S&P 500 ^GSPC
4,996.46
-0.29%
Nvidia NVDA
$821.10
-3.02%
Meta META
$488.64
-2.62%
Amazon AMZN
$176.26
-1.65%
Apple AAPL
$165.05
-1.19%
Alphabet GOOG
$156.36
-0.70%
Microsoft MSFT
$401.89
-0.59%
Tesla TSLA
$149.77
-0.11%

Warren Buffett bezárja pozícióit a Johnson & Johnson és a Procter & Gamble vállalatoknál: Mit jelent ez a befektetők…

Vida Fazekas
29. 12. 2023
3 min read

Warren Buffett, a legendás befektető és a Berkshire Hathaway elnöke nemrégiben azzal lepte meg a befektetőket, hogy két nagyvállalatban - a Johnson & Johnson és a Procter & Gamble - lévő pozícióit bezárta. Mit jelenthet ez a hétköznapi befektetők számára, és mi az oka ezeknek a döntéseknek?

Johnson & Johnson: Kilépés az egészségügyi konglomerátumból

A harmadik negyedév során a Berkshire Hathaway eladta az összes Johnson & Johnson részvényét. Ez a döntés meglepő, különösen azért, mert a Johnson & Johnson több mint 60 éve legendásan emeli az osztalékot. Az egyik ok azonban a Kenvue közelmúltbeli kiválásában rejlik.

A Berkshire Hathaway természetesen kerüli az olyan iparágakba történő befektetéseket, amelyeket nem ért, és az egészségügyi technológia trükkös lehet a $BRK-B+0.8% számára. A Kenvue kiválásával a Johnson & Johnson inkább a gyógyszeripari és orvostechnológiai szegmensekre koncentrál. A befektetők számára ez azt jelenti, hogy a vállalat érzékenyebbé válhat ezekben az ágazatokban bekövetkező ingadozásokra.

A portfólióváltás ellenére a Johnson & Johnson továbbra is erős pozíciókat tart fenn az egészségügyi ágazatban.

Procter & Gamble: Egy hosszú távú együttműködés vége

Egy másik meglepetés a Procter & Gamble 315 400 részvényének eladásával érkezett. Ez a vállalat még a Johnson & Johnsonnál is hosszabb osztaléktörténettel rendelkezik, amely 1890-ig nyúlik vissza. Miért szüntette meg tehát a Berkshire Hathaway a részvételét ebben a legendás vállalatban?

A Proctor & Gamble stabil nyereséggel rendelkezik, köszönhetően az olyan bevált márkáknak, mint a Crest, a Tide és a Pampers. Szabad cash flow-ja tavaly elérte a 14,6 milliárd dollárt, bár az osztalék növekedését befolyásolhatják az emelkedő kamatköltségek.

Mit jelent ez a befektetők számára?

A mainstream befektetők számára az a kérdés, hogy követik-e Buffett példáját, és átértékelik-e portfóliójukat. A Johnson & Johnson és a Procter & Gamble kiszállására vonatkozó döntést számos tényező motiválhatja, többek között az iparágban és a Berkshire Hathaway befektetési megközelítésében bekövetkezett változások.

Fontos azonban felismerni, hogy minden befektetőnek saját céljai és stratégiája van.

Következtetés:

Warren Buffett hosszú távú befektetési megközelítéséről ismert, ezért döntései a piac lehetséges változásainak indikátorának tekinthetők. A befektetőknek szorosan figyelemmel kell kísérniük az említett vállalatok alakulását, és mérlegelniük kell, hogy saját portfóliójuk tükrözi-e hosszú távú céljaikat és stratégiájukat.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.