně je nejlepší ceně pro nákup KOMB a ČEZu za nižší cenu bych se také nebál.

Souhlasím s vámi, aktuálně je nejlepší ceně pro nákup KOMB a ČEZu za nižší cenu bych se také nebál.

Já dost vážně uvažoval nad Coltem, ale poslední akvizice mě od toho mírně odradila. Nyní jen sleduji ČEZ a čekám, zdali spadne na 900Kč. KB bych bral za 650.

Za momentální ceny bych se nebál komerčky.

Z Českých asi nejlepší Kofola. Co se týče ČEZu, tak ten držím kvůli dividendám, neb většinu vlastní stát a nejjednodušší jak přijít k penězům je vyplatit vysoké dividendy.

Já bych z BCPP reálně investoval asi jen do Komerčky. Protože kromě ČEZu a bank nejsou na ostatních titulech smysluplné obchodované objemy a pak se toho v případě problému blbě zbavuje protože není likvidita. Do $CZG.PR bych nešel z jednoho důvodu - ano ten byznys má pěkné výsledky (umocněné nárůstem vojenských konfliktů ve světě), ano je dobře řízený, dělají smysluplné akvizice, kvalita brandu atd. Ale čím dál větší tlak na ESG, kdy banky odmítají financovat zbrojaře, fondy a ETFs mají taky pravidla jak moc "non-ESG" firem můžou v portfoliu mít, mi značí, že ten upside (minimálně z hlediska růstu ceny) je celkem omezený.

No myslím, že se pomalu od ESG začne upouštět, jak se postupně přichází na to, co to je za nedokonalou blbinu ...

ESG třeba ETFka od Vanguardu nijak extra neřeší - možná proto pomalu dohání Blackrock, který je jeho hlavním propagátorem, i když už to taky není to, co bývalo.

Financování z bank Colt úplně potřebovat nemusí, o jeho dluhopisy je obrovský zájem (viz. nedávný úpis) a má přístup i k financování mimo zeleně magořící EU.

U Erste či VIGu je nutné myslet na rakouskou sazbu dividend. Pokud si započtu tohle, pak je z bank na nákup vhodná právě ta Moneta.

Obecně ale jedinou nějakou velkou value akcii na dlouhodobý potenciál růstu vidím aktuálně Colt.

Mně přijde nejkvalitnější a za nejhezčí cenu ta $KOMB.PR-0.2% . Dividendy vyplácejí taky hezké a na dalších 10 let si cenu určitě udrží. Osobně uvažuji o nákupu.

Komerčce bych se vyhnul už jenom kvůli finančí situaci mateřské skupiny. Navíc pokud projde LEX ČEZ, tak to odskáče dost reálně i ta Komerčka.

Societe Generale nezažívá zrovna hezké chvilky, ale Komerčka na českém trhu určitě zůstane, takže bych se toho nebál. Mohu se zeptat co je LEX ČEZ?