S&P 500 ^GSPC
5,031.72
-0.39%
Nvidia NVDA
$852.15
-2.52%
Amazon AMZN
$181.38
-1.06%
Meta META
$494.54
-1.04%
Alphabet GOOG
$157.16
+0.74%
Microsoft MSFT
$412.33
-0.54%
Apple AAPL
$168.65
-0.43%
Tesla TSLA
$157.34
+0.15%

Тази стойностна акция е много популярна през тази година и се развива като акция на растежа.

Vladimir Mihaylov
29. 12. 2023
1 min read

Caterpillar Inc (NYSE: CAT), солиден играч в световната индустрия за тежко оборудване, наскоро привлече вниманието с представянето на своето навлизане в сферата на електрификацията на CES 2024. Със своята почти стогодишна история Caterpillar остава постоянен лидер и продължава да предлага иновации в областта на строителното, минното и индустриалното оборудване. Инвеститорите естествено забелязват това и акциите на Caterpillar-0.7% са се повишили с повече от 20% тази година.

За компанията:

Caterpillar Inc. е водещ световен производител на тежко оборудване, включително строително и минно оборудване, дизелови двигатели за извънпътна техника и промишлени газови турбини. С почти стогодишна история Caterpillar е специализирана в иновативни продукти и услуги, които играят ключова роля в света на строителството, минното дело и индустриалните сектори.

Caterpillar върви в крак с времето и продължава да въвежда иновации

Иновации на CES 2024:

Изложението за потребителска електроника (CES) е престижно събитие в Лас Вегас, на което компаниите представят най-новите технологични продукти и иновации. На CES 2024 Caterpillar планира да представи своите две иновативни електрически машини. Най-голямо внимание ще получи подземният товарач с полезен товар, нулеви емисии, усъвършенствана бордова батерия и бързо зареждане. Освен това Caterpillar ще покаже мини багер, захранван с батерии.

Финансови резултати:

Финансовите резултати на Caterpillar са много добри през последните няколко години. През 2022 г. печалбата на акция достигна 12,64 долара, което е 6% увеличение спрямо 2021 г. Приходите на компанията през 2022 г. достигнаха 59,4 млрд. долара, което е 16,5% увеличение спрямо 2021 г. Като цяло приходите, печалбите и активите нарастват в дългосрочен план. Дивидентът в момента е около 2%. Недостатъкът тук е високият дълг, който през 2022 г. възлиза на 37,5 млрд. долара.

Въпреки това дългът не се увеличава в дългосрочен план, което очевидно е добре.

Развитие на цената на акциите :

Акциите на $CAT-0.7% поскъпват много стабилно в дългосрочен план и за тази година акциите на $CAT-0.7% са се повишили с над 20%. В момента P/E е 16,8, което е идеално. През тази година имаше някои хубави възможности за покупка и аз лично се възползвах от тях. За да разберете справедливата цена, препоръчвам да погледнете индекса на справедливите цени тук, в Bulios.

CAT
$357.46 -$2.42 -0.67%
1 Day
+0.01%
5 Days
+0.49%
1 Month
+3.72%
6 Months
+19.26%
YTD
+14.66%
1 Year
+36.36%
5 Years
+152.73%
Max.
+20,876.88%

Конкуренция:

В сектора на тежкото оборудване Caterpillar се сблъсква с конкуренцията на компании като Komatsu, Volvo и Deere & Company, които се борят за пазарен дял. Дългогодишната репутация на Caterpillar за надеждност, съчетана с ангажимента й за иновации, я поставя в силна позиция в индустрията.

Komatsu: Японският гигант Komatsu е водещ производител на строително и минно оборудване, произвеждащ багери, товарачи и друго промишлено оборудване.

Volvo: Шведската компания Volvo е специализирана в производството на камиони, строителни машини и индустриални двигатели, като предлага широко портфолио от транспортно и строително оборудване.

Deere & Company: Deere & Company, известна като John Deere, е водещ производител на селскостопанска техника, произвеждащ трактори и комбайни в помощ на съвременното земеделие.

Плюсове и минуси:

Предимства:

  • Иновации: Фокусът на Caterpillar върху иновациите е очевиден в средата за електрификация, показвайки ангажимент към устойчиви практики.
  • Глобално присъствие: С присъствието си в повече от 180 държави, Caterpillar се възползва от голяма и разнообразна пазарна база.

Недостатъци:

  • Зависимост от икономическите условия: Резултатите на компанията са тясно свързани с икономическите цикли, което означава чувствителност към спадове в строителството и минната дейност.
  • Преход към електрификация: Въпреки обещаващия ход, преходът към електрификация представлява предизвикателство по отношение на инфраструктурата и оперативните корекции.

Заключение:

Разнообразното продуктово портфолио и глобалният обхват на Caterpillar предлагат на инвеститорите експозиция към различни индустрии и пазари. Обръщането на компанията към иновациите, демонстрирано на CES 2024, я позиционира добре за бъдещето на устойчивото инженерство.

Отказ от отговорност: Това не е инвестиционна препоръка. Тази статия е само обобщение на моята информация и анализ въз основа на информация и данни от различни източници. Инвестирането е рисково и всеки инвеститор трябва да направи собствен анализ и собствено мнение за дадена компания или акция.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.