S&P 500 ^GSPC
5,051.41
-0.21%
Tesla TSLA
$157.11
-2.71%
Apple AAPL
$169.38
-1.92%
Nvidia NVDA
$874.15
+1.64%
Microsoft MSFT
$414.58
+0.23%
Alphabet GOOG
$156.00
-0.21%
Amazon AMZN
$183.32
-0.16%
Meta META
$499.76
-0.09%

Warren Buffett își închide pozițiile la Johnson & Johnson și Procter & Gamble: Ce înseamnă acest lucru pentru…

Florin Negrescu
29. 12. 2023
3 min read

Warren Buffett, legendarul investitor și președinte al Berkshire Hathaway, a surprins recent investitorii prin închiderea pozițiilor pe care le deținea la două mari companii - Johnson & Johnson și Procter & Gamble. Ce ar putea însemna acest lucru pentru investitorii obișnuiți și care este motivul din spatele acestor decizii?

Johnson & Johnson: Ieșirea din conglomeratul din domeniul sănătății

În timpul celui de-al treilea trimestru, Berkshire Hathaway a vândut toate acțiunile Johnson & Johnson pe care le deținea. Această decizie este o surpriză, mai ales că Johnson & Johnson are o istorie legendară de creștere a dividendelor de peste 60 de ani. Cu toate acestea, unul dintre motive ar putea sta în recenta divizare a Kenvue.

Berkshire Hathaway, bineînțeles, evită să investească în industrii pe care nu le înțelege, iar tehnologia din domeniul sănătății poate fi dificilă pentru $BRK-B-0.8%. Odată cu plecarea Kenvue, Johnson & Johnson se concentrează mai mult pe segmentele farmaceutice și de tehnologie medicală. Pentru investitori, acest lucru înseamnă că societatea poate deveni mai sensibilă la fluctuațiile din aceste sectoare.

În pofida acestei schimbări de portofoliu, Johnson & Johnson păstrează în continuare poziții puternice în industria sănătății.

Procter & Gamble: Sfârșitul unei colaborări de lungă durată

O altă surpriză a venit odată cu vânzarea a 315.400 de acțiuni ale Procter & Gamble. Această companie are un istoric al dividendelor chiar mai lung decât Johnson & Johnson, datând din 1890. Așadar, de ce a pus capăt Berkshire Hathaway participării sale la această companie legendară?

Proctor & Gamble are profituri constante datorită unor mărci consacrate precum Crest, Tide și Pampers. Fluxul său de numerar liber a ajuns la 14,6 miliarde de dolari anul trecut, deși creșterea dividendelor ar putea fi afectată de creșterea costurilor cu dobânzile.

Ce înseamnă acest lucru pentru investitori?

Pentru investitorii obișnuiți, întrebarea este dacă trebuie să urmeze exemplul lui Buffett și să își reevalueze portofoliul. Decizia de a ieși din Johnson & Johnson și Procter & Gamble poate fi motivată de o varietate de factori, inclusiv de schimbările din industrie și de abordarea investițională a Berkshire Hathaway.

Cu toate acestea, este important să recunoaștem că fiecare investitor are propriile obiective și strategie.

Concluzie:

Warren Buffett este cunoscut pentru abordarea sa investițională pe termen lung și, prin urmare, deciziile sale pot fi privite ca un indicator al schimbărilor potențiale de pe piață. Investitorii ar trebui să urmărească îndeaproape evoluția acestor companii și să se gândească dacă propriul portofoliu reflectă obiectivele și strategiile lor pe termen lung.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.